A Ready Player One technológiájának valódi mását építi egy cég a metaverzumba nyíló kapuval

2022 / 06 / 01 / Bobák Zsófia
A Ready Player One technológiájának valódi mását építi egy cég a metaverzumba nyíló kapuval
Virtuális valóság univerzumba nyílik a Gates01 kapuja, ahol az érintés élethűbb, a mozgás természetesebb és a sci-fik világa megelevenedhet.

A Ready Player One OASIS nevű virtuális valóság platformja a történet szerint sokkal több egy online videojátéknál: egy teljes univerzum, ahová az emberek "azokért a dolgokért mennek, amiket megtehetnek, de azért maradnak, akik lehetnek" és ahol az elérhető céloknak és kalandoknak csak a fantáziájuk szab határt. Ez a utópisztikusnak hangzó hely valójában inkább disztópia, mivel a résztvevők sokszor a kudarcba fulladt életük és a kényelmetlen valóság elől menekülnek ide, ezért egy, a való világban felépülő OASIS-be való elmerülés nem feltétlenül jelentene pozitív fejlődési irányt az emberek számára, de hasonlóan immerzív és a játékon kívül egyre szélesebb körű tevékenységekre lehetőséget adó digitális helyszínek, a cégek által gyakorta metaverzumnak nevezett platformok a valóságban is épülnek.

A metaverzumok, amelyek jelenleg a cégek különálló, 3D-s virtuális világai, egy nagy rendszerré való összefogása valamennyire hasonlítana a sci-fik által előrevetített világokra, de van néhány alapvető akadálya, amit még le kell győznie a fejlesztőknek ahhoz, hogy tényleg mindenki számára hozzáférhető és egyszerűen használható legyen ez a háromdimenziós virtuális valóság. Az egyik ilyen akadályt egy fizikális probléma jelenti: sokan ugyanis rosszul lesznek a VR sisakok használata közben a természetellenes szituációnak köszönhetően, amely az egy helyben álló test és a szemünk elé vetített, mozgást imitáló képek által az agy számára közvetített ellentmondásos információk miatt keletkezik. Emiatt a VR sisakok viselésekor ahhoz hasonló tüneteket produkálhat a szervezet, mint amit egy mozgó járművön való olvasáskor érez időnként az ember: szédülés, émelygés, esetleg fejfájás léphet fel.

A STEPVR a Gates01 nevű rendszerével többek között ezt a problémát igyekszik kiküszöbölni, amellett, hogy jóval valósághűbb élményt nyújt a játékos számára a virtuális térben. A Gates01, amelyet a cég az "első, metaverzumba nyíló kapuként" mutatott be, egy minden irányban működő, algoritmusokkal optimalizált futópad, vagy inkább padló, egy VR sisak és egy haptikus mellény kombinációja, amely együttes alkalmazásával az érzékek teljes körű használatára nyílik lehetőség a virtuális dimenzióban. A futópadon a felhasználók 360 fokban fordulhatnak, sétálhatnak és futhatnak, így a mozgásukat nem korlátozza semmi, emellett a zajszintet is csökkentették a tervezésekor, hogy az kevésbé legyen zavaró és kizökkentő hatású játék közben.

A VR sisak mindössze 150 grammot nyom, ami szintén a kényelmetlen, természetellenes érzést redukálja a viselője számára, a 4K-s felbontás és a rövidlátók igényeihez szabható dioptria a sisakon belül pedig a valósághű látványt biztosítja. A haptikus mellény az érzékelés kiterjesztése mellett a felhasználó védelmét is szolgálja egy véletlen esés esetén, de a fő célját az érintés megtapasztalásának integrálása jelenti.

"Ezzel a technológiával elérhetővé válik, hogy egy személy megérintsen valakit távolról is. Lehetővé tehetjük, hogy két ember, két különböző helyen, érezhesse egymás szeretettel teli ölelését."

- mondta el a cég képviselője a Gates01 virtuális bemutatóján.

A kapu prototípusa egyelőre meglehetősen nagyméretű, ezért egy lakásba nehezen férne be, márpedig a cég hosszabb távú célja, hogy a metaverzumba nyíló kaput mindenki előtt megnyissa, ezért a további fejlesztések során a Gates lekicsinyített verziójának megalkotásán dolgoznak a STEPVR mérnökei. Ezt az 50%-kal csökkentett méretű berendezést 2023-ban mutatják majd be a vásárlók számára, a jelenlegi Gates01-t pedig októbertől teszik elérhetővé a világ számos pontján, beleértve Európát, Észak-Amerikát, a Közel-Keletet, Japánt, Szingapúrt és Dél-Koreát.

(Fotó: Warner Bros. Pictures, STEPVR)

Megnyílt a Remény Földje, Kína legnagyobb metaverzuma, de a kínai kormány szerint az újfajta platformok veszélyesek is lehetnek Hszizsangban megtartották Kína első metaverzum konferenciájának első napi programjait és ezzel kezdetét vette a Baidu által létrehozott virtuális világ benépesítése. A fejlesztők elismerték, hogy a metaverzum teljes értékű működéséhez még legalább hat év munkájára lesz szükség.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.