Meteorit – a brutális orosz városromboló fegyver

2022 / 04 / 27 / Felkai Ádám
Meteorit – a brutális orosz városromboló fegyver
Az eredetileg aknák felszámolására használatos járműről az oroszok Ukrajnában borzalmas mennyiségű, távirányítással egyszerre aktiválható plasztikbombákat lőnek ki az ostromlott városokra, pedig ilyen fegyverekkel nem szabadna olyan helyeket támadni, ahol civilek is lehetnek.

Hogy a háborúban a fegyverrendszerek közt is mennyire elmosódnak az éles határvonalak, arra kevés jobb példa van az orosz Meteoritnál. Az eszközt még a szovjetek fejlesztették ki UR–77 néven, és a Meteorit mellett emlegetik Gorinics sárkányként is – utalva a szláv mitológia egy ismert alakjára. A sárkány hasonlat nem véletlen: a Meteorit lényegében képes 6 méter széles sávot robbantani (idézve a sárkányok tűzfújását) az aknamezőkre, így tisztítva meg az utat a páncélosok előtt. Az eszköz működése sem túl bonyolult: az UR–77 két 90 méter hosszú kábeltöltettel van felszerelve, amelyet egy rakétával fél kilométer távolságra lehet kilőni. A kábelekre háromnegyed tonnányi PVV-7 plasztikbombát fűztek fel, és miután ezek célhoz értek, egyszerre, a távolból lehet őket egy gombnyomással felrobbantani. A robbanás lökéshulláma pedig hatástalanítja a közeli tankelhárító aknákat is.

Alapvetően tehát egy támogató eszközről beszélünk, viszont az oroszok az UR–77-et egy ideje támadó jelleggel is bevetik, ráadásul nem csak Ukrajnában, hanem ez a taktika már jóval korábban kezdődött. Egészen pontosan az első csecsen háborúra vezethető vissza, hogy a Meteorit már nem csak aknamezőket, illetve különböző akadályokat számol fel, de aktívan támadja az ellenséges állásokat – számol be róla az 1945. Hogy ezt az eszközt nem ilyen célra fejlesztették, az abból is látszik, hogy Groznij közelében egy Meteorit sikeresen végzett egy baráti tűz alkalmával az orosz különleges egység 28 operátorával. Magyarán nem egy sebészi pontosságú eszközről beszélünk, ami annyiban nem csoda, hogy a célja az aknamezők minél gyorsabb megtisztítása volt, nem pedig a nagy pontosságú csapások végrehajtása.

Ennek ellenére hasonló céllal bevetették az UR–77-et Szíriában is, ahol az aszadista erők 90 méteres sávokban robbantottak ezekkel Damaszkusz épületei közt, ahogy az a lenti videón is látszik.

Az UR–77-nek egyébként 2013 óta már létezik utódja, az UR–07M, amely vastagabb páncélozást kapott, és már nem 500 méterre, hanem akár egy kilométerre is képes a kábelt ellőni. Az 1945 szerzője nem tud róla, hogy ezt az újabb változatot bevetették volna Ukrajnában, azonban több ukrán forrás ír arról (itt vagy itt), hogy az oroszok a 07M-et is használják az ostromokhoz.

A Meteorit, mint ostromló eszköz egyébként több videón is szerepel, és úgy tűnik az oroszok sem nagyon titkolják, hogy városok ellen vetik be az UR–77-et. Az alábbi felvétel például az orosz propagandaadó, az RT anyagából származik, és ezen az látható, ahogy a Meteorit Mariupolt támadja.

Mint az 1945 szerzője leírja, elvben elfogadható az ellenséges állások robbanószerekkel történő támadása, viszont az ilyen, majdnem egy focipálya nagyságú területen pusztításra képes fegyverek lakott településeken történő bevetése esetén felmerül a polgári áldozatok magas száma is, mint fontos szempont. A Meteorit bevetése tehát (ismét csak) azt támasztja alá, hogy az orosz oldalon az imént említett szempont nem élvez prioritást.

Azonban a Meteorit a gyenge páncélozása miatt könnyen pusztul – képi bizonyítékok alapján eddig legalább négy ilyen eszköz semmisült meg Ukrajnában, további kilencet pedig (mint arra jó példa a fenti videó) utolért az orosz harceszközök végzete, és vagy hátrahagyták őket, vagy ukrán kézre kerültek.

(Kép: Meteorit bevetés közben 2019-ben, forrás: wikimedia.commons/Евгений Кель (Yevgeny Kel)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Az Icon of the Seas hivatalosan 2024. január 27-én mutatkozik be, az utasok egy Miami és a Karib-tengeri szigetek közötti körúton élvezhetik majd először a 250 ezer tonnás, 365 méter hosszú óriáshajó kényelmét.
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
A hagyományos hóláncot a kerékbe integrált alakemlékező ötvözetből készült eszköz váltja fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.