Mexikóban egy egész falut nyomtatnak ki, és az első házak már fel is épültek

2019 / 12 / 14 / Bobák Áron
Mexikóban egy egész falut nyomtatnak ki, és az első házak már fel is épültek
Az Icon nevű cég évek óta foglalkozik házak 3D-nyomtatásával, most pedig a New Story nevű szervezettel összefogva egy minden eddiginél ambiciózusabb projekt keretében mutatják be, hogyan alakíthatja át a technológia a világunkat.

A nagyszabású terv keretében az ország déli részén található Tabascóban készítettek el két 46 négyzetméteres házat, amibe a település szegényebb lakói költözhetnek be. Az épületek mindössze néhány nap alatt készültek el az Icon által kifejlesztett Vulcan II 3D-nyomtatóval, a házak berendezést, festését és egyéb, nem nyomtatható dolgokat pedig a helyi Échale nevű cég végezte el.

A házak felépítése előtt a New Story egyeztetett a leendő lakókkal is, így mindegyik épület ez egyedi igényeknek megfelelően készült el. A most kinyomtatott házakban két hálószoba, nappali, konyha és fürdőszoba van, és ahogy a képeken is látható, az összkép igencsak esztétikus. A készítők emellett a helyi viszonyokra is tekintettel voltak, így a házak az Icon által kifejlesztett lavacrete anyagra épültek és földrengésbiztosra alkották meg őket.

A New Story az elmúlt öt évben összesen 2700 otthont épített a rászorulóknak Bolíviában, Haitin, El Salvadorban és Mexikóban, ám most először használtak 3D-nyomtatási technikát. Hogy egy ház pontosan mennyiből jön ki, nem közölték, de az Icon egy korábbi projekt kapcsán elárulta, hogy maga a nyomtatás tízezer dollárba, vagyis kábé hárommillió forintba kerül, ám a költséget a technológia fejlesztésével később jelentősen, akár négyezer dollárra is leszoríthatják.

A New Story amúgy a két háznál sokkal nagyobb volumenben gondolkodik, hiszen a cél, hogy egy egész falut nyomtassanak ki, amelyben az 50 ház mellett lesznek parkok és különböző, alapellátást biztosító szolgáltatások is.

(Forrás: Dwell via Qubit, Fotó: Joshua Perez)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.