Mexikóban egy egész falut nyomtatnak ki, és az első házak már fel is épültek

2019 / 12 / 14 / Bobák Áron
Mexikóban egy egész falut nyomtatnak ki, és az első házak már fel is épültek
Az Icon nevű cég évek óta foglalkozik házak 3D-nyomtatásával, most pedig a New Story nevű szervezettel összefogva egy minden eddiginél ambiciózusabb projekt keretében mutatják be, hogyan alakíthatja át a technológia a világunkat.

A nagyszabású terv keretében az ország déli részén található Tabascóban készítettek el két 46 négyzetméteres házat, amibe a település szegényebb lakói költözhetnek be. Az épületek mindössze néhány nap alatt készültek el az Icon által kifejlesztett Vulcan II 3D-nyomtatóval, a házak berendezést, festését és egyéb, nem nyomtatható dolgokat pedig a helyi Échale nevű cég végezte el.

A házak felépítése előtt a New Story egyeztetett a leendő lakókkal is, így mindegyik épület ez egyedi igényeknek megfelelően készült el. A most kinyomtatott házakban két hálószoba, nappali, konyha és fürdőszoba van, és ahogy a képeken is látható, az összkép igencsak esztétikus. A készítők emellett a helyi viszonyokra is tekintettel voltak, így a házak az Icon által kifejlesztett lavacrete anyagra épültek és földrengésbiztosra alkották meg őket.

A New Story az elmúlt öt évben összesen 2700 otthont épített a rászorulóknak Bolíviában, Haitin, El Salvadorban és Mexikóban, ám most először használtak 3D-nyomtatási technikát. Hogy egy ház pontosan mennyiből jön ki, nem közölték, de az Icon egy korábbi projekt kapcsán elárulta, hogy maga a nyomtatás tízezer dollárba, vagyis kábé hárommillió forintba kerül, ám a költséget a technológia fejlesztésével később jelentősen, akár négyezer dollárra is leszoríthatják.

A New Story amúgy a két háznál sokkal nagyobb volumenben gondolkodik, hiszen a cél, hogy egy egész falut nyomtassanak ki, amelyben az 50 ház mellett lesznek parkok és különböző, alapellátást biztosító szolgáltatások is.

(Forrás: Dwell via Qubit, Fotó: Joshua Perez)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.