Mi a baj a kapitalizmussal?

2020 / 12 / 04 / Felkai Ádám
Mi a baj a kapitalizmussal?
Quinn Slobodian, a Wellesley College tanára adta gyors látleletét az amerikai kapitalizmust jelenleg leginkább fenyegető gondoknak-bajoknak.

Slobodian szerint négy főbb hatás veszélyezteti jelenleg azt a gazdasági és társadalmi berendezkedést Amerikában, amit kapitalizmusnak neveznek. Ezen hatások közül az első a legismertebb, ez pedig a világ ökológiai rendszerének a limitje, tehát az, hogy mennyire terhelhetjük a környezetünk a termelés fokozása, a növekedés érdekében. Ezek a határok már most rendre felütik a fejük, és ezek origója a klímaváltozás. A második hatás pedig Kína, amely a világ legfőbb termelője, és mára megszüntette azt a gazdasági dominanciát, amit az USA és Európa évtizedeken át élvezett. Ez pedig olyan változás, amire reagálni kell.

A harmadik fenyegetés a központi bankok reagálása a gazdaságot sújtó hatásokra: vagyis a pénznyomtatás. Slobodian azonban ezt csak félig látja gondnak. Szerinte önmagában a pénznyomtatás a gazdaság élénkítésére nem gond, viszont ahová ez a pénz kerül, az már problémás. Igazságosabb adózás, az állami költések átvariálása nélkül ugyanis ez a pénz szinte mind az elithez kerül, így pedig csak konzerválja, vagy akár el is mélyíti az anyagi egyenlőtlenségeket. Végül, és Slobodian szerint ez az utolsó hatás a Jolly Joker: a kapitalizmus általános elfogadottságának a megingása is ilyen fenyegető erő. Ma Amerikában is sokaknak több munkájuk is van, de abból sem jönnek ki, mert annyira alul vannak fizetve, ilyen paraméterekkel pedig egyre többen ábrándulnak ki az egész rendszerből. Ez pedig a rendszer végét jelentheti.

Slobodian nem hiszi, hogy a piac meg fogja javítani önmagát, bár tény hogy sokáig kísérleteztek ezzel, és sokan szerettek volna hinni abban, hogy ez egy működőképes megoldás. Azonban ezek eredménye például a környezetvédelem szempontjából olyan félmegoldás, vagy akár parasztvakítás (az előadáson a "gimmick" szó hangzott el), mint amilyen például a kibocsátáskereskedelem. Az emberek ennél radikálisabb megoldásokat szeretnének, valódi green dealeket. A professzor azt sem gondolja, hogy létezne olyan nemzeti megoldás a kapitalizmusra, amely átültethető lenne mindenhova, akár az USA-ba is, ugyanakkor fontosnak tartja a mozgalmak alakító hatását, melyek nemzeti keretek felett, a határokon átnyúlva működnek.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Előre menekülnek a tech óriások - de mindegyik másként Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook is ki akar bújni a célkeresztből.

Kína elkezdte az áttérést a digitális pénzre Elemzők szerint a Facebook Libra projektje és a COVID járvány indította be a kínai jegybankot.

Magyarország a „legrosszabb példa” a munkahelyvédelemre, de így is kaphatunk uniós pénzt erre a célra Az Európai Unió SURE nevű válságkezelő programja 100 milliárd eurós hitelprogram annak érdekében, hogy ne induljon tömeges elbocsátás a tagállamokban, hazánk azonban az első körből kimaradt. Magyarország részvétele azért csúszhatott, mert problémák vannak a munkások jogainak a védelmével, valamint a munkaügyi támogatások rendszerével.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.