Mi a baj a kapitalizmussal?

2020 / 12 / 04 / Felkai Ádám
Mi a baj a kapitalizmussal?
Quinn Slobodian, a Wellesley College tanára adta gyors látleletét az amerikai kapitalizmust jelenleg leginkább fenyegető gondoknak-bajoknak.

Slobodian szerint négy főbb hatás veszélyezteti jelenleg azt a gazdasági és társadalmi berendezkedést Amerikában, amit kapitalizmusnak neveznek. Ezen hatások közül az első a legismertebb, ez pedig a világ ökológiai rendszerének a limitje, tehát az, hogy mennyire terhelhetjük a környezetünk a termelés fokozása, a növekedés érdekében. Ezek a határok már most rendre felütik a fejük, és ezek origója a klímaváltozás. A második hatás pedig Kína, amely a világ legfőbb termelője, és mára megszüntette azt a gazdasági dominanciát, amit az USA és Európa évtizedeken át élvezett. Ez pedig olyan változás, amire reagálni kell.

A harmadik fenyegetés a központi bankok reagálása a gazdaságot sújtó hatásokra: vagyis a pénznyomtatás. Slobodian azonban ezt csak félig látja gondnak. Szerinte önmagában a pénznyomtatás a gazdaság élénkítésére nem gond, viszont ahová ez a pénz kerül, az már problémás. Igazságosabb adózás, az állami költések átvariálása nélkül ugyanis ez a pénz szinte mind az elithez kerül, így pedig csak konzerválja, vagy akár el is mélyíti az anyagi egyenlőtlenségeket. Végül, és Slobodian szerint ez az utolsó hatás a Jolly Joker: a kapitalizmus általános elfogadottságának a megingása is ilyen fenyegető erő. Ma Amerikában is sokaknak több munkájuk is van, de abból sem jönnek ki, mert annyira alul vannak fizetve, ilyen paraméterekkel pedig egyre többen ábrándulnak ki az egész rendszerből. Ez pedig a rendszer végét jelentheti.

Slobodian nem hiszi, hogy a piac meg fogja javítani önmagát, bár tény hogy sokáig kísérleteztek ezzel, és sokan szerettek volna hinni abban, hogy ez egy működőképes megoldás. Azonban ezek eredménye például a környezetvédelem szempontjából olyan félmegoldás, vagy akár parasztvakítás (az előadáson a "gimmick" szó hangzott el), mint amilyen például a kibocsátáskereskedelem. Az emberek ennél radikálisabb megoldásokat szeretnének, valódi green dealeket. A professzor azt sem gondolja, hogy létezne olyan nemzeti megoldás a kapitalizmusra, amely átültethető lenne mindenhova, akár az USA-ba is, ugyanakkor fontosnak tartja a mozgalmak alakító hatását, melyek nemzeti keretek felett, a határokon átnyúlva működnek.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Előre menekülnek a tech óriások - de mindegyik másként Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook is ki akar bújni a célkeresztből.

Kína elkezdte az áttérést a digitális pénzre Elemzők szerint a Facebook Libra projektje és a COVID járvány indította be a kínai jegybankot.

Magyarország a „legrosszabb példa” a munkahelyvédelemre, de így is kaphatunk uniós pénzt erre a célra Az Európai Unió SURE nevű válságkezelő programja 100 milliárd eurós hitelprogram annak érdekében, hogy ne induljon tömeges elbocsátás a tagállamokban, hazánk azonban az első körből kimaradt. Magyarország részvétele azért csúszhatott, mert problémák vannak a munkások jogainak a védelmével, valamint a munkaügyi támogatások rendszerével.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Az amerikai politikus asztalára került, 1971-ben készült dokumentum az "emberi faj túlélésének biztosításáról" írt, és csak most került nyilvánosságra.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.