Mi az a koronavírus-teszt tulajdonképpen? És mi a gyorsteszt? Megkérdeztük

2020 / 03 / 16 / Rácz Tamás
Mi az a koronavírus-teszt tulajdonképpen? És mi a gyorsteszt? Megkérdeztük
Egy vírusfertőzés-teszteket végző laboratórium igazgatóját kérdeztük arról, hogy is van ez.

Van teszt, nincs teszt, nincs mindenkinek teszt, gyorsteszt, Pintér-teszt: ezzel a fogalommal is ugyanaz a helyzet, mint a maszkkal. Mindenki erről beszél, de korántsem biztos, hogy mindenki pontosan tudja, mik is ezek a tesztek voltaképpen és mit lehet várni tőlük.

Kutatásunkat Sherlock Holmes-hoz méltó, zseniális lépéssel indítottuk: kerestünk a neten egy céget, ami ilyen tesztekkel foglalkozik és írtunk nekik egy emailt. Válaszul pedig kaptunk egy telefonszámot: Dr. Széll András, mikrobiológus, a Mikromikomed Kft. ügyvezetője várja hívásunkat.

- Mi történik egy ilyen vírusteszt során tulajdonképpen?

- A mi laboratóriumunkban a koronavírus-fertőzés megállapítására úgynevezett PCR-tesztet, polimeráz-láncreakció tesztet végzünk, vagyis a vírus genetikai anyagának, a nukleinsavnak az adott vírusra specifikusan jellemző szakaszát keressük, másoljuk, sokszorosítjuk a pácienstől kapott mintában. Ez egy bonyolult folyamat, többszörös precíz hőmérsékletváltoztatás mellett, 40 lépésben történnek meg a kívánt kémiai reakciók, mire detektálhatóvá válik a keresett RNS-szakasz. Ugyanakkor egy ilyen művelet ma már nem nevezhető rendkívülinek, a mi laborunk mellett az országban becslésem szerint legalább több tucatnyi másik, erre a feladatra képes laboratórium üzemel.

- Mennyi ideig tart elvégezni a tesztet?

- A laboratóriumi művelet másfél-két óra, de ehhez jön még az orr- és torokváladék mintavétele és a minta beszállítása. Mi ezzel nem tudunk foglalkozni, nem erre szakosodtunk, külön járványügyi szolgáltatásokra szakosodott beszállító intézi a precíz, szabályos mintavitelt az ügyfeleknél.

- Ezt a mintavételt hogy kell elképzelni? Mint a filmekben, egy kis fültisztító pálcikával egy gyors mozdulat és kész is?

- Azért ennél picit kellemetlenebb a dolog. Az orrnyílásba legalább 5-7 centiméter mélyen kell benyúlni egy kis dróthoz rögzített mintavevő vattával. A torokváladék pedig nagyjából hasonló érzés a páciensnek, mint amikor spatulával nyomja le a nyelvét, nézi meg a torkát az orvos.

- Mennyibe kerül egy ilyen teszt?

- Nálunk alapesetben 25 ezer forint a teszt költsége, ehhez jön még a mintavétel néhány ezer forintos díja és az esetleges szállítási, kiszállási költség. Az eredményt huszonnégy órán belül tudjuk produkálni.

- Mi a helyzet a sokat emlegetett gyorsteszttel? Az mennyibe kerül személyenként?

- Én még nem találkoztam a mostani járványt okozó koronavírusra kifejlesztett gyorsteszttel, de egy ilyen vírusfertőzés kimutatására való gyorsteszt jellemzően lényegesen pontatlanabb eredményt szokott adni. Míg az orr- és torokváladékból közvetlenül a vírust azonosíthatjuk, a gyorsteszteket vérmintákkal végzik, a vérből a vírus ellen termelt ellenanyagot tudják vele kimutatni. Ebben a folyamatban keresztreakciók is előfordulhatnak, immunproblémás fertőzöttnél pedig eleve nem is biztos, hogy ott a szervezetben az ellenanyag, amit ki lehetne mutatni. Egy ilyen tesztkit költsége általában néhány ezer forint szokott lenni.

- Sok az érdeklődő, nagy a roham a vírustesztekkel kapcsolatban?

- Még csak a múlt héten kezdtük a vizsgálatokat erre a vírusra, napi 50-60 teszt a maximum, amit el tudunk végezni. Erre a hétre kétszáznál több megrendelésünk van, egyelőre tehát nincs gond a kapacitásunkkal.

 

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.