Mi lenne, ha a benzint nem kiforralnánk hanem kiszűrnénk a nyersolajból?

2020 / 07 / 18 / Rácz Tamás
Mi lenne, ha a benzint nem kiforralnánk hanem kiszűrnénk a nyersolajból?
Az Exxon amerikai és brit kutatók segítségével megpróbálja feltalálni a membránszűréses olajfinomítást.

Az ExxonMobil, a Georgia Institute of Technology és az Imperial College of London kutatói bejelentették, hogy évek óta végzett közös tudományos kutatómunkájuk komoly eséllyel képes lesz megoldást kínálni a membrántechnológiára alapozott kőolaj-finomítás ipari megvalósítására.

A hagyományos olajfinomítás úgynevezett frakcionált desztillációval zajlik, vagyis a nyersolajat elforralják, a keletkező párát pedig szakaszosan kicsapatva különböző sűrűségű párlatokat állítanak elő, ez pedig energiaigényes folyamat. Laboratóriumi kísérletek azt mutatják, hogy akár néhány éven belül ki lehetne dolgozni egy gyökeresen más technológiát, melyben  az ivóvíz-tisztításban használt fordított ozmózishoz hasonló módon választanák szét a nyersolaj egyes frakcióit. Az eddigi kutatások során sikeresen készítettek könnyű nyersolajból hő helyett nyomásra alapozott eljárással benzint és kerozint, a ma elterjedt ipari eljárásokhoz képest jelentős energiamegtakarítással.


Az olajfinomítók energiaigényes és magas károsanyag-kibocsátású ipari létesítmények. Ha sikerülne a molekuláris membránszűrésre átállni, töredékére eshetne vissza az olajfeldolgozás okozta CO2-terhelés (Kép: Anacortes olajfinomító, Wikipedia)

Az olajcég és az egyetemi kutatóközpontok 2014 óta tartó együttműködésében olyan membránszűrőt sikerült kifejleszteni, mely kétszer hatékonyabban működik a jelenleg elérhető szelektív membránokhoz képest. A laborban már kipróbált technológia ipari méretű alkalmazásához viszont még további kutatómunkára lesz szükség.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már közvetlenül weboldalakról is letölthetnek alkalmazásokat az iPhone-tulajdonosok
Már közvetlenül weboldalakról is letölthetnek alkalmazásokat az iPhone-tulajdonosok
A digitális piacokat szabályozó európai törvény miatt tette ezt lehetővé az Apple.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.