Mi lenne, ha a benzint nem kiforralnánk hanem kiszűrnénk a nyersolajból?

2020 / 07 / 18 / Rácz Tamás
Mi lenne, ha a benzint nem kiforralnánk hanem kiszűrnénk a nyersolajból?
Az Exxon amerikai és brit kutatók segítségével megpróbálja feltalálni a membránszűréses olajfinomítást.

Az ExxonMobil, a Georgia Institute of Technology és az Imperial College of London kutatói bejelentették, hogy évek óta végzett közös tudományos kutatómunkájuk komoly eséllyel képes lesz megoldást kínálni a membrántechnológiára alapozott kőolaj-finomítás ipari megvalósítására.

A hagyományos olajfinomítás úgynevezett frakcionált desztillációval zajlik, vagyis a nyersolajat elforralják, a keletkező párát pedig szakaszosan kicsapatva különböző sűrűségű párlatokat állítanak elő, ez pedig energiaigényes folyamat. Laboratóriumi kísérletek azt mutatják, hogy akár néhány éven belül ki lehetne dolgozni egy gyökeresen más technológiát, melyben  az ivóvíz-tisztításban használt fordított ozmózishoz hasonló módon választanák szét a nyersolaj egyes frakcióit. Az eddigi kutatások során sikeresen készítettek könnyű nyersolajból hő helyett nyomásra alapozott eljárással benzint és kerozint, a ma elterjedt ipari eljárásokhoz képest jelentős energiamegtakarítással.


Az olajfinomítók energiaigényes és magas károsanyag-kibocsátású ipari létesítmények. Ha sikerülne a molekuláris membránszűrésre átállni, töredékére eshetne vissza az olajfeldolgozás okozta CO2-terhelés (Kép: Anacortes olajfinomító, Wikipedia)

Az olajcég és az egyetemi kutatóközpontok 2014 óta tartó együttműködésében olyan membránszűrőt sikerült kifejleszteni, mely kétszer hatékonyabban működik a jelenleg elérhető szelektív membránokhoz képest. A laborban már kipróbált technológia ipari méretű alkalmazásához viszont még további kutatómunkára lesz szükség.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.