Mi tud a „Gém”, Izrael fegyvertelen, mégis egyik legfontosabb eszköze a háborúban?

2023 / 11 / 08 / Bodnár Barna
Mi tud a „Gém”, Izrael fegyvertelen, mégis egyik legfontosabb eszköze a háborúban?
A Heron, azaz „Gém” elnevezésű közepes magasságon működő, hosszú bevetési idejű drónt 2005 óta használja az Izraeli Védelmi Erők megfigyelési, felderítési, illetve komplex hírszerzési feladatok végrehajtásához.

Annak ellenére, hogy az Israel Aerospace Industries (IAI) által kifejlesztett Heron fegyvertelen, hírszerző, megfigyelő, célzó és felderítő, vagyis ISTAR besorolású drón, kulcsfontosságú szerepet tölt be az izraeli – illetve számos más ország – haderejének támogatásában. A pilóta nélküli eszköz akár hat különböző hasznos terhet is képes vinni, ami lehetővé teszi, hogy összetett hírszerzési küldetéseket végezzen el gyakorlatilag bármilyen szárazföldi vagy tengeri terep felett, beleértve a városi térségeket is.

A jelenleg is zajló, Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háborúban a pilóta nélküli Heron drónok a nap 24 órájában a Gázai övezet felett repülnek, és akár 45 órán át tartó, 10 ezer méter magasan végzett műveleteket is képesek végrehajtani. Az akár ezer kilométeres hatótávú, több mint 1 tonnás, 16 méteres szárnyfesztávolsággal rendelkező drón érzékelői valós időben kommunikálnak a földi állomással, vagy közvetlen adatkapcsolat, vagy légi/műholdas összeköttetés segítségével.

A Heron hasznos teherként különféle érzékelőket képes szállítani, beleértve az infravörös hőkamerát, a látható fényű, földi megfigyelő modult, és olyan különböző radarrendszereket, mint például a szintetikus apertúrájú rádiólokátor, vagy az MPR radar, amely kifejezetten kis célpontok észlelésére is alkalmas, illetve bármilyen időjárási körülmények között működő, nappali és éjszakai érzékelővel rendelkezik, amely képes áthatolni a felhőkön, esőn, füstön, szmogon, ködön és a mesterséges álcázáson is. A drón COMINT (kommunikációs hírszerzés) érzékelőivel

képes információt gyűjteni a megfigyelt egyének telefonbeszélgetéseiből, szöveges üzeneteiből és a különböző online felületeken történt interakcióiból is.

Az eszköz ELINT (elektronikus hírszerzés) berendezései pedig alkalmasak a célpontról a hangkommunikációtól eltérő elektronikus jelek, például műholdas adások, rakéta-telemetria és radar megfigyelése révén információt gyűjteni.

A navigációs rendszerhez hasonlóan a hasznos teher is képes teljesen előre programozott autonóm üzemmódban működni, de van lehetőség a Heron kézi, valós idejű irányítására is, illetve a kettőt kombinálva is vezérelhető az eszköz. Ez gyakorlatilag teljesen önállóvá teszi a rendszert a felszállástól a leszállásig, így a drón önállóan vissza tud térni a bázisra is, ha a földi irányítással való kommunikáció valami oknál fogva megszakadna.

Míg a Heron drónt alapvetően felderítése célokra használják, az eszköz továbbfejlesztett változata a Heron TP, vagy másnéven Eitan már precíziós irányítású rakétákkal is fel van szerelve, amelyeket főként járművek vagy harcállások elleni, kis területen végrehajtott csapásmérésre terveztek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.