Mi tud a „Gém”, Izrael fegyvertelen, mégis egyik legfontosabb eszköze a háborúban?

2023 / 11 / 08 / Bodnár Barna
Mi tud a „Gém”, Izrael fegyvertelen, mégis egyik legfontosabb eszköze a háborúban?
A Heron, azaz „Gém” elnevezésű közepes magasságon működő, hosszú bevetési idejű drónt 2005 óta használja az Izraeli Védelmi Erők megfigyelési, felderítési, illetve komplex hírszerzési feladatok végrehajtásához.

Annak ellenére, hogy az Israel Aerospace Industries (IAI) által kifejlesztett Heron fegyvertelen, hírszerző, megfigyelő, célzó és felderítő, vagyis ISTAR besorolású drón, kulcsfontosságú szerepet tölt be az izraeli – illetve számos más ország – haderejének támogatásában. A pilóta nélküli eszköz akár hat különböző hasznos terhet is képes vinni, ami lehetővé teszi, hogy összetett hírszerzési küldetéseket végezzen el gyakorlatilag bármilyen szárazföldi vagy tengeri terep felett, beleértve a városi térségeket is.

A jelenleg is zajló, Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háborúban a pilóta nélküli Heron drónok a nap 24 órájában a Gázai övezet felett repülnek, és akár 45 órán át tartó, 10 ezer méter magasan végzett műveleteket is képesek végrehajtani. Az akár ezer kilométeres hatótávú, több mint 1 tonnás, 16 méteres szárnyfesztávolsággal rendelkező drón érzékelői valós időben kommunikálnak a földi állomással, vagy közvetlen adatkapcsolat, vagy légi/műholdas összeköttetés segítségével.

A Heron hasznos teherként különféle érzékelőket képes szállítani, beleértve az infravörös hőkamerát, a látható fényű, földi megfigyelő modult, és olyan különböző radarrendszereket, mint például a szintetikus apertúrájú rádiólokátor, vagy az MPR radar, amely kifejezetten kis célpontok észlelésére is alkalmas, illetve bármilyen időjárási körülmények között működő, nappali és éjszakai érzékelővel rendelkezik, amely képes áthatolni a felhőkön, esőn, füstön, szmogon, ködön és a mesterséges álcázáson is. A drón COMINT (kommunikációs hírszerzés) érzékelőivel

képes információt gyűjteni a megfigyelt egyének telefonbeszélgetéseiből, szöveges üzeneteiből és a különböző online felületeken történt interakcióiból is.

Az eszköz ELINT (elektronikus hírszerzés) berendezései pedig alkalmasak a célpontról a hangkommunikációtól eltérő elektronikus jelek, például műholdas adások, rakéta-telemetria és radar megfigyelése révén információt gyűjteni.

A navigációs rendszerhez hasonlóan a hasznos teher is képes teljesen előre programozott autonóm üzemmódban működni, de van lehetőség a Heron kézi, valós idejű irányítására is, illetve a kettőt kombinálva is vezérelhető az eszköz. Ez gyakorlatilag teljesen önállóvá teszi a rendszert a felszállástól a leszállásig, így a drón önállóan vissza tud térni a bázisra is, ha a földi irányítással való kommunikáció valami oknál fogva megszakadna.

Míg a Heron drónt alapvetően felderítése célokra használják, az eszköz továbbfejlesztett változata a Heron TP, vagy másnéven Eitan már precíziós irányítású rakétákkal is fel van szerelve, amelyeket főként járművek vagy harcállások elleni, kis területen végrehajtott csapásmérésre terveztek.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.