Mi van, ha tévedtünk, és a jövő égető problémája épp a túl kevés ember lesz?

2020 / 11 / 08 / Felkai Ádám
Mi van, ha tévedtünk, és a jövő égető problémája épp a túl kevés ember lesz?
Az Empty Planet című könyv szerzői utánaeredtek a túlnépesedéssel kapcsolatos közhiedelemnek, és arra jutottak, hogy többen ma már azon az állásponton vannak, hogy az eddigi modellek tévesek, mert sok fontos, a demográfiát alakító tényezőt is figyelmen kívül hagytak.

Az előrejelzések szerint 2050-re 9 milliárd ember él majd a Földön, 2100-ra pedig 11 milliárd. A számok mögött pedig az Egyesült Nemzetek modelljei állnak. John Ibbitson, kanadai újságíró és Darrell Bricker, politológus azonban feltette a kérdést, hogy mi van, ha ez a modell téves. Mármint nem csak a puszta számok lettek félrekalkulálva, de maga az alapelv is: az emberiség lékszáma a jövőben nem növekszik, éppen hogy zsugorodni fog. Az eredményeiket az Empty Planet című könyvben foglalták össze: eszerint nagyjából három évtizeden belül a globális népesség elkezd csökkenni, és amint ez a csökkenés elindul, nem is fog megállni.

A Wired interjút készített a két szerzővel, ezt foglaltuk alább össze:

A szerzők szerint az Egyesült Nemzetek demográfiára vonatkozó jóslatait, és az ezt alátámasztó adatokat ma már szinte mindenki ismeri, helyezkedjen is el az illető a társadalom bármely rétegében. Ők pedig épp arra voltak kíváncsiak, hogy mi igaz ebből a feltevésből, hiszen sokszor amint egy feltevés így megrögzül a teljes népességben, addigra a valóság meghaladja azt. Mikor hozzáláttak a háttéranyag gyűjtésének, felfedezték, hogy rengeteg demográfus már évek óta megkérdőjelezi az ENSZ számait. Ellenérveik rendszeresen elhangzanak konferenciákon vagy elérhetőek a tudományos lapokban, ugyanakkor a szélesebb néprétegekhez még nem jutott el. Ez lett tehát a könyv kiindulási alapja. Ugyanakkor a statisztika akkor kelt a szemük előtt életre, amikor felkerestek tényleges embereket és valódi családokat.

Arra jutottak, hogy az ENSZ modellje három tényezőt figyel: termékenységi ráta, migráció mértéke, halálozási ráta. Ugyanakkor figyelmen kívül hagy olyan faktorokat, mint a nők hozzáférése az oktatáshoz, valamint az urbanizáció sebessége (a kettő egyébként sokszor összefügg). Vagyis az ENSZ lényegében fog egy alapállapotot ezen faktorok szempontjából, majd eszerint hosszabbítja meg a demográfiai egyeneseket. Egy bécsi kutató, Wolfgang Lutz, azonban változóként bevezette a képletbe a nők hozzáférését az oktatáshoz, és így már jóval alacsonyabb számok jöttek ki. Egy ilyen modell alapján a globális populáció 2100-ban 8 és 9 milliárd között mozogna. Lutz szerint a legfontosabb szaporodó szervünk ugyanis az elménk, és amint megváltozik a felfogásunk a szaporodásról, megváltozik minden. Afrika esetében az ENSZ például elég súlyos népességrobbanást jósol, és eszerint a kontinens termékenységében nem is áll be nagyobb változás a század első negyedében. Ugyanakkor Afrika nagyrészén az urbanizáció a világátlag kétszeresével száguld. Kenyában pedig nincs különbség az elemi oktatásban a fiúk és a lányok között. Magyarán közel sem biztos, hogy Afrikát azok a viszonyok jellemzik majd közel végig a században, amit az ENSZ alapul vesz. És mindez csak egy a sok, a kultúrából, és annak formálódásából eredő változó közül.

A szerzők ezután 26 országban kérdezték meg a nőket, hogy hány gyereket szeretnének. És ez a szám országtól és mindentől független kettő körül volt. Azok a folyamatok, amelyek miatt sok gyerek született, a világon mindenhol eltűnőben vannak. A Fülöp-szigeteken a termékenységi ráta 2003 és 2018 között zuhant 3,7-ről 2,7-re – tehát 15 év alatt egy gyerekkel kevesebb született családonként átlagosan, és ez iszonyat gyors sebesség. Mindennek az alaposabb vizsgálata pedig azért szükséges, mert szinte a teljes jövőnket aszerint építjük, hogy rengeteg emberrel kell majd számolnunk. Amennyiben viszont a modellünk téves, úgy sok mindent újra kell gondolnunk a közlekedésszervezéstől kezdve a nyugdíjrendszeren keresztül egészen a vidéki közösségek támogatásáig.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.