Miami Beachet vagy a Golden Gate hidat is elmoshatja az ár 2050-re

2019 / 11 / 10 / Bobák Zsófia
Miami Beachet vagy a Golden Gate hidat is elmoshatja az ár 2050-re
A leggazdagabbak sem ússzák meg az apokalipszist, ha a tengerszint-emelkedés ilyen ütemben folytatódik. A klímaváltozás miatt a jövőben már-már biblikus méretű árvizek jöhetnek, emberek milliói veszíthetik el otthonaikat, beleértve az amerikai elitet is.

A Forbes cikke szerint Amerikában az elmúlt években a Miami Beach-i, a malibui és Key Westi luxusingatlanok tulajdonosai a tengerparttól távol eső biztonságos zónában kezdték felvásárolni a földeket. A Hard Rock Cafe alapítója, Peter Morton tavaly 110 millió dollárért adott tovább malibui házán. A hirtelen elvándorlás oka a tengerszint-emelkedés, ami miatt akár már 30 év múlva víz alá kerülhet a keleti-part. Erre már korábban is figyelmeztettek a szakértők, de még az eddigieknél is rosszabb képet festenek a legújabb hírek.

A Nature Communications-ben megjelent tanulmány szerzői szerint sok millióval több ember él a tengerszint emelkedése által veszélyeztetett területeken, mint a korábbi becslések alapján feltételezték. Scott Kulp és Benjamin Strauss, az amerikai Climate Central szervezet munkatársai szerint 2050-re 340 millió lakost fenyegethetnek a rendszeres, éves áradások, 2100-ra pedig ez a szám 630 millióra emelkedhet, ha a klímaváltozás ebben az ütemben folytatódik.

Milliók vannak veszélyben

A jelentés a Climate Central által kifejlesztett CoastalDEM digitális domborzati modelljének számításaira épülnek. Az új modellel a régi adatbázis hibáit korrigálták, melyet még 2000-ben a NASA Endeavour keringőegységének radar-alapú megfigyelései alapján építettek ki, de a radar még nem tudott különbséget tenni a fák lombozata és a domborzat között, így az adatai pontatlanok voltak.
„A levegőt szennyező üvegházhatású gázok hatására a bolygó melegszik. A jégtakarók és gleccserek felolvadnak, a melegedő tengervíz térfogata nő, mindez emeli az óceánok szintjét. A következmények az infrastruktúrát és termést elpusztító áradásoktól a teljes tengerparti lakosság kitelepítéséig terjedhetnek.”- jelenti a Climate Central. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) előrejelzése szerint ez az emelkedés 2100-ra akár 1,1 méter is lehet.
A problémát sok helyen fokozza a talajvíz kiszivattyúzása a városok alól, ez Ho Si Minh Cityben, Bangkokban vagy Jakartában már több méteres süllyedést eredményezett. A helyzet Jakartában olyan súlyossá válhat 2050-re, hogy az indonéz kormány a főváros áthelyezését fontolgatja. Ázsia a leginkább veszélyeztetett kontinens, csak Kínában 30 millióan élnek árvíz-zónában.

A Golden Gate híd sem menekül

Amerikában a San Franciscó-i Öböl van a legbizonytalanabb helyzetben, a San Franciscó-i önkormányzat már 2016-ban akció-tervet készítetett az áradások hatásának mitigálására. Ha nem sikerül tenni valamit, akár a város ikonikus Golden Gate hídja is használhatatlanná válhat, miután alapszerkezete víz alá kerül.

Louisiana különösen fenyegetett terület, a mocsaras vidékről kellett elköltöznie „Amerika első klíma-menekültjeiként” emlegetett Isle de Jean Charles-i lakóknak.
Washington, Houston, Texas egy része, a Manhattan-félsziget mind veszélyzónába esnek,
2100-ra pedig olyan emblematikus helyektől, mint az Atlantic City-i Steel Pier vidámpark, vagy a charlestoni Fort Sumter (ahol az amerikai polgárháború kezdődött), is elbúcsúzhatunk.

Hawaii fehér homokos strandjait, beleértve a legkedveltebb turistacsalogató Waikiki Beachet Honolulun, nemsokára csak a legelszántabb szörfösök látogathatják. Jelentések szerint az áradás 6000 épületet fenyeget és halálos ítélet lehet a turizmusra épülő sziget gazdaságának. De még rosszabbul járnak a kisebb szigetek, Kiribati, Tuvalu vagy a Maldív-szigetek, melyek akár teljesen törlődhetnek a térképről. A Maldív-szigetek kormánya már 2009-ben úgy próbálta felhívni a világ figyelmét súlyos helyzetükre, hogy búvárfelszerelésben, a tenger alatt tartotta ülését.

Nem csak Velencében járunk majd bokáig vízben

De tévedünk, ha azt gondoljuk, Európa biztonságban van. Tenger és folyóparti városainak ¾ -ét fogja érinteni a tengerszint emelkedés, különösen az alacsony fekvésű Hollandiában, Belgiumban vagy a kiterjedt tengerparttal rendelkező Spanyolországban, Olaszországban vagy Görögországban, hogy csak néhány példát említsünk.

Velence, London, Rotterdam már most gyakori áradásokkal küzd, igaz, a kormányok különböző helyi stratégiákat alkalmazva próbálják meggátolni a katasztrófát. Ennek legsikeresebb példája Rotterdam, ami annak ellenére, hogy 90%-a tengerszint alatt fekszik, mégis a világ legbiztonságosabb tengerparti városa, köszönhetően a Maeslant viharvisszaverő gátnak. A gát számítógép-vezérléssel működik, a dagály közeledését érzékelve automatikusan lezárja az öblöt.

De félő, hogy még a legnagyobb felkészülés sem mentheti meg a több millió embert az otthona elvesztésétől és a világ kulturális örökségeit a pusztulástól, ha a tengerszint emelkedés ilyen ütemben folytatódik, a katasztrófák okozta migráció pedig várhatóan a globális gazdasági életre is kihatással lesz.

(forrás: Forbes)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.