Miami Beachet vagy a Golden Gate hidat is elmoshatja az ár 2050-re

2019 / 11 / 10 / Bobák Zsófia
Miami Beachet vagy a Golden Gate hidat is elmoshatja az ár 2050-re
A leggazdagabbak sem ússzák meg az apokalipszist, ha a tengerszint-emelkedés ilyen ütemben folytatódik. A klímaváltozás miatt a jövőben már-már biblikus méretű árvizek jöhetnek, emberek milliói veszíthetik el otthonaikat, beleértve az amerikai elitet is.

A Forbes cikke szerint Amerikában az elmúlt években a Miami Beach-i, a malibui és Key Westi luxusingatlanok tulajdonosai a tengerparttól távol eső biztonságos zónában kezdték felvásárolni a földeket. A Hard Rock Cafe alapítója, Peter Morton tavaly 110 millió dollárért adott tovább malibui házán. A hirtelen elvándorlás oka a tengerszint-emelkedés, ami miatt akár már 30 év múlva víz alá kerülhet a keleti-part. Erre már korábban is figyelmeztettek a szakértők, de még az eddigieknél is rosszabb képet festenek a legújabb hírek.

A Nature Communications-ben megjelent tanulmány szerzői szerint sok millióval több ember él a tengerszint emelkedése által veszélyeztetett területeken, mint a korábbi becslések alapján feltételezték. Scott Kulp és Benjamin Strauss, az amerikai Climate Central szervezet munkatársai szerint 2050-re 340 millió lakost fenyegethetnek a rendszeres, éves áradások, 2100-ra pedig ez a szám 630 millióra emelkedhet, ha a klímaváltozás ebben az ütemben folytatódik.

Milliók vannak veszélyben

A jelentés a Climate Central által kifejlesztett CoastalDEM digitális domborzati modelljének számításaira épülnek. Az új modellel a régi adatbázis hibáit korrigálták, melyet még 2000-ben a NASA Endeavour keringőegységének radar-alapú megfigyelései alapján építettek ki, de a radar még nem tudott különbséget tenni a fák lombozata és a domborzat között, így az adatai pontatlanok voltak.
„A levegőt szennyező üvegházhatású gázok hatására a bolygó melegszik. A jégtakarók és gleccserek felolvadnak, a melegedő tengervíz térfogata nő, mindez emeli az óceánok szintjét. A következmények az infrastruktúrát és termést elpusztító áradásoktól a teljes tengerparti lakosság kitelepítéséig terjedhetnek.”- jelenti a Climate Central. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) előrejelzése szerint ez az emelkedés 2100-ra akár 1,1 méter is lehet.
A problémát sok helyen fokozza a talajvíz kiszivattyúzása a városok alól, ez Ho Si Minh Cityben, Bangkokban vagy Jakartában már több méteres süllyedést eredményezett. A helyzet Jakartában olyan súlyossá válhat 2050-re, hogy az indonéz kormány a főváros áthelyezését fontolgatja. Ázsia a leginkább veszélyeztetett kontinens, csak Kínában 30 millióan élnek árvíz-zónában.

A Golden Gate híd sem menekül

Amerikában a San Franciscó-i Öböl van a legbizonytalanabb helyzetben, a San Franciscó-i önkormányzat már 2016-ban akció-tervet készítetett az áradások hatásának mitigálására. Ha nem sikerül tenni valamit, akár a város ikonikus Golden Gate hídja is használhatatlanná válhat, miután alapszerkezete víz alá kerül.

Louisiana különösen fenyegetett terület, a mocsaras vidékről kellett elköltöznie „Amerika első klíma-menekültjeiként” emlegetett Isle de Jean Charles-i lakóknak.
Washington, Houston, Texas egy része, a Manhattan-félsziget mind veszélyzónába esnek,
2100-ra pedig olyan emblematikus helyektől, mint az Atlantic City-i Steel Pier vidámpark, vagy a charlestoni Fort Sumter (ahol az amerikai polgárháború kezdődött), is elbúcsúzhatunk.

Hawaii fehér homokos strandjait, beleértve a legkedveltebb turistacsalogató Waikiki Beachet Honolulun, nemsokára csak a legelszántabb szörfösök látogathatják. Jelentések szerint az áradás 6000 épületet fenyeget és halálos ítélet lehet a turizmusra épülő sziget gazdaságának. De még rosszabbul járnak a kisebb szigetek, Kiribati, Tuvalu vagy a Maldív-szigetek, melyek akár teljesen törlődhetnek a térképről. A Maldív-szigetek kormánya már 2009-ben úgy próbálta felhívni a világ figyelmét súlyos helyzetükre, hogy búvárfelszerelésben, a tenger alatt tartotta ülését.

Nem csak Velencében járunk majd bokáig vízben

De tévedünk, ha azt gondoljuk, Európa biztonságban van. Tenger és folyóparti városainak ¾ -ét fogja érinteni a tengerszint emelkedés, különösen az alacsony fekvésű Hollandiában, Belgiumban vagy a kiterjedt tengerparttal rendelkező Spanyolországban, Olaszországban vagy Görögországban, hogy csak néhány példát említsünk.

Velence, London, Rotterdam már most gyakori áradásokkal küzd, igaz, a kormányok különböző helyi stratégiákat alkalmazva próbálják meggátolni a katasztrófát. Ennek legsikeresebb példája Rotterdam, ami annak ellenére, hogy 90%-a tengerszint alatt fekszik, mégis a világ legbiztonságosabb tengerparti városa, köszönhetően a Maeslant viharvisszaverő gátnak. A gát számítógép-vezérléssel működik, a dagály közeledését érzékelve automatikusan lezárja az öblöt.

De félő, hogy még a legnagyobb felkészülés sem mentheti meg a több millió embert az otthona elvesztésétől és a világ kulturális örökségeit a pusztulástól, ha a tengerszint emelkedés ilyen ütemben folytatódik, a katasztrófák okozta migráció pedig várhatóan a globális gazdasági életre is kihatással lesz.

(forrás: Forbes)


Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.