Miért január elsején ünnepeljük az újévet?

2020 / 01 / 01 / Perei Dóra
Miért január elsején ünnepeljük az újévet?
Történelmünk során minden civilizációnak megvolt a maga újév napja, amit rendszerint valláshoz, naptárakhoz, asztronómiai szabályosságokhoz kötöttek. Így eshetett meg, hogy az óév búcsúztatása sem mindig télvíz idejére esett.

Az általunk ismert első újévi ünnepség alig több mint négyezer éves: az ókori babilóniaiak a tavaszi napéjegyenlőséget követő első újhold idején ünnepelték az új esztendő beköszöntét, a mulatság pedig tizenegy napon át tartott. Ez volt az úgynevezett Akítu, melynek során Madur isten győzelmét is megünnepelték a gonosz tengeristen, Tiamat felett. Mindemellett ekkor került korona az aktuális új király fejére, vagy megújították régi uralkodójuk státuszát. Az Akítu egyszerre mezopotámiai, akkád és sumér ünnep, amit az asszírok leszármazottai máig megtartanak.

Az Asszír Birodalom idején megtartása egész Mezopotámiában kötelező volt, az Óperzsa Birodalom felemelkedésével azonban idővel eltűnt, főként Assur és Babilon elnéptelenedése után. A huszadik században nyertek ismét teret az Akítu szokásai; az ősi kultúra feltámasztására először az USA-ban élő asszír leszármazottak ünnepelték, ma pedig már Törökországban is jegyzett ünnepként tartják számon.

(Fotó: Pixabay, Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
A molibdénből készült molibdenén a kétdimenziós anyagok táborát erősíti és már meg is találták az egyik tökéletes felhasználási területet számára.
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
Tömeggyártásra is alkalmas egy kétdimenziós csodaanyag
A 2011-ben felfedezett MXene-t a kutatók álomanyagnak tartják és akár nagy mennyiségben is gyárthatják a jövőben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.