Miért olyan drága a vanília, hogy gyilkolnak is érte?

2020 / 03 / 31 / Felkai Ádám
Miért olyan drága a vanília, hogy gyilkolnak is érte?
A Vanilla nemzetségbe nagyjából száz növényfaj tartozik, ám fűszernek ezek közül mindössze hármat termelnek. Elsősorban a Vanilla planifolia babja ismert, de hasonló célra felhasználható a Vanilla pompona és a Vanilla tahitiensis is.

A Vanilla planifolia a kosborfélék vagy ochideafélék (Orchidaceae) családjába tartozik, és a család többi növényéhez hasonlóan ez is más növényekre kúszik fel. Eredeti hazája Mexikó, ahol már Kolumbusz érkezése előtt is használták ízesítési céllal. Jelenleg azonban Madagaszkár adja a világ vaníliatermésének a nyolcvan százalékát.

Madagaszkáron pedig valóságos háború folyik ezért a fűszerért.

Az egyik legvérsebb incidensről 2018-ban számolt be a The Guardian: a vaníliatolvajok tevékenysége azután durvult el, hogy a tőzsdén az egekbe szökött a vaníliabab ára. Ekkor a tolvajok nem finomkodtak, hanem fenyegető üzenetet hagytak az egyik faluban, és azt követelték, hogy készítsék ki nekik a babokat. A helyiek azonban nem engedtek, elkapták a tolvajokat, és meglincselték őket.

A helyi farmerek nem bánták a dolgot, a rendőrség úgysem tett semmit. Ezután a falu maga szervezett éjszakai őrjáratokat a helyi fiatalok segítségével. Az önbíráskodás nem különösebben érdekelte a hatóságokat. Ugyanakkor a vanília növekvő ára nem csak a hasonló erőszakos cselekedetek számát növelte, de a környezetvédők szerint az erdőpusztításhoz is masszívan hozzájárul.

Az árnövekedés pedig nem elhanyagolható mértékű – mint arról szó volt: Madagaszkárról származik a világ vaníliatermésének a zöme, és a fűszer ára az elmúlt években megtízszereződött. A farmerek munkáját a tolvajok fenyegetik, úgyhogy a termelők vagy a rendőrségtől kérnek segítséget, vagy mint a fenti példában: a saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást.

Ám a vaníliakereskedelem egy régebbi csempésztevékenység számára is álcát kínál: ez pedig a rózsafa és az ébenfa illegális kivitele az országból, mely egész erdők letarolásával járt. A rózsafa és az ébenfa kereskedelemében nem éppen legálisan meggazdagodott "üzletemberek" ugyanis a vaníliakereskedelemben próbálják a pénzük tisztára mosni. Lényegében egy mindent átszövő bűnözői hálóról van szó, akik a kormánnyal is közeli kapcsolatban állnak.

Mindez a tevékenység pedig a vanília árának további emelkedését okozta, amit a nemzetközi kereslet amúgy is a magasba srófolt volna.

Ugyanakkor egy másik tényező is felhajtja az árakat, ez pedig épp a tolvajok tevékenysége. Mivel a farmerek és a tolvajok valóságos versenyt futnak, hogy ki aratja le előbb az érett babot, ezért a farmerek sokszor a silányabb minőségű, még alig érett termést takarítják be, hogy megelőzzék a tolvajokat. A kevesebb és rosszabb minőségű vanília azonban nem képes kielégíteni a keresletet, ami az árak további emelkedésével jár.

Végső soron tehát három tényező emeli az árakat az égig: az egykori csempészek spekulációja, a tolvajok és a farmerek háborúja, végül pedig a természetes kereslet.

Elvileg az erdők védettek, és még műholdakkal is figyelik őket, ám a vanília akkora üzlet lett, hogy szépen apránként mindenki elkezdte a saját földjeit növelni a fák kárára. Az erdők fogyatkozása mára tagadhatatlan folyamat a szigeten.

Sokat segítene persze, ha a nemzetközi cégek megnéznék, honnan érkezik a vanília, és csak legálisan termelő farmerektől vásárolnának, ugyanakkor olyan mértékű a korrupció a szigeten, hogy egyelőre távolinak látszik bármiféle változás.

(Kép: wikipedia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.