Miért terjed futótűzként a közösségi médiában, hogy Kínában hullaházban feltámadó zombikat filmeztek le?

2022 / 08 / 14 / Felkai Ádám
Miért terjed futótűzként a közösségi médiában, hogy Kínában hullaházban feltámadó zombikat filmeztek le?
Egy Kínából kiinduló zombijárvány már csak mérsékelten lepne meg bárkit 2022-ben, de miért indult hódító útjára az egy kórházban feltámadó halottról készült, immár virális videó?

A TikTokon (lásd alább) könnyű belefutni egy videóba, amely látszólag egy halottas házban (esetleg egy kórház patológiai osztályáján) készült – a lepedővel letakart holttest egyszer csak felkel az ágyon, majd elkezd botladozni. A videó épp körbemegy a közösségi médiában, ahol mindenki nagy szenzációsan osztja meg az állítólagos kínai zombifertőzésről tanúskodó videót.

@jjnoplaya #fyp #viral #fyp #fyp #fyp #fyp #zombiesinchina ♬ original sound - ?JJ?

A Newsweek szerint a kínai zombik azért kerültek most elő, mert valaki előbányászott egy 2021-ben írt cikket, amely lényegében arról szólt, hogy ha valaha kitörne zombijárvány, az Kínából indulna ki nagy valószínűséggel. A cikk inkább arra próbált rámutatni, miként működik az eltussolás és a propaganda a kommunista diktatúrákban – elég csak Csernobilre gondolni, de épp Kína a Covid alatt sem volt annyira együttműködő az Egészségügyi Világszervezettel, mint lehetett volna. Mivel pedig ismét terjed a Covid, és ráadásul a majomhimlőtől kezdve a fertőző májgyulladásig több más járványról is cikkeznek mostanság, a gyorsan terjedő betegségek témája ismét aktuálissá vált.

Azt viszont maga a Newsweek is leírja, hogy a videó forrását egyelőre nem sikerült beazonosítani, de ez persze nem jelenti, hogy igazi zombit, pláne kínai zombit láthatnánk a felvételen. Már csak azért sem, mert a videót a YouTube-on is megtalálhatjuk -- ezt idén januárban töltötték fel, és eszerint a halott állítólag Oroszországban kelt fel a fagyos fémlemezről.

E sorok írója viszont dolgozott intenzív osztályon, és ha akkor akadt volna jobb kamerával ellátott okostelefon, ilyen kisfilmeket (sőt még ilyenebbeket) akár naponta forgathattunk volna pár lelkes kollégával. Egyébként természetesen születtek vicces kommentek is a jelenséget magyarázandó, az egyik kedvencünk ezek közül, hogy az "arc rájött, hogy elfelejtette törölni a keresési előzményeit".

Frissítette a zombiapokalipszisre vonatkozó iránymutatóját az amerikai járványügy Nostradamus állítólag zombikat jövendölt 2021-re, az amerikai Járványügyi Hivatal pedig frissítette a zombiapokalipszisre vonatkozó kiskátéját.

Összességében tehát úgy tűnik, hogy az újra aktuális járványtéma, valamint egy tavalyi leporolt cikk együttesen tette fogékonnyá a világháló erre fogékony részét, ahol némileg be tudott robbanni ez az ismeretlen eredetű felvétel. A Newsweek azért a biztonság kedvéért hozzáteszi, hogy a tudomány jelen állása szerint nincsenek zombik, legalábbis a klasszikus, sírból feltámadó fajta, mert mondjuk a veszettség vagy egyéb betegség okozhat „zombiszerű” tüneteket. Ha valaki azonban ettől sem nyugodott volna meg, és a biztonság kedvéért a nukleáris háború mellett zombiapokalipszisre is készülne, annak ajánljuk az amerikai járványügyi hivatal, a CDC ilyen balszerencsés helyzetre összeállított kisokosát, amelyről fentebb írtunk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.