Frissítette a zombiapokalipszisre vonatkozó iránymutatóját az amerikai járványügy

2021 / 03 / 05 / Felkai Ádám
Frissítette a zombiapokalipszisre vonatkozó iránymutatóját az amerikai járványügy
2021 nehéz év lesz, ezt már most látjuk, ám Nostradamus, a francia reneszánsz ismert tudósa szerint lesz még ennél is rosszabb: jönnek a zombik.

Vagy legalábbis többen is ezt olvassák ki a titokzatos sorokból, ám – ahogy az a francia mester jóslatai esetén megszokott – maga a jövendölés egyfelől kétértelműen van megfogalmazva, és bár hunyorogva, messziről akár zombikat is bele lehet olvasni, de ugyanígy vonatkozhat a szöveg mondjuk korrupt politikusokra akár (akik a zombiknál kevésbé izgalmasak, cserébe gyakrabban is fordulnak elő). Másfelől az sem biztos, hogy ez a részlet egyáltalán Nostradamustól származik. Akárhogy is, 2021 van, egy járvány éppen végigsöpör a világon, szóval az amerikai járványügy leporolta a 2011-ben útjára indított, online kiskátéját, amelyből felkészülhetünk a legrosszabbra: a holtak kikelnek a sírjukból, és kiteregetik a már-már elfeledett családi szennyest... (Vagy csak simán levadásszák az élőket.) Egyesekben persze felmerülhet, hogy minek most ilyesmivel hülyéskedni, minek még zombikkal is hergelni a népet, de mint arról szó volt már, a CDC kezdeményezése még 2011-ben kezdődött, és a honlap tanulsága szerint nagyon hasznosnak bizonyult. Ami puszta hülyéskedésnek indult, az ugyanis egy univerzális platformmá nőtte ki magát, amely segítségével az emberek úgy általában felkészülhetnek a nem várt eseményekre.

Ennek megfelelően az oldalról elérhető blogon általában művelődhetünk a popkultúrában előforduló zombikról, de olvashatunk arról is, hogy milyen élelmiszereket, eszközöket, gyógyszereket érdemes elraktároznunk zombitámadás, hurrikán vagy hát ugye egy világjárvány idején. Nem véletlenül a felkészülésnek létezik egy kifejezetten tanároknak szánt szekciója, ahol különböző játékos formákat javasolnak a diákoknak a katasztrófa helyzetekre történő felkészítésére, illetve ennek a szemléletnek az elsajátítására. Emellett pedig puszta jófejségből képregényt is felraktak, sőt egy helyre kis posztert is letölthetünk (jómagam is ezzel ékesítettem alant a cikket).

Persze 2021 nem csak Nostradamus zombijaitól hangos (pontosabban: csendes), de a közösségi média tele van őrültebbnél őrültebb összeesküvés-elméletekkel arról, hogy miként akarnak csipet ültetni az emberekbe az oltásokkal, azok milyen mutációt okoznak satöbbi-satöbbi. Tehát felmerülhet, hogy talán mégiscsak szerencsétlen a CDC időzítése. Ugyanakkor a járványügy a főoldalon, és mindenhol máshol is rögtön egyértelművé teszi, hogy csak hülyéskedésbe oltott, edukációs célú játékról van szó. A Yahoo azonban több szakértőt: katasztrófaügyi szakembereket, szociológusokat is megkérdezett a CDC lépéséről. Ez utóbbit a legtöbben üdvözölték, és jó (egyesek kifejezetten zseniális) kezdeményezésnek tartották, mivel az utóbbi időben rengetegszer kiderülhetett, hogy bizony nem árt felkészülni a legkülönbözőbb váratlan helyzetekre. Mások szerint a hivatal a katasztrófára felkészülést, mint mentalitást a legkülönbözőbb csoportokhoz szeretné ezen a vicces/játékos úton eljuttatni. Elmondták azt is, hogy a lényeg nem a zombikban van, a csoszogó hullák pusztán figyelemfelkeltő elemek, melyek szabadon behelyettesíthetőek hurikánnal, áradással, áramkimaradással vagy éppen koronavírussal. Lee Clarke szociológus professzor például kiemelte azt is, hogy egy éve kiderült, hogy időnként nem számít mennyi pénze van az embernek, bizonyos esszenciális felszerelésekből kifogyhatnak a boltok, és ezekből jó ötlet reálisan szükséges mennyiséget elraktározni (a CDC oldala természetesen mennyiségi ajánlást is tesz).

Felkészülni, és erre felhívni a figyelmet egyáltalán nem butaság. Hiszen télen csak egy fél napos vagy pár órás áramszünet is roppant kellemetlen tud lenni, ha már beállt a sötét, és a fűtéshez is szükséges az elektromosság.

Ha pedig valami kiderült 2020-21-ben, hogy sajnos a 21. században is történnek nagyobb hoderejű váratlan események, és nem árt ezekre józan, de előregondolkodó módon felkészülni.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Azt már tudjuk, milyen a COVID-járvány, na de milyen lenne egy zombijárvány? Szaporodási ráta, halálozási arány és persze mindenki kedvence: a görbe kilaposítása – fogalmak, melyekkel kénytelen-kelletlen ismerkedtünk meg az utóbbi időben. De miként festenének a számok egy a mostaninál is cudarabb világban, ahol egy zombivírus terjed el? A képzeletbeli játék ráadásul zombifilm-ajánlónak is kitűnő.

Miért botladozott egy szőrös szemű, „zombi” szarvas egy város kellős közepén az emberekre fittyet hányva? Farragut városában találták meg a szarvast, amely egyáltalán nem félt az emberektől.

A Prozactól zombivá változnak a halak a vizsgálatok szerint Az antidepresszáns sajátos hatással van az élőlények viselkedésére, ha a vizekbe kerül: elvesztik tőle az "egyéniségüket"


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.