Miért titkolózik az Apple az App Store-ról?

2020 / 02 / 20 / Pőcze Balázs
Miért titkolózik az Apple az App Store-ról?
Az alkalmazásbolt egykori német vezetője könyvet írt a tapasztalatairól, ám ezt a cupertinoi főhadiszállás nem nézi jó szemmel: a kiadót a szerző munkaszerződésére hivatkozva felszólították, hogy vonja vissza az írást, de még a kéziratot is semmisítse meg. Mitől tarthat az Apple?

Az első iPhone megjelenése önmagában szenzáció volt - pedig Steve Jobs egyedül arra fűzte fel a bemutató prezentációját, hogy a cég egy böngészésre, zenehallgatásra és telefonálásra is alkalmas kütyüt alkotott meg. A modern okostelefon nem ekkor született meg, hanem amikor egy évvel később, 2008 nyarán elindult az App Store.

Az Apple hiába lett időközben a világ legértékesebb tőzsdei vállalata, önmagában sosem lett volna képes arra, hogy több mint kétmillió féle alkalmazást gyártson le. Ehhez szüksége volt arra, hogy egy biztosan élő, helyenként viruló ökoszisztémát teremtsen a készülék köré. Tágra nyitották a kapuikat, és ugyan az ajtóban mindenkit alaposan megmotoztak, de jöhetett minden fejlesztő: a Microsoft ide is megérkezett a Worddel, a Google a Youtube-bal, de a finn dühös madarak és disznók is megtalálták a helyüket, sőt, a finghangokat utánzó programok is lelkes közönségre akadhattak. Egyedül a pornósok ragadtak kint, hiába örültek volna sokan, ha az Apple nem. Mindenesetre az alkalmazások gyártása szakma lett, megélhetés lett, sikersztori lett.

Az iPhone és iPad felhasználók 1.42 milliárd dollárt költöttek appokra tavaly. Mármint nem egész évben. Csak a karácsony és újév közti pár napban. 

Az Apple, ami nagyjából 30%-ot csippent le az alkalmazásokra költött pénzekből, eddig több mint 150 milliárd dollárt fizetett ki fejlesztőknek, ami szép pénz, szóval kérdés, hogy mi állhat abban a könyvben, amit most a Zeitra hivatkozó Focus szerint megpróbálnak betiltatni. Mindenki tudja, hogy önkényesen tartják távol a felnőtt tartalmakat az alkalmazásboltjuktól. Mindenki tudja, hogy a jóváhagyási folyamat, ami az indulás után akár két hetet is igénybe vehetett, rövidebb lett ugyan, de még mindig akadnak hibák, akár jogtalannak tűnő kitiltások is. A 9to5 Mac a könyvről megjelent első véleményeket idézve viszont azt mondja, hogy abban banalitások szerepelnek. Így valószínű, hogy az

Apple nem a közvéleménytől, nem a fejlesztőktől, hanem a politikusoktól fél.

Nagyon nem örülne Tim Cook, ha az App Store - Confidentalt olvasva a törvényhozók előtt az a kép rajzolódna ki, hogy az Apple-nek nagy, talán túl nagy a befolyása az alkalmazásboltja által. Márpedig sokan ezt állítják. Elizabeth Warren demokrata elnökjelölt azt tervezi, hogy egy bizonyos méret fölött a vállalatok ne üzemeltethessenek úgy piactereket, hogy közben ott eladóként is megjelennek. Ha az Apple ragaszkodik hozzá, hogy csak az App Store futhasson a készülékein, ne lehessen máshonnan programokat venni, akkor ne árusíthassa ott az Apple Musicot, hiszen könnyen hozhatja jogtalan előnybe a Tidallel vagy a Spotify-jal szemben. Utóbbi cég pont emiatt hosszadalmas vitában van az iPhone-gyártóval, ahogy a Netflix is. Szintén hallani olyan fejlesztőkről, akik kitalálnak valami izgalmasat, amit az Apple aztán lekoppint - hiszen pontosan látja, hogy mennyire népszerű az adott app. És míg ezek a cégek ellenérdekelt felek, konkurensek, addig a könyv szerzője az Apple egykori alkalmazottja. Ha visszaigazolja ezeket a félelmeket, az később sok kellemetlen percet okozhat Tim Cooknak. Nem csoda, hogy odáig is elmennének, hogy könyveket égessenek Németországban.

(Fotó: Pixabay, Getty)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.