Miért volt szükség ennyi vámpírvadász készletre a 19. században?

2019 / 11 / 30 / Felkai Ádám
Miért volt szükség ennyi vámpírvadász készletre a 19. században?
A begyűjtött lájkok számát tekintve a viktoriánus vámpírvadász készletekkel legfeljebb a kismacskák állhatják a sarat (esetleg pár tortakészítős videó). Ez persze nem is csoda, az emberek fantáziáját megbirizgálják ezek az öreg, aprólékosan összeállított táskák a keresztekkel, karókkal, kalapáccsal és mindenféle üvegcsével. Elvégre, ha nem léteztek volna vámpírok, csak nem vesződnek az emberek ilyen ládikók egybeválogatásával.

Ennek megfelelően szinte látjuk a tisztességben megőszült körzeti doktort, ahogy ezzel a táskával beállít a családhoz, komoran végighallgatja a panaszokat, majd a fenti szobában megpróbál karót verni a csontsovány, sápadt lány mellkasába, ám az keresztültöri az üvegtáblát, denevérré változik, és eltűnik a ködös londoni utcák felett.

Csak kísérteties gúnykacaj marad utána.

A probléma mindezzel, hogy ezek a táskák jellemzően a legkevésbé sem a 19. századból származnak. A többségük művészeti alkotás, amelyeket például a DeviantArtra vagy a Pinterestre, esetleg más hasonló oldalakra készültek. Ezt a darabot például pár korabeli cucc felhasználásával rakták össze, és egy vámpírokról és farkasemberekről szóló kiállításra szánták. Persze egyes helyeken akár vásárolni is lehet ilyesmit. A The Rag N Bone Emporium-nál például egyebek (vámpírfog-nyaklánc, farkasember karom) mellett ilyesmit is be lehet szerezni. A cikket illusztráló képek is ennek az üzletnek a kínálatából származnak.

A fentieket jellemzően a 2010-es években állították össze, de természetesen tartalmazhatnak akár korabeli darabot is (például a pisztolyt, keresztet). A készletek egy másik része pedig a hetvenes évekből származik, amikor is pár leleményes kerekedő megpróbálta meglovagolni a vámpírmozik sikereit.

Néha akár drágább aukciókon is előfordulnak ezek a ládák, időnként múzeumok is kiállítják őket, de jellemzően ezek egyike sem származik a 19. századból, pontosabban tartalmazhatnak korabeli elemeket, de nem Viktória Királynő uralkodása alatt állítottak ezeket össze, és – fájdalom, de – soha nem használták őket vámpírvadászatra.

Ez persze az esetek többsége, aztán ki tudja, egy nap talán belefutunk Abraham Van Helsing ládikójába, csak fel sem ismerjük majd a sok művészeti alkotás között.

(Kép: The Rag N Bone Emporium, forrás: snopes.com)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az agyi folyamat, ami miatt túlérzékeny lesz az ember a kialvatlanságtól
Az agyi folyamat, ami miatt túlérzékeny lesz az ember a kialvatlanságtól
Matthew Walker alvástudományi szakértő magyarázza el, milyen hatása van az emberi testre az alváshiánynak és az álmoknak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.