Mik azok a sötét minták és miért kell ellenük törvényt hozni?

2021 / 02 / 01 / Pőcze Balázs
Mik azok a sötét minták és miért kell ellenük törvényt hozni?
Azok a nehezen megtalálható "leiratkozás" gombok. Az a tizenhárom lépés, mire végre törölni tudjuk magunkat egy közösségi portálról. Az a furán elnevezett menüpont, ami mögött le tudjuk mondani a streaming előfizetésünket. Az ehhez hasonló "sötét minták" két éven belül illegálisak lesznek Kaliforniában.

November elején nem csak elnököt, képviselőket és szenátorokat választottak az amerikaiak, bizonyos helyi kezdeményezésekről is dönthettek a választók. Az egyik ilyen, az úgynevezett kaliforniai huszonnégyes javaslat az Egyesült Államokban mérföldkőnek számító jogszabályt, az egy éve életbe lépett Kaliforniai Fogyasztói Privát szféra Törvényt (CCPA) szigorítja tovább, miután a választók 56%-a mellette szavazott. Az európai GDPR-hoz hasonló törvényt ugyanis egyesek szerint túl könnyű kijátszani: a Wired cikkében azt írják, hogy a "ne adjátok el az adataimat" alaptételből a cégek mindent kétségbe vontak és kiforgattak, onnantól, hogy mi számít a tulajdonunknak, egészen odáig, hogy mi számít eladásnak.

Az új törvény, a Kaliforniai Privát szféra Jogok Törvénye (CPRA) még nagyobb védelmet fog biztosítani az online tárolt személyes adatoknak: nem csak eladni, de begyűjteni és továbbadni is nehezebb lesz azokat, sőt, egy önálló hatóságot is felállítanak, ami a visszaélések felgöngyölítésével foglalkozik majd. A Wired arra is emlékeztet, hogy ez a hatóság, a Privát szféra Védelmi Hivatal a sötét mintákat alkalmazókkal szemben is eljárhat, amikor 2023-ban megkezdi működését.

De mik azok a sötét minták?

A fogalom alig több mint tízéves, és egy brit designer, Harry Brignull alkalmazta először. Brignull a jelenségnek szentelt weboldalán, a darkpatterns.org-on úgy fogalmaz, hogy "ezek azok a trükkök, amelyekkel weboldalak és appok rávesznek arra, hogy megtegyél olyan dolgokat, amelyeket nem akarnál, mint például megveszel valamit, vagy feliratkozol valamire." Sötét minta lehet az, amikor a fogyasztónak jobb opciót halványabb színnel szedik, amikor a profil törlését indokolatlanul megnehezítik, vagy amikor a "leiratkozás" menüpontot valahogy lényegesen nehezebb megtalálni, mint bármi mást az oldalon.

Hogyan töröld magad az Instagramról Ha valaki próbálta már törölni magát Instagramról, biztosan észrevette, hogy az alkalmazásban erre egyáltalán nincs lehetőség, de még webes felületen bejelentkezve is csak a profilunk ideiglenes felfüggesztését ajánlja fel az oldal. Ezzel az útmutatóval viszont egyszerűen, néhány perc alatt tudod magad törölni a közösségi oldalról.

Brignullék külön Twitter oldalon gyűjtik a legelrettentőbb példákat. A kaliforniai törvény a Wired által megszólaltatott jogászok szerint az első, ami használja a kifejezést: "a sötét mintákkal megszerzett hozzájárulás nem minősül beleegyezésnek". Vannak szakértők, akik szerint ez csak egy új, divatos szófordulat, a félrevezetés az félrevezetés, ami nem új fogalom a törvény előtt - míg a jogszabály megalkotói azt mondják, hogy muszáj nevén nevezni a jelenséget, hiszen "a bolygó legokosabbjai dolgoznak azon, hogy megnehezítsék a dolgunkat" sötét mintákkal.

Két hete a Techcrunch egy olyan kezdeményezésről számolt be, amely az Amazon Prime szolgáltatását, illetve az arról való leiratkozást veszi célkeresztbe. A norvég fogyasztóvédelem egyik vezetője úgy nyilatkozott: "annyira egyszerűnek kéne lennie egy szolgáltatás lemondásának, mint amennyire könnyű rá feliratkozni". Két év múlva kiderül, hogy a kaliforniai hatóság el tud-e érni ilyen mértékű változásokat.

(Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Érdekel, hogy mit tudnak rólad a tech cégek? Ennek az oldalnak a segítségével könnyedén kiderítheted GDPR ide vagy oda, a gyakorlatban néha még az európai felhasználóknak is nehézkes hozzáférniük a róluk tárolt adatokhoz. Ebben segít a JustGetMyData nevű weboldal.

Mi az a Signal, és hogy lett hirtelen ilyen népszerű? Egy nyurga hippi írta chatprogram a világ új kedvence.

Végre pontosan látszik, melyik chatprogram mennyit leskelődik utánunk A Messenger több mint hatvanféle módon rögzít és használ fel rólunk adatokat. A Signalnál ez a szám nulla.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan állapítja meg a testünk, hogy mikor ettünk eleget?
Hogyan állapítja meg a testünk, hogy mikor ettünk eleget?
A test a ghrelin peptidhormon termelésével jelzi, hogy itt az ideje az evésnek. De honnan tudjuk, hogy mikor érdemes leállni? A videóból kiderül.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.