Mikor fedezték fel az emberek a tüzet?

2020 / 08 / 10 / Bobák Áron
Mikor fedezték fel az emberek a tüzet?
Egy gyufa meggyújtása manapság már teljesen banális dolognak számít, így nem is igazán gondolunk bele, hogy a tűz használata egy olyan civilizációs innováció, ami hatásaiban még az autó vagy az internet feltalálására is köröket ver. A kutatók egyetértenek abban, hogy a tűzhasználat elterjedése nélkül a mai ember nem is létezhetne, arról viszont, hogy pontosan mikorra datálhatjuk ezt a sorsfordító felfedezést, a mai napig nincsen egységes álláspont.

Ami biztos, hogy az ember számára az ételek megfőzése, így áttételesen a tűz használata tette lehetővé, hogy sokkal több energiát vegyen magához, ami kritikus fontosságú volt az agyunk fejlődésére nézve. A tűz "háziasítása" más szempontból is jelentős folyamatokat indított be, hiszen az öltözködés elterjedésével együtt lehetővé tette, hogy az ember olyan területeken is megvesse a lábát, amelyek egészen addig lakhatatlannak számítottak. A Live Science a terület elismert kutatóit kérdezte arról, mikor kezdte el az ember használni a tüzet.

Ian Tattersall, a New York-i Természetrajzi Múzeum kurátora szerint trükkös kérdésről van szó, hiszen nem tudhatjuk, hogy a korai tűzhasználatot alátámasztó bizonyítékoknak mekkora része maradt fenn, így pedig elképzelhető, hogy a használata jóval elterjedtebb volt, mint ahogy ma feltételezzük. Egy 2016-ban megjelent tanulmány alapján annyi biztos, hogy nagyjából 400 ezer évvel ezelőtt a tűz elkezdett sokkal gyakrabban előfordulni Európában, a Közel-Keleten, Afrikában és Ázsiában is, emiatt a kutatók úgy tartják, hogy a tűzhasználat ekkor vált széles körben elterjedtté.


A Wonderwerk-barlang Dél-Afrikában. Itt találhatóak a legkorábbi, tűzhasználatra utaló leletek (Forrás: Zamani Project)

Ez viszont nem jelenti azt, hogy az elődeink ne használhatták volna már sokkal régebben is a tüzet, Tattersall szerint ezt legalább két lelet támasztja alá. A Science tudományos folyóiratban 2012-ben megjelent tanulmány szerint Izraelben olyan nyomokra bukkantak, amelyek azt igazolják, hogy az ember már 800 ezer évvel ezelőtt is használt tüzet, az itt talált leletek szívek és elszenesedett fadarabok maradványait őrzik. Szintén a tűz használatának korai nyomait őrzi a dél-afrikai Wonderwerk-barlang, az itt talált megégett csontok és növények maradványai a paleoantropológusok szerint mintegy egymillió évesek lehetnek. Sarah Hlubik, a George Washington Egyetem kutatója szerint utóbbi esetben az is kizárható, hogy a tűz természetes okokból keletkezett volna, hiszen a leletek olyan mélyen találhatóak a barlang belsejében, hogy kizárható, hogy azt például bozóttűz okozta volna.

Közvetett bizonyítékok arra utalnak, hogy az ősember még ennél is sokkal korábban megismerkedhetett a tűz hasznosításának előnyeivel. Nagyjából kétmillió évvel ezelőtt az ember elődjének, a Homo erectusnak a belei elkezdtek összemenni, ami arra utal, hogy valami - például az ételek megfőzése - sokkal könnyebbé tette számára az emésztést. Ezzel egy időben egy másik folyamat is lezajlott, a Homo erectus agya növekedésnek indult, ami csak úgy következhetett be, ha az addiginál több energia állt a rendelkezésére. A kutatók ebből a két eseményből arra következtetnek, hogy a Homo erectus már tudatosan használta a tüzet, így képes volt megfőzni az ételeket.

(Borítókép: Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.