Fantasztikus világok rejlenek az emberi testben, amelyek igazi szupraorganizmussá tesznek minket

2025 / 02 / 20 / Támogatott Tartalom
Fantasztikus világok rejlenek az emberi testben, amelyek igazi szupraorganizmussá tesznek minket
Hogy a mikrobiom milyen rendkívül fontos részét alkotja az emberi test egész működésének, az egyre nyilvánvalóbbá válik a kutatások fényében. A cikkben elárulunk mindent, amit erről az ökoszisztémáról tudni érdemes.

A mikrobiom (illetve mikrobióta) szót mára mindenki jól ismerheti, számos tanulmány látott napvilágot az elmúlt években azzal kapcsolatban, milyen fontos szerepet játszik az emberi szervezet működésében a testben élő mikroorganizmusokból álló rendszer, amelyet baktériumok, vírusok és gombák alkotnak. A mikrobiom hatása mindenre kiterjed, kezdve az agyagcserétől, a szív- és érrendszer állapotán át az idegrendszer működéséig, közelmúltbeli kutatások eredményei szerint pedig még a depresszió kialakulását is előidézheti, ha a mikrobiom egyensúlya felborul. Ezt a kulcsfontosságú rendszert azonban nem is olyan régóta ismeri csak behatóbban az emberiség - bár a mikrobiológia atyja, Anton van Leeuwenhoek már a 17. században figyelt meg baktériumokat, vagy az ő elnevezésével animalcule-okat a saját készítésű mikroszkópja alatt, sőt, Hippokratész már jóval korábban, több mint kétezer évvel ezelőtt kijelentette, hogy “minden betegség a belekben kezdődik”, de a mikrobiom alaposabb feltérképezése csak később kezdődött, magát a kifejezést is csak 1952-ben használta először J. L. Mohr.

Bélmikrobiom - a kíváncsi holland tudóstól kezdve a Humán Mikrobiom Projektig

Anton van Leeuwenhoek nem származott gazdag családból, két állásban is dolgozott egyszerre, hogy a kor szokásainak megfelelően finanszírozni tudja tudományos kísérleteit, amelyeket a mikroszkopikus világ megismerésének érdekében végzett. A kutató azonban, kitartásának és kíváncsiságának köszönhetően, karrierje alatt a mikrobiológia elismert szakértőjévé vált, és nevéhez fűződik számos felfedezés azzal kapcsolatban, milyen, puszta szemmel nem látható élőlények népesítik be a világunkat, beleértve a testünket is. Van Leeuwenhoek egyszerű, de nagy teljesítményű mikroszkópjával mindent megvizsgált, amit csak talált: állatok beleiből származó szöveteket, a szomszédjai hajcsatjait és vérmintáit, bálnabőröket, beteg emberek testváladékát, spermát, a saját székletét, és a legenda szerint még a lábujjai között talált anyagot is, miután lecserélte két hétig egyfolytában viselt harisnyáját. A kutató az animalcule-nak nevezett mikroorganizmusokat, amelyeket mára baktériumként ismerünk, megfigyelte ugyan, de arról még nem szerzett behatóbb ismereteket, hogy ezek pontosan hogyan hatnak a szervezetre.

A következő században, az 1700-as években a Marcus von Plenciz által promotált (és a 16. században, Girolamo Fracastoro teóriájával kezdődő) elmélet már felvetette annak lehetőségét, hogy a megbetegedésekben, fertőzésekben szerepet játszanak bizonyos “magok”, amelyek a levegőben vagy más módon terjedve viszik egyik alanyról a másikra a kórokat, de a csíraelmélet ekkor még alulmaradt az Európában hódító miazmaelmélettel szemben, ami a bajok forrását a rossz levegővel, illetve a rothadó anyag által kibocsátott gázokkal, részecskékkel azonosította.

A csíraelmélet ezzel szemben azt mondta ki, hogy a fertőzést a mikroszkopikus élőlények, patogének okozzák, amelyek a testet megtámadva növekednek és terjednek.

Az áttöréshez három jelentős tudós munkájára volt szükség: a francia Louis Pasteur, a német Robert Koch és az angol Joseph Lister is hozzájárultak ahhoz, hogy a csíraelmélet hitelt érdemlő, elismert teóriává váljon.

Jótékony probiotikumok

A mikro méretű organizmusok jelenléte azonban nem feltétlenül jelent rosszat: léteznek jó mikroorganizmusok is, amelyek a patogénekkel ellentétben éppen az egészséget segítik elő. Erre a 19. század végén, a huszadik század elején kezdtek ráébredni a tudósok, akik hamarosan a probiotikumok felfedezésének úttörőiként azonosították az egészség szempontjából hasznos mikroszkopikus élőlényeket. Az első ismert probiotikumot, a Lactobacillus bulgaricus baktériumot Sztamen Grigorov bolgár orvos azonosította 1905-ben, aki egy joghurtból szerzett mintából mutatta ki a mikoorganizmusokat, majd Ilja Iljics Mecsnyikov, orosz zoológus és mikrobiológus végzett alaposabb vizsgálatokat a lactobacillusok, azaz tejsavbaktériumok egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A kutató karrierjének végére meggyőződött róla, hogy a joghurtban található baktériumok a gyomor mikrobiótájának egyensúlyát és a hosszú életet is elősegítik,

ezért a fermentált tejtermékek fogyasztásának szószólójává lépett elő - kutatásainak köszönhetően pedig mára őt tartjuk a probiotikus teória szellemi atyjának is. Mecsnyikov azonban még csak a mikrobiom működésének felszínét kapirgálta - a 20. század elején nem állt rendelkezésre elég információ arról, hogy pontosan milyen kapcsolat áll fenn a bélbaktériumok és az egészség között: a kutató például még azt feltételezte, hogy a gasztrointesztinális mikrobiom egyes baktériumai sok esetben káros hatásúak, és éppen ezért érdemes minél több, fermentált tejtermékből származó tejsavtermelő baktériumot bevinni a táplálkozással.

A laktobacillusok mellett a másik főszereplő a bifidobaktérium lett a probiotikumok kutatásának terén

- ezt a mikroorganizmust még korábban, 1899-ben fedezték fel az anyatejjel táplált csecsemők székletében, majd Henry Tissier és Sigurd Orla-Jensen folyatott behatóbb kísérleteket a baktériumokkal kapcsolatban, de a bifidobaktériumokkal kapcsolatos áttörésekre csak az 1950-es évektől került sor, mikor néhány éves “elhanyagolás” után újra központi szerepet kapott a kutatásokban.

Szemléletváltást hoz az eddigi legnagyobb mikrobiom-projekt

Az 1960-as, ‘70-es években a kutatók elkezdték felismerni, hogy a bélrendszer nem csupán egy baktériumokból álló gyűjtemény, hanem egy összetett ökoszisztéma, és a mikrobiom jelentőségének megértése révén egyre világosabbá vált, hogy a gyakorlatban is jól alkalmazható módszerek születhetnek, ha a bélben élő rendszerrel megfelelő módon bánnak az emberek és az orvosok. A vizsgálatok nem csak azt fedték fel, hogy a bélrendszeri mikroorganizmus-közösség a testi betegségek, vagy éppen ellenkezőleg, a gyógyulás és egészség forrásai lehetnek, hanem azt a talán nem is annyira meglepő tényt is nyilvánvalóvá tették, hogy a lelki, mentális problémák gyökerei is részben visszavezethetőek a mikrobiom állapotára. Azt már a korábbi századokban is sejtették az orvosok, hogy a gyomorproblémák, illetve általában a bélrendszer gondjai az emberek hangulatával és viselkedésével összefüggésben állnak, a 19. században pedig tért hódított a skót Robert Whytt által kidolgozott elmélet (nervous sympathy), aminek köszönhetően egy időre holisztikus módon, egy nagy rendszer szorosan összefüggő egységeiként kezdték el tekinteni a test idegrendszeri és gasztrointesztinális részeit.

Ez volt az előfutára az úgynevezett bél-agy tengely elméletnek, ami mára bizonyítást nyert, és ami az agy és a bélflóra visszacsatolási rendszerét összegzi.

A kutatásokban az igazi áttörések a felhasznált technológiák fejlődésével érkeztek meg - míg a régi korok tudósainak még hiányos megfigyelési lehetőségekkel kellett beérniük, addig a 21. században már egy igazi “szuperfegyvert” kaptak a kezükbe: a DNS-szekvenálást, ami forradalmasította a mikrobiom kutatását. A 16S rRNS szekvenálás lehetővé tette a kutatók számára, hogy a bélbaktériumokat laboratóriumi tenyésztés nélkül azonosítsák és osztályozzák, 2007-ben pedig, szintén a 16S rRNS szekvenálás alkalmazásával megkezdődött az emberi mikrobiom eddigi legátfogóbb kutatása, a Humán Mikrobiom Projekt (HMP). A kilenc éven át, két fázisban futó program legfontosabb célkitűzése az volt, hogy minden addiginál precízebben tárják fel az emberi test mikrobiomját, illetve megalkossák azokat a forrásokat, amelyek megkönnyítik a mikrobiom egészségre gyakorolt hatásának feltérképezését. A projekt alatt a több száz vizsgálati alany orrüregéből, bőréről, gasztrointesztinális rendszeréből és urogenitális rendszeréből mintákat vettek, majd a szekvenálással meghatározták, mi az általánosan jellemző az egyes testi területeken a mikrobiom összetételére, hogy választ kaphassanak arra a kérdésre, hogy vajon létezik-e, illetve milyen az alapvető, egészséges mikrobiom. A Humán Mikrobiom Projekt rengeteg új adatot generált, amelyek rendkívüli felfedezésekhez vezettek, a szakértők kiderítették például, hogy:

  • az emberi testben több mikrobiális sejt van, mint emberi sejt: míg az emberi test körülbelül 30 billió emberi sejtből áll, addig a baktériumsejtek száma 39 billióra rúg
  • a bél mikrobiom minden embernél egyedi, vagyis nincs két ember, akinek pontosan ugyanaz a bél mikrobiomja lenne, hiszen az étrend, a genetika, az életkor, a környezet és az antibiotikumok használata mind befolyásolják az egyéni mikrobiomot
  • a mikrobiom nem csak az emésztést befolyásolja - a HMP kimutatta, hogy a bélbaktériumok az immunrendszerre, az agyműködésre, a hangulatra és az anyagcserére is hatással vannak
  • az agy és a mikrobiom között fontos kapcsolat áll fenn, ez a bél-agy tengely, aminek következtében a bél mikrobiomjának zavara összefüggést mutathat a szorongással, a depresszióval és még neurológiai rendellenességekkel, például Parkinson-kórral is, emellett szintén érdekes felfedezést jelentett, hogy a bél mikrobiom neurotranszmittereket, például szerotonint termel, amely szabályozza a hangulatot
  • a bél mikrobiom és az elhízás között is összefüggés áll fenn: az elhízott embereknél általában magasabb a Firmicutes baktériumok aránya a Bacteroidetes baktériumokhoz képest, ez a mikrobiális egyensúlyhiány hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz azáltal, hogy növeli az élelmiszerből kinyert energia mennyiségét
  • az antibiotikumok túlzott használata elpusztíthatja a jótékony bélbaktériumokat, ami hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet, a széklet mikrobiota transzplantáció (FMT) viszont, amely során egészséges bélbaktériumokat ültetnek át egy donorból, hatékony kezelési módszer lehet a C. difficile fertőzések ellen

De pontosan mi is az a mikrobiom?

A nagyteljesítményű DNS-szekvenálási technológiák és az elmúlt néhány évtized fejlett számítástechnikai módszerei jelentős előrelépést tettek lehetővé az emberrel együtt élő mikroorganizmusok megismerésében. Az emberi test különböző területein - az emésztőrendszerben (“bél”), a bőrön, a hüvelyi traktusban, a szájüregben és más helyeken -eltérő mikroorganizmus-közösségek élnek, amelyeket mikrobiotának nevezünk. A mikrobiom kifejezés általában egy adott környezetben (például az emberi vastagbélben) található mikroorganizmusokra és magára a környezetre is utal. Ma már egyértelmű, hogy az emberi mikrobiota kulcsszerepet játszik az egészség és a betegségek alakulásában.

Az emberi testhez kapcsolódó mikrobioták közül a bélmikrobiom a legkutatottabb, mivel az emésztőrendszer tartalmazza a legnagyobb sűrűségben az emberhez kapcsolódó mikroorganizmusokat. A bélbaktériumok energiát nyernek az élelmiszerekből, bioaktív anyagokat termelnek - például neurotranszmittereket, enzimeket, rövid szénláncú zsírsavakat és vitaminokat -, fontos szerepet játszanak az immunrendszer programozásában, és részt vehetnek az anyagcsere-folyamatokban.

Az étrend és a gyógyszerek a bél mikrobiota összetételének változásában kulcsfontosságú tényezők, különösen nagy populációkat vizsgáló kutatásokban. Az antibiotikumok különösen erőteljes hatással vannak a bél mikrobiotájára: az antibiotikum-kúra alatt a mikrobiális közösség drasztikusan megváltozik, de a kezelés befejeztével a mikroorganizmusok jellemzően visszatérnek az eredeti vagy ahhoz közeli szintekre. Az étrendi változások szintén befolyásolhatják a bél mikrobiotáját. A probiotikumok, prebiotikumok, fermentált élelmiszerek és rostok olyan táplálkozási eszközök, amelyek módosíthatják a bél mikrobiotájának összetételét vagy anyagcseréjét. Valójában a prebiotikumoknak definíció szerint olyan hatásmechanizmussal kell rendelkezniük, amely a bél mikroorganizmusai általi szelektív hasznosításukon alapul. (Forrás: ISAPP)

A Humán Mikrobiom Projekt eredményei megváltoztatták az egészségről alkotott szemléletet, és lehetővé tette újfajta, probiotikumok, prebiotikumok és mikrobiom-alapú kezelések kifejlesztését, ezáltal a jövőben a terápiák személyre szabottan, a mikrobiom célzott módosításával történhetnek. A Humán Mikrobiom Projekt közvetlen elődje egy másik, szintén mérföldkőnek számító program, az 1990-től 2006 májusáig tartó Humángenom-projekt (HGP) volt, ami előtt a kutatók még arra számítottak, hogy a teljes emberi genom feltárása akár 100 ezer gén azonosításával zárulhat, de ehelyett meglepetésükre csak 20 ezer fehérjekódoló gént találtak. Ahogy azonban a HMP eredményeiből is kiderült, a teljes ökoszisztéma ennél sokkal összetettebb és komplexebb, sőt, a felfedezések az emberi testről alkotott elképzeléseket is más megvilágításba helyezik.

“Összességében a mikrobiális szimbióták genomjai (amelyeket kollektíven a mikrobiomként határozunk meg), olyan tulajdonságokat biztosítanak, amelyeket az embereknek nem kellett önállóan kifejleszteniük.

Ha az emberekre úgy tekintünk, mint a mikrobiális és emberi sejtek összetételére, az ember genetikai tájképére úgy, mint a humán genomban és a mikrobiomban lévő gének gyűjteményére, és az emberi anyagcsere jellemzőire úgy, mint az emberi és mikrobiális jellemvonások egyvelegére, akkor kialakulhat az emberi szupraorganizmus képe.”

- magyarázták a kutatók a Humán Mikrobiom Projektet bemutató tanulmányukban 2007-ben. A HMP a mikrobiommal kapcsolatos általános tudás elmélyítésén felül segít megérteni azt is, a gyorsuló technológiai fejlődés, és az ennek következtében állandóan változó környezet, amiben az embereknek élniük kell, hogyan befolyásolják az emberek “mikroevolúcióját”.

A mikrobiom kutatása természetesen közel sem ért véget a HMP-tel, a vizsgálatok jelenleg is zajlanak, a jövőben pedig a várhatóan még több hasznos terápia kialakításában játszhatnak szerepet a begyűjtött információk. A mikrobiommal kapcsolatos munkák következő fázisát a következő generációs probiotikumok létrehozása, a bélbetegségek és esetleg mentális egészségügyi problémák kezelésére alkalmas széklet mikrobiota transzplantáció (FMT) fejlesztése, a bélbaktériumok rákkezelésben játszott szerepének feltérképezése, és a mikrobiom tesztelés elterjedése által a személyre szabott terápiák, és egészségügyi útmutatók elérhetőségének növekedése jelentheti.

Mit tehet az ember, ha a hétköznapjaiban is hasznosítani szeretné a mikrobiomról szerzett tudást?

A kutatók megtették az első fontos lépést: felderítették az emberi mikrobiom bonyolult világának titkait, és érthetővé tették azokat az összefüggéseket, amelyek a bélbaktériumok és a test működése között fennállnak. Ez azonban csak a kezdet, a következő állomás ezután következik: a tudást cselekvéssé kell alakítani a mindennapi életünkben is, hogy valóban az egészségünket szolgálják az értékes információk és felfedezések. A mikrobiom egészségének megőrzéséhez vagy javításához leginkább a megfelelő táplálkozásra van szükség, a dietetikusok pedig számos ajánlást fogalmaztak meg a témával kapcsolatban, ami fogódzkodót nyújthat a hétköznapokban.

“Akár bélflóra, akár mikrobióta, akár mikrobiom néven gondolsz a veled kölcsönösen előnyös kapcsolatban élő apró lényekre, közösségük színes, változatos összetételéről, megfelelő működéséről csak Te magad tudsz gondoskodni.

Az egészséges életvezetés mellett a táplálkozás terén erre egészen konkrét lépéseket tehetsz - kitartásodat a jól tartott mikrobiomod biztosan meghálálja:

  • támogasd az emésztőrendszered működését és a mikrobiomod egyensúlyát minimum napi 30 gramm, többféle rosttípusból álló rost-kombináció bevitelével
  • fogyassz rendszeresen a jófej társbérlőd számára tápanyagot jelentő prebiotikus rostokból (ilyen például az inulin, a pektin és a béta glükán)
  • erősítsd a jó bacik csapatát probiotikus élelmiszerekkel (joghurt, fermentált zöldségek és gyümölcsök)”

-javasolja Soltész Erzsébet dietetikus az Activé blogjában.

A magyar Activé vállalat gyártja a FiberShake elnevezésű italport, ami egy magas fehérjetartalmú, gluténmentes, természetes eredetű édesítőket tartalmazó rost shake, és segíti a bélflóra jóllétének megőrzését. A rostok bevitele, és általában véve a többféle rost beiktatása a mindennapos étrendbe rendkívül fontos része az egészséges táplálkozásnak, méghozzá a rostoknak az anyagcserében játszott szerepe miatt.

Az étkezési rostokat a szervezetünk nem képes megemészteni, de ennek ellenére mégis nagy szükségünk van rájuk:

ezek az anyagok hatékonyabbá teszik a víz megkötését, az elfogyasztott ételek felszívódását, jó hatással vannak a bélműködésre, és az emésztésre. A rostoknak léteznek vízben oldódó és vízben nem oldódó fajtái is - előbbiek közé tartozik például a pektin vagy az inulin, utóbbi a cellulóz és egyes keményítőfajták. A vízben oldódó rostok lassítják és egyben hatékonyabbá teszik az emésztést azáltal, hogy tápanyagokat kötnek meg, emiatt még a bélfalak nyálkahártyáira is jó hatással vannak. A vízben nem oldódó rostok is ehhez hasonlóan értékes munkát végeznek emésztés közben, a víz megkötése után felduzzadnak, és könnyítik a káros anyagoktól való megszabadulást. Kutatások szerint a vastagbélbe jutó, és ott fermentálódó rostok olyan rövid szénláncú zsírsavakat termelnek, amelyeknek antikarcinogén (tehát a rák kezelésére felhasználható) tulajdonságokkal bírnak, de klinikai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az étkezési rostok fogyasztása segít megelőzni az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri betegségeket és a rákot is.

A rostok tehát igazi jóbarátaink és segítőink lehetnek a helyes táplálkozás felé vezető úton, a különféle rostok megfelelő arányú és mennyiségű bevitelének betartása viszont néha nagy feladatot jelenthet a zsúfolt hétköznapokban. Ahelyett, hogy magunknak próbálnánk nap mint nap összeállítani a tökéletes, rostokban, fehérjékben és más hasznos anyagokban gazdag étrendet, választhatunk különféle előre elkészített termékekből is, amelyek megoldják ezt a gondot helyettünk, és amelyek (persze a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett) hozzájárulnak, hogy kényelmesen jussunk hozzá a szervezetünknek olyannyira hasznos összetevőkhöz. A rosttartalmú italporok jelentik a leginkább ismert és kedvelt változatát az ilyen termékeknek, hiszen az adagok szerint előre csomagolt porokból jóízű és gyorsan elkészülő shake-et lehet összedobni pillanatok alatt.

A magyar piacon forgalmazott rostos italporok közül az egyik legnépszerűbb versenyző, az activé FiberShake nagy előnyét azonban nem csak az egyszerű elkészíthetőség adja, hanem a különösen finom íz is, aminek kiemelkedő jellegét külsős, nemzetközi, magas rangú zsűri is visszaigazolta, emellett a termék egyedülálló módon egyszerre tartalmaz rostokat és fehérjét is. A rostok tekintetében a FiberShake kombinált megoldást nyújt: az emésztés és a bélmozgás támogatását szolgáló vízben nem oldódó rostok, a vércukor egyensúlyban tartásában nagy szerepet játszó vízben oldódó rostok és a hasznos baktériumok táplálékát jelentő prebiotikus rostok is megtalálhatóak benne.

Az egészség elősegtője, a prebiotikum

A prebiotikum jelenlegi tudományos definícióját egy mikrobiológiai, táplálkozástudományi és klinikai kutatásokban jártas szakértői testület dolgozta ki, amelyet az ISAPP (International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics) hívott össze 2016-ban. A konszenzusos definíció szerint: „A prebiotikum egy olyan szubsztrát, amelyet a gazdaszervezet mikroorganizmusai szelektíven hasznosítanak, és amely egészségügyi előnyt biztosít.” Ez a koncepció három alapvető elemet tartalmaz: egy anyagot (rost és/vagy polifenol), egy élettanilag kedvező hatást és egy mikrobiota által közvetített mechanizmust.

A prebiotikumokat gyakran azonosítják az élelmi rostokkal, azonban az élelmi rostoknak csak egy része felel meg a prebiotikumok kritériumainak. Az újabb kutatások megmutatták, hogy prebiotikumok nem rost alapú anyagokból is származhatnak, például polifenolokból. A tudományos konszenzusos definíció szerint egy prebiotikus vegyületnek kedvező élettani hatást kell gyakorolnia a gazdaszervezetre, és ennek a hatásnak legalább részben a helyi mikroorganizmusok általi hasznosításból kell erednie. Bár a korai prebiotikumokat főként a bifidobaktériumok és a lactobacillusok támogatására fejlesztették ki, a mikrobiom kutatásai rávilágítottak más, az egészséggel összefüggő mikrobaszerek szerepére is. Ugyanakkor a definíció szerint a prebiotikus anyagnak a gazdaszervezet egy meghatározott mikroorganizmus-csoportját kell befolyásolnia, nem pedig az egész mikrobiótát, így biztosítva a “szelektív” hasznosulás kritériumát.

A prebiotikumokat különféle egészségügyi hatások szempontjából vizsgálták, például fertőzések csökkentése, kardiometabolikus egészség, ásványianyag-hasznosulás és immunmoduláció terén. A leggyakrabban vizsgált prebiotikumok az oldható rostok, mint az inulin, a fruktooligoszacharidok (FOS), a galaktooligoszacharidok (GOS), valamint az utóbbi időben az emberi tej oligoszacharidjai (HMO-k). Bár az eddigi legjobban dokumentált prebiotikus hatások főként a bélben fermentálódó szénhidrátokhoz köthetők, a konszenzusos definíció szélesebb spektrumú anyagokat is magában foglal, amelyek különböző gazdaszervezeti területeken (például a szájüregben, a bőrön vagy az urogenitális traktusban) fejthetik ki hatásukat, megfelelő tudományos bizonyítékok mellett.
Jelenleg nincs nemzetközi, egészségügyi vagy táplálkozási szervezetek által kiadott, hivatalos étrendi ajánlás az egészséges egyének számára szükséges “megfelelő bevitelről” vagy “ajánlott napi mennyiségről” a prebiotikumok tekintetében. Az International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) tudományos non-profit szervezet megfogalmaz tanácsként követhető támpontokat:

A bél számára előnyös prebiotikumok többsége legalább 3 gramm napi orális dózis esetén fejti ki hatását.

Jellemzően az ajánlott napi FOS- és GOS-bevitel körülbelül 5 gramm, amelybe az étrendi prebiotikus források is beletartoznak. Az ISAPP által ajánlott napi rostbevitel 28 g/nap, egy 2000 kcal/nap alapú étrend esetén. (Forrás: ISAPP)

MicrobiomeSupport Association

A FiberShake-et gyártó Active Magyarország Kft. 2025-ben csatlakozott a MicrobiomeSupport Association szervezetéhez, ami egy újonnan alapított szervezet a mikrobiommal kapcsolatos kutatás-fejlesztés eredményeinek a gyakorlati életbe való átültetésének támogatására. A szervezet 2023 novemberében alakult azzal a céllal, hogy segítse az átmenetet a jövőálló élelmiszerellátás kialakítása felé, biztosítva az emberek jólétét a OneHealth elveinek jegyében, és hogy további munkákat végezzen arra vonatkozóan, hogy lehet a mikrobiom támogató hatását még jobban megismerni és kihasználni a fenntartható élelmiszer-rendszerekben.

A MicrobiomeSupport Association koncepciók és megoldások felkutatására és megosztására összpontosít, hogy a mikrobiom kutatás eredményei mindenki számára könnyebben elérhetőek és érthetőek legyenek.

Fő céljaik közé tartozik: a mikrobiom kutatások feltérképezése Európában és világszerte, egy közös platform létrehozása tudósok, ipari szakemberek és döntéshozók számára, az adatok összehasonlíthatóságának javítása, nemzetközi projektek és új ötletek támogatása, valamint a tudatosságnövelés és ismeretterjesztés a mikrobiommal kapcsolatban. Az alapító tagok között találhatjuk többek között a bolognai, torinói vagy a holland Wageningen Egyetemet, a Francia Nemzeti Mezőgazdasági-, Élelmiszer- és Környezet-Kutatóintézetet, az Osztrák Technológiai Intézetet vagy a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanácsot is.

Az Active Magyarország számára a tagság lehetőséget teremt arra, hogy az Active FiberShake csapata első kézből hozzáférjen a legfrissebb kutatásokhoz és trendekhez. A MicrobiomSupport Association-nal karöltve a cég hozzájárulhat innovációkhoz, és a bélmikrobiommal kapcsolatos lakossági ismertek bővítéséhez, emellett tagság megerősítést jelent azzal kapcsolatban, hogy az Active FiberShake termékek prémium minőségűek, és támogathatják a bélflóra egyensúlyának megőrzését.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az Active Magyarország Kft, az Activé FiberShake gyártója.

(Fotó: fatido/Marcin Klapczynski/nopparit/Getty Images, Towfiqu barbhuiya/Unsplash, Imoflow/HansMartinPaul/Pixabay)


Fantasztikus világok rejlenek az emberi testben, amelyek igazi szupraorganizmussá tesznek minket
Fantasztikus világok rejlenek az emberi testben, amelyek igazi szupraorganizmussá tesznek minket
A kutatók szerint az emberi test valójában annál is komplexebb, mint amilyennek korábban gondolták - a sejtjei szoros együttműködésben működnek a mikrobiális sejtekkel, egy elválaszthatatlan egységet alkotva.
Az energiatermelés nagyon furcsa módját találták fel - nyálka segítségével
Az energiatermelés nagyon furcsa módját találták fel - nyálka segítségével
A nyálkás anyag speciális módon generál energiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.