Milyen gyakran érdemes újraindítani a telefonunkat?

2024 / 01 / 07 / Bobák Áron
Milyen gyakran érdemes újraindítani a telefonunkat?
Egyáltalán, érdemes-e néha kikapcsolni a telefonunkat, vagy semmi baja nem lesz tőle, ha éveken keresztül folyamatosan működik?

Azt tudjuk, hogy a számítógépünk teljesítményét javíthatja, ha néha kikapcsoljuk, azonban az okostelefonját a legtöbb ember egészen máshogy használja, mint a laptopját vagy a PC-jét. Sokan még ébresztőóra helyett is a mobiljuk csengőhangjára ébrednek, és teljesen természetesnek vesszük, hogy azt soha nem kell kikapcsolni: ha az akkumulátor eléri a kritikus szintet, egyszerűen rádugjuk a töltőre, és ez így megy akár éveken keresztül, leszámítva, amikor egy-egy rendszerfrissítés miatt nagy ritkán mégis kénytelenek vagyunk újraindítani a készüléket.

A kérdéssel az elmúlt években több oldal is foglalkozott, a Time magazin például Kyle Weinst, az elektronikus készülékek otthoni szerelésére szakosodott iFixit oldal alapítóját kérdezte. Weins szerint a telefon éjszakára való kikapcsolásának a készülék élettartama szempontjából nem sok értelme van, az akkumulátor élettartamát ezzel nem igazán lehet meghosszabbítani. Az okostelefonokban található lítium-ion akkumulátor nagyjából 300-500 töltési ciklust bír, mielőtt elkezd veszíteni a teljesítményéből, így jó ötletnek tűnhet azzal spórolni, hogy éjszakára kikapcsoljuk, ám a legtöbb készülék, ha nem használjuk, annyira kevés áramot fogyaszt, hogy ez a végeredményen nem igazán fog meglátszani. Weins szerint annak ugyanakkor van értelme, ha bizonyos időközönként (ez lehet akár évente egyszer is) teljesen lemerítjük a telefon akksiját, ezzel ugyanis segítünk újrakalibrálni a töltési ciklust, ami jobb üzemidőhöz vezethet. A szakértő szerint a telefon újraindításának sincs sok haszna, hiszen ezzel csak ugyanazt érjük el, mintha leállítanánk a háttérben futó alkalmazásokat.

Kicsit más következtetésre jutott a Reader's Digest, akik több szakértővel konzultálva arra jutottak, hogy a telefont néha igenis van értelme újraindítani. Ők mondjuk pont azzal érvelnek, hogy a telefonunk a megnyitott alkalmazásokat nem zárja be, amelyek a háttérben futva gyorsabban fogyasztják az akkumulátort, erre viszont az újraindításnál kézenfekvőbb megoldás, ha időről-időre kilőjük a nem használt appokat, amit két mozdulattal megtehetünk. Maguk az alkalmazások egyébként elméletben nem okozhatják a telefon lassulását, hiszen ahogy a How To Geek írja, az Unix-alapú rendszerek (mint az Android) úgy lettek megtervezve, hogy minimális szabad memória mellett is tökéletesen működjenek, vagyis a memória felszabadításával nem fogjuk gyorsabb működésre bírni a telefonunkat. A Reader's Digestnek nyilatkozó Bob Motamedi IT-specialista ugyanakkor hozzáteszi, hogy a RAM folyamatos írása és törlése közben maradhatnak kódmaradványok a memóriában, amelyek problémákat okozhatnak, ezeket a problémákat pedig egy újraindítással megoldhatjuk. Ugyanebből az okból  a How to Geek is azt javasolja, hogy néha indítsuk újra a telefont.

Tönkreteszi-e a telefont, ha nem a megfelelő töltővel töltjük? A Samsung legújabb telefonja, a Galaxy S21 az iPhone 12-höz hasonlóan már töltő nélkül érkezik, így jó tudni, hogy mivel érdemes tölteni és mivel nem a telefonunkat.

Heti egyszer nem árt

Gyorsan jegyezzük meg, hogy ez csak az androidos telefonokra vonatkozik, hiszen az iPhone-ok esetében az iOS 11 óta már van lehetőségünk anélkül törölni a memóriát, hogy ehhez újra kéne indítani a telefont. Amennyiben az AssistiveTouch funkció be van kapcsolva a készülékünkön, nincs más dolgunk, mint hosszabb ideig nyomva tartani a telefon bekapcsológombját, majd pedig néhány másodpercre lenyomni a Home gombot, amíg egy rövid villanást nem látunk. Androidnál ilyen megoldás nem áll rendelkezésünkre, de egyes gyártók adnak olyan eszközt a kezünkbe, amivel alaposan kipucolhatjuk a telefonunkat, ilyen például a Samsung készülékein elérhető Eszközkarbantartó, amivel a memóriát és a tárhelyet is egyszerűen menedzselhetjük.

Mivel a címben feltett kérdésre az interneten nem kaptunk teljesen egyértelmű választ, így megkérdeztük a Samsung magyarországi képviseletét, hogy mit javasolnak, ők pedig a következő választ küldték nekünk:

"Most már talán egyre kevésbé van erre szükség PC-k esetében is, mint régebben, de telefonoknál is elmondható, hogy leginkább a telepített és használt alkalmazások függvényében, hetente egyszer azért érdemes újraindítani az eszközöket. Bár az Android, illetve a többi mobil operációs rendszer kezdetektől arra van optimalizálva, hogy "folyamatosan" be legyenek kapcsolva, ugyanakkor a különböző update / log / cache / lapozó és egyéb ideiglenes file-ok felhalmozódhatnak, amelyek az újraindítás során törlődnek."

Tehát ha jót akarunk magunknak, hetente egyszer érdemes újraindítani a telefonunkat, de ha nem tesszük, az sem okoz komoly problémákat.

Ez a cikk eredetileg 2021. 01. 20-án jelent meg a Rakétán.

Milyen gyakran kell kikapcsolni a számítógépet? A lassú számítógép mindenki rémálma, de csak kevesen gondolnak rá, hogy a problémák jelentős része megoldható egy egyszerű szokással.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Évekig tartotta magát ez a tévhit, talán arra is van magyarázat, hogy miért.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.