Tönkreteszi-e a telefont, ha nem a megfelelő töltővel töltjük?

2021 / 01 / 16 / Bobák Áron
Tönkreteszi-e a telefont, ha nem a megfelelő töltővel töltjük?
A Samsung az Apple nyomdokain járva a legújabb telefonjai dobozából már elhagyja a töltőt és a fülhallgatót is, amivel reményeik szerint jelentős mennyiségű elektronikai hulladékot tudnak megspórolni. Felmerül a kérdés, hogy okozhat-e problémát, ha más telefonhoz készült vagy például régebbi töltővel próbáljuk feltölteni a Galaxy S21-et.

A Samsung esetében a döntés kicsit könnyebben emészthető, hiszen az androidos telefongyártók jó ideje egységesítették a töltőiket, így bármelyik telefon ugyanúgy, USB-C-csatlakozón keresztül tölthető. Ez azt jelenti, hogy bármilyen androidos telefonhoz (esetleg tablethez) készült töltőnk is van otthon, az működni fog a Galaxy S21-gyel is, tönkre tenni pedig legfeljebb azzal tudjuk, ha hamisított töltőt veszünk. A más telefonokhoz vagy táblagépekhez készült töltők ellenben nem jelentenek veszélyt a telefonunkra, de ettől függetlenül még okozhat gondot, ha nem megfelelő töltőt használunk.

Letámadja a mobilpiacot 2021-ben a Samsung A Samsung a szokottnál jó másfél hónappal korábban, január közepén bemutatta az új S-szériás telefonjait, amik a Note halálhíréről szóló pletykákat is megerősíteni látszanak.

Na de milyen a megfelelő töltő? Az S21-széria mindegyik modelljét legfeljebb 25 wattal lehet tölteni, tehát ideális esetben a töltőnknek legalább ilyen teljesítménnyel kéne rendelkeznie. Ha nem frissen vásároltuk a töltőt, és már nem emlékszünk rá, hogy pontosan milyen a teljesítménye, ezt könnyedén kideríthetjük, ha megnézzük a töltőfej hátoldalát. Itt fel van tüntetve a kimeneti feszültség (volt) és áramerősség (amper) is, amelyeket összeszorozva kapjuk meg a töltő teljesítményét (watt). Ha tehát egy töltőn a kimenet (output) mellett azt látjuk, hogy 5V és 2A, akkor az azt jelenti, hogy a teljesítménye 10 wattos.


Az adapter teljesítményét (amennyiben az nincs külön feltüntetve) az output sorban jelzett feszültség és áramerősség szorzataként kapjuk meg

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet a modernebb gyorstöltőkkel, amelyek akár 40, 50, 60 wattos teljesítményre is képesek, vagyis többre, mint amennyivel az S21-et lehet tölteni.

Ez a How-to Geek szerint ma már egyáltalán nem jelent problémát, hiszen a telefonban (és okostöltő esetén magában a töltőben is) van egy chip, ami automatikusan szabályozza a feszültséget és áramerősséget, így nem tudjuk a telefonunkat annál nagyobb teljesítménnyel tölteni, mint amennyit az akkumulátor megenged. A különböző gyorstöltő-technológiák általában kompatibilisek egymással, tehát például elképzelhető, hogy a Huawei gyorstöltőjével tudunk gyorstölteni egy Samsung-telefont is, azonban nem ugyanolyan gyorsan, mint egy gyári töltővel.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy a töltés sebessége nem csak a töltőtől, hanem a kábeltől is függ, amelyek a terhelhetőség (azaz a maximális áramerősség) szempontjából szintén különböznek egymástól. Hiába használunk tehát olyan töltőt, ami képes lenne 40 wattal (pl. 10 volt x 4 amper) tölteni a telefonunkat, ha az USB-C vezeték terhelhetősége csak 2 amper, akkor a telefonunk lassabban fog tölteni.

Mennyivel járul hozzá az e-szemét csökkentéséhez a töltő elhagyása?

Az Apple októberben azzal indokolta a töltő és a fülhallgató elhagyását az új iPhone-ok mellől, hogy ezzel jelentősen csökkentik az elektronikai hulladék mennyiségét. Lisa Jackson, a vállalat alelnöke szerint a változtatással jelentősen csökkentik a kibányászott ásványok mennyiségét, emellett a készülékek csomagolását is csökkenteni tudják, amelyekből így 70 százalékkal több fér el egy raklapon. "Mindent egybevetve az iPhone 12-nél bevezetett változtatásokkal kétmillió tonna szenet spórolunk meg évente, ami egyenértékű azzal, mintha 450 ezer autóval kevesebb közlekedne az utakon" - mondta.

A Samsung is hasonló okokkal magyarázta, hogy miért hagyták el a tartozékokat az S21 dobozából. Patrik Chomet, a cég ügyvezető alelnöke egy néhány napja kiadott sajtóközleményben azt írta: "Úgy gondoljuk, hogy a töltődugók és a fülhallgatók eltávolítása a készülékek csomagolásából hozzájárulhat a fenntartható fogyasztás problémáinak kezeléséhez, és megszüntetheti a fogyasztókra nehezedő nyomást, amit az okoz, hogy folyamatosan fölösleges töltőtartozékokat kapnak az új készülékekhez".


A Global E-Waste Monitor statisztikái szerint 2019-ben mintegy 53,6 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett a világban (Fotó: Thomas Trutschel/Photothek/Getty Images)

A Wired újságírója, Julian Chokkattu október közepén, az iPhone 12 bemutatása előtt utána járt, hogy mennyivel csökkenti valójában a tartozékok elhagyása az elektronikai hulladék mennyiségét, amiből a Global E-waste Monitor statisztikái szerint 2019-ben mintegy 53,6 millió tonna keletkezett. A lap által megszólaltatott Ruediger Kuehr, az ENSZ Egyetemének Sustainable Cycles (fenntartható körforgás) programjának vezetője szerint azonban az elektronikai hulladékoknak mindössze 0,1 százaléka keletkezik a kidobott töltőkből, ami mintegy 54 ezer tonna hulladékot jelent. Ezt a hulladékmennyiséget ráadásul csak részben csökkenti, ha a gyártók elhagyják a töltőket a dobozból, így összességében az intézkedés önmagában kevés ahhoz, hogy meggátoljuk azt a tendenciát, aminek folyományaként a Global E-waste Monitor előrejelzése szerint 2030-ra már 74 millió tonna elektronikai hulladék fog keletkezni évente.

Sok embernek lesz plusz kiadás a töltő

Az is biztos, hogy nagyon sokan lesznek, akik annak ellenére is új töltőt fognak venni a telefonjukhoz, hogy talán otthon is van nekik egy-kettő. Chomet a töltő elhagyásának indoklásához azt is hozzátette, hogy mivel 2017 óta használnak USB-C-csatlakozót a telefonjaiknál, így a régebbi töltőik is használhatóak az új készülékekkel. Maga az USB-C-csatlakozó viszont a kisebbik gond, hiszen egy ilyen kábel akár 1-2 ezer forintért is beszerezhető bármelyik elektronikai üzletben, és akár egy tízéves töltőfejhez is csatlakoztatható, ha annak USB-csatlakozója van.

Így töltsd fel az új telefonodat, hogy sokáig tartson az akkumulátora Tényleg ártalmas az akksinak a gyorstöltés? És még néhány dolog, amit érdemes tisztázni.

A nagyobbik gond maga a töltőfej, ami a Samsung Experience Store-ban jelenleg tízezer forintba kerül, és elég sok felhasználó kénytelen lesz külön megvásárolni, ha szeretné a lehető leggyorsabban feltölteni az új készülékét. Ahogy említettük, a Galaxy S21-széria maximálisan 25 wattal tölthető, a Samsung első olyan telefonja pedig, amihez ilyen teljesítményű töltőt adtak, a 2019 augusztusában bemutatott Note 10-széria volt. Így aki az elmúlt másfél évben nem vett Samsung-telefont (vagy nincs valahonnan máshonnan gyorstöltője), az ugyan tényleg használhatja a régebbi Samsung-töltőjét, de cserébe a töltési idő jelentősen megnövekedik: az 5000 milliamperórás akkumulátorral érkező S21 Ultrát egy 15 wattos töltővel például csaknem két órába telne teljesen feltölteni. Igazán friss felmérést ezzel kapcsolatban nem találtunk, de a Venture Beat a Strategy Analytics kutatására hivatkozva már 2019 augusztusában arról számolt be, hogy az átlag amerikai felhasználó 33 havonta, azaz csaknem háromévente vásárol magának új telefont, így feltehetőleg elég sok felhasználónak lesz rá szüksége, hogy töltőt is vegyen az új telefonjához.

(Borítókép: Priscila Zambotto/Getty Images)

További cikkek a témában:

Az Európai Parlament megszavazta, jöhet az egységes mobiltöltő Lehet, hogy hamarosan nem kell minden telefonnal új töltőt is vennünk, de az is lehet, hogy ennek már nem is nagyon van jelentősége.

Így lehet feltölteni 20 perc alatt egy mobilt Az Oppo 125W teljesítményű gyorstöltőt jelentett be.

Mi vár az Apple Lightning csatlakozójára, ha bevezetik az egységes európai rendszert? Az Európai Parlament csökkentené a töltők ökológiai lábnyomát, az Apple azonban köszöni szépen, nem kérne belőle. De akkor hogyan tovább?


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.