Milyen legyen a Nagykörút? Most mi is megmondhatjuk a véleményünk

2020 / 10 / 30 / Felkai Ádám
Milyen legyen a Nagykörút? Most mi is megmondhatjuk a véleményünk
Idén ősszel indul a Nagykörút jövőjével kapcsolatos átfogó tervezés. Most pedig eljött a pillanat, hogy mi is beleszólhatunk a folyamatokba.

Amint az énbudapestem írja, idén elindul a „városlakókkal közös gondolkodás, átfogó tervezési folyamat” a Nagykörút jövőjét illetően. Miről szól ez a jövő? Nem, pontosabban nem elsősorban a kerékpársávokról, bár kétségtelenül az ezek kapcsán elindult, élénk párbeszéd indította be a tervezési folyamatokat. A Nagykörút újratervézésenek fókuszában azonban nem csak a közlekedési problémák állnak, hanem a készülő koncepció része Budapest egészségesebbé és biztonságosabbá válásának – legalábbis ez olvasható az említett oldalon. Az oldalt egyébként a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA) működteti: a 2015 júliusában létrehozott cég Budapest imázsával foglalkozik a Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából.

Ami konkrétan a Nagykörutat illeti: a cél ennek a megkopott presztízsű útvonalnak az újragondolása, a régi vonzerő helyreállítása. Összességében egy olyan helyszín kialakítása a cél, amelyen nem csak áthalad az ember, hanem alkalmas a városi életre – a közlekedés mellett tehát lehet itt lakni, vásárolgatni, sétálgatni. A gyakorlatban ez a közterületek újraosztását, minőségi és gyalogosbarát átalakítását, és a zöldfelületek „megújítását” jelenti. A most induló terv a teljes Nagykörútra készül, amit ugyan kerületenként szakaszokra lehet osztani, de az egységes kép is fontos. A végső cél az „utca szintjén a teljes keresztmetszet faltól-falig való újragondolása”.


Így állt a szavazás 1057 kitöltést követően

A tervezési folyamatnak három fontosabb mérföldköve van: a folyamat most ősszel indul tehát, és remélhetőleg 2021 tavaszára megszületik a koncepció. Az első lépés lényegében az állapotfelmérés, a második a célok kijelölése, a harmadik pedig a konkrét „intézkedések, projektjavaslatok, ösztönzők” kidolgozása. Magát a koncepciót a Fővárosi Önkormányzat szakcégeiből álló tervezőcsapat készíti majd el. Az önkormányzat célja ugyanakkor, hogy a koncepció a civil szervezetek és lakosság bevonásával történjen. Ennek része tehát az október 27-én elindult online kérdőív, amit november 11-ig lehet kitölteni. Itt pedig meg lehet tekinteni, miként áll a felmérés jelenleg, a válaszadók eddig milyen prioritásokat jelöltek ki a megújulás szempontjából.

(Címlapkép: Wikimedia Commons/Rovibroni (Barna Rovács))


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.