Milyen lenne a Facebook hírek nélkül? Nemsokára kiderül

2020 / 09 / 02 / Pőcze Balázs
Milyen lenne a Facebook hírek nélkül? Nemsokára kiderül
Ausztráliában a következő hónapokban olyan törvényt hozhatnak, amely tárgyalóasztalhoz kényszeríti a híreket terjesztő tech platformokat és a híranyagokat készítő kiadóvállalatokat. A Google-nek és a Facebooknak nem tetszik a terv, utóbbi belengette, hogy úgy, ahogy van kitiltja a híreket az ausztrál felhasználók hírfolyamaiból.

A hírforrások és az internet nincsenek túl jóban. Hasonló cipőben jártak, járnak a lemezkiadók és a filmstúdiók is, de ezeknél legalább elkezdett körvonalazódni egy életképes üzleti modell: előbb-utóbb a Netflix-szel, Disney+-szal, Spotify-jal, Apple Music-kal és társaikkal valószínűleg képesek lesznek épkézláb bevételekhez jutni, úgy, hogy közben a közönségük is érthető, használható, barátságos módon fér hozzá a tartalomhoz. De míg a Spotify-nak közel 140 millió előfizetője van, a Netflixnek 180, addig a százhatvannyolcéves és világszerte ismert The New York Times csak 2025-re lőtte be a tízmilliót - egyelőre alig vannak túl a felén. Ahogyan a magyar hírportálok, mint a 444, az Index vagy a HVG erőfeszítéseiből látszik, egyre nagyobb ezeken a szervezeteken a nyomás, hogy az "ingyenes", valójában hirdetésekkel támogatott modellt leváltsák vagy kiegészítsék közvetlenül az olvasóktól jövő előfizetési díjakkal.

Az ausztrál kormány másként tervez segíteni az ország kiadóin

Az olvasók mellett az interneten elköltött hirdetési pénzek javát bezsebelő közösségi platformok és keresők is komoly bevételi forrást jelenthetnek a vergődő vállalatoknak. Korábban Spanyolországban, Franciaországban és Németországban is érveltek amellett törvényhozók és kiadók egyaránt, hogy a Facebookon vagy a Google-ön kis idézetekkel, képekkel megjelenő hivatkozások valójában a szerzői jog védelme alá kéne, hogy essenek. A platformok ahelyett, hogy fizettek volna, elkezdték nem megjeleníteni azokat - ezzel komoly forgalomkiesést okozva a híroldalaknak. Addigra ugyanis a kiadók zöme a Facebookról és a Google-ről érkező forgalom rabja lett: ha ezek a források elapadnak, eltűnik a látogatóik kisebb-nagyobb része, vagyis kevesebb hirdetést tudnak csak értékesíteni a felületeiken. Mindkét vállalat érzi a felelősségét ebben, és látványos programokat indítottak, hogy látszólag vagy ténylegesen segítsenek a partnereiknek.

A Wired emlékeztet rá, hogy a korábbi európai példákkal szemben az ausztrálok annyit állítanak, hogy a hírforrások függnek a platformoktól és fordítva, de a tech cégek túl nagyok ahhoz, hogy tisztességes tárgyalópartnerként viselkedjenek. Épp ezért a törvénytervezet kötelezi a feleket, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek, és alkudják ki, hogy mennyi jár a cikkek eredeti tulajdonosainak azért, hogy megjelennek az anyagaik a portálokon. Ha nem sikerül megállapodni, majd dönt egy békéltető testület. Aki megszegi a törvényt, már be is fizetheti a helyi bevétele tíz százalékát - alkalmanként.

A kemény szabályokra kemény szavakkal reagált a két érintett óriás: a Google Ausztrália közvetlenül a felhasználóinak kezdett el panaszkodni, míg a Facebook azzal fenyegetőzik, hogy az egyszerű, illetve egyszerűnek hangzó, ám technikailag végtelenül bonyolult utat választja, és nem teszi lehetővé az ausztrál felhasználóknak, hogy híreket osszanak meg.

Ugyan jogilag semmiképp, de minden más értelemben precedenst jelent, ami a következő hónapokban a szigetországban történik. Ha sikerül egy működő és hosszú távon életképes modellt felállítani, akkor az amellett, hogy minden érintettet levegőhöz juttat, tovább betonozza be a platformok és a kiadók kölcsönös függését. Ha eltűnnek a hírek a Facebookról és a Google-ről, az rövid távon fájdalmas lesz, különösen a kis médiavállalatoknak, de hosszú távon lehet, hogy a hűséges és tudatos olvasókkal rendelkező online hírforrások korát vetíti előre.

(Fotó: Pixabay, Tim Bennett/Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.