Minden államilag finanszírozott kutatás azonnal publikus lesz az Egyesült Államokban

2022 / 08 / 29 / Pőcze Balázs
Minden államilag finanszírozott kutatás azonnal publikus lesz az Egyesült Államokban
Többen mérföldkőnek tartják a Fehér Ház bejelentését, amely szerint az összes amerikai szövetsági ügynökség köteles nyilvánosságra hozni az általa finanszírozott kutatásokat. Korábban egy évig még kérhettek azokért pénzt a kiadók, de most ez a lehetőség is megszűnik.

A The Verge-ön olvasható hír emlékeztet: nem előzmények nélküli Biden elnök döntése. 2013-ban, Barack Obama elnöksége alatt, amikor Biden az USA alelnökeként szolgált, hoztak már egy hasonló, de ennél szűkebb szabályt: az a kollegiális bírálat (peer review) mellett megszületett cikkekre vonatkozott csak, összesen húsz szövetségi ügynökség esett a hatálya alá, és egy éven keresztül az írásokat megjelentető kiadványok kérhettek pénzt az olvasóktól. Ezzel szemben 2025 végétől

minden, szövetségi forrásokból született kutatás azonnal nyilvánossá válik.

Ugyan szervezetenként különbözhetnek a pontos szabályok, de ezeknek biztosítaniuk kell, hogy az írás gépek által is olvasható, hogy könnyebben legyen kereshető és feltehetőleg akár gépek által értelmezhető; a támogatás pontos formája és mennyisége is kell, hogy szerepeljenek a leírásban; a tudományos adatok, amelyek alapján a cikk született, szintén publikusak kell, hogy legyenek, ha azok nem okoznak etikai vagy biztonsági problémákat; illetve ahol nem történt kollegiális lektorálás, ott az intézmények egymás között fogják megosztani a tanulmányokat. Ráadásul mindez nem csak cikkekre, de könyvek fejezeteire és konferenciákon előadott prezentációkra is érvényes lesz.

Azok a szervezetek, amelyek a tudományos írások hozzáférhetőségéért küzdenek, természetesen dicsérték a döntést, ám az Amerikai Kiadók Szövetségének a szóvivője nem volt ennyire derűlátó. A The Verge-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a döntést nem előzte meg érdemi egyeztetés, és annak "komoly gazdasági következményei" lesznek.

(Borítókép: Brandi Redd/Unsplash)

Nyílt hozzáférés a kutatásokhoz: MTA-Elsevier megállapodás Régóta várt hír dobogtatta meg a jövőt a nyílt hozzáférésű kutatási anyagokban látók szívét. Egy november hetedikén közzétett bejelentés szerint ugyanis megállapodott egymással a Magyar Tudományos Akadémia és az Elsevier kiadó-óriás.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.