Nyílt hozzáférés a kutatásokhoz: MTA-Elsevier megállapodás

2019 / 11 / 21 / Justin Viktor
Nyílt hozzáférés a kutatásokhoz: MTA-Elsevier megállapodás
Régóta várt hír dobogtatta meg a jövőt a nyílt hozzáférésű kutatási anyagokban látók szívét. Egy november hetedikén közzétett bejelentés szerint ugyanis megállapodott egymással a Magyar Tudományos Akadémia és az Elsevier kiadó-óriás.

A nyílt hozzáférési (open access) szerződés megkötését hosszú és nehéz tárgyalási folyamat előzte meg. A szerződő felek egészen pontosan a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központban működő Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) és az Elsevier globális információelemzési, tudományos és egészségügyi tartalomszolgáltató vállalat. A magyar kutatói közösség a megállapodást megelőzően több hónapig nélkülözni kényszerült az Elsevier és partnerei kiadványait.

A hároméves megállapodás keretében az EISZ-konzorciumban részt vevő intézmények felhasználói több mint 2500, az Elsevier és partnerei által kiadott tudományos folyóirat közel 16 millió cikkéhez férhetnek majd hozzá a ScienceDirect platformon keresztül.

„A tárgyalási folyamat megmutatta, hogy még egy olyan kis ország is, mint Magyarország, képes elérni ambiciózus céljait, ha minden érdekelt fél együtt lép fel a közös cél érdekében. Büszkék vagyunk rá, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a nyílt hozzáférést támogató mozgalom élére állt, és hálásak vagyunk az egész kutatóközösség együttműködéséért” - mondta Török Ádám, az MTA főtitkára, a magyar tárgyalóbizottság elnöke.


Török Ádám az MTA főtitkára

A magyar tárgyalódelegáció az EMMI és az ITM támogatásával a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével dolgozott.

„Tény, hogy az MTA vezette tárgyalódelegáció ebben a műfajban szokatlan lépést tett a tárgyalások szüneteltetésével, de ebben is teljes volt a folyamatban részt vevő szereplők egyetértése. Bár ez átmenetileg problémát jelentett a magyar tudományos közösségnek, a végén tisztességes megállapodás született, mindkét fél számára elfogadható kompromisszummal."

- tette hozzá Török Ádám.

A szerződés értelmében az MTA tagintézményeknél affiliációval rendelkező szerzők publikációs díj nélkül jelentethetnek meg nyílt hozzáférésű cikkeket a megállapodásban szereplő folyóiratokban. A ScienceDirect-megállapodással párhuzamosan megkötött, Scopus és a SciVal adatbázisokhoz való hozzáférési szerződés a magyar tudományos teljesítmény mérését, értékelését, valamint 10 700 nemzetközi kutatóintézettel és az ott dolgozó kutatókkal való összehasonlítás lehetőségét biztosítja, továbbá az élvonalbeli kutatási irányok meghatározásában is segítséget nyújt.

A most megkötött szerződés teljes szövege (PDF)

Az Open Acces pilotprogram részletei

A megállapodás előzményei az EISZ honlapján

(Forrás: MTA Fotók: MTA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
A metafolyadékban apró gömbök vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a folyadék változtassa a tulajdonságait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.