Rekordgyorsasággal futotta le a száz métert a kétlábú robot, ami önállóan tanult meg sprintelni

2022 / 10 / 02 / Bobák Áron
Rekordgyorsasággal futotta le a száz métert a kétlábú robot, ami önállóan tanult meg sprintelni
Usain Bolt világrekordja azért egyelőre nincs veszélyben, de Cassie teljesítménye így is fontos mérföldkő a robotikában.

Az Oregoni Állami Egyetem és annak spinoff-cége, az Agility Robotics által 2017 óta fejlesztett robot 24,73 másodperc alatt futotta le a százméteres távot, amellyel egyből bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, hiszen kétlábú robot ezt a távot még soha nem futotta le ennél gyorsabban - írja az Interesting Engineering. A rekord szempontjából lényeges, hogy az egyetem robotja két lábon egyensúlyoz, hiszen Cassie-nél nem csak az emberek futnak jóval gyorsabban, de a leggyorsabb négylábú robot is simán faképnél hagyná. Ezzel a címmel a Boston Dynamics 2011-ben bemutatott WildCat robotja büszkélkedhet, ami akár a 32 km/h-s sebességet is képes volt elérni.

Cassie amúgy alapból némi hátrányból indult az emberi atlétákhoz képest, hiszen álló helyzetből vágott neki a százméteres távnak, így nem élvezte a térdelésből való indulás adta plusz lendület előnyeit. Alan Fern, az Oregoni Állami Egyetem mesterséges intelligenciával foglalkozó professzora ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az igazi nehézséget az elindulás és a megállás okozta, hiszen a robot ilyenkor kimozdul az egyensúlyi állapotból. Cassie dolgát az is nehezíti, hogy semmilyen olyan szenzorral és kamerával nem rendelkezik, ami a környezetet monitorozná, így aztán különösen figyelemre méltó, hogy a robot nem csak futni tud, de terepen is elboldogul és a lépcsőn is képes felmenni.

Cassie teljesítményét még inkább felértékeli, hogy a robot teljes egészében gépi tanulással, kvázi önmagától tanulta meg, hogyan tud a lehető leggyorsabban futni, ráadásul lenyűgözően rövid idő alatt. Ahogy azt az egyetem sajtóközleménye írja, a kutatók a "párhuzmosításnak" nevezett technikával egy évnyi szimulációt tudtak lefuttatni mindössze egy hét leforgása alatt, aminek eredményeképp Cassie egy, az emberekéhez nagyon hasonló mozgásformát sajátított el.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatási és fejlesztési részlegének (DARPA) támogatásával fejlesztett robotnak nem ez volt az első rekordja, hiszen tavaly augusztusban szűk egy óra alatt öt kilométert futott le egyhuzamban az egyetem kampusza körül, amivel ez lett az első kétlábú robot, ami teljesítette ezt a távot.

Amellett, hogy ezek a sikerek jelentősen hozzájárulnak a robotika fejlődéséhez, Cassie eredményei nyilvánvalóan jó reklámot jelentenek az Agility Roboticsnak is. Ahogy korábban már többször is írtunk róla, az Oregoni Állami Egyetemen létrehozott cég fejlesztette ki az első kereskedelmi forgalomban is kapható, ipari felhasználásra szánt humanoid robotot, a Digitet, amit tavalyelőtt kezdtek el forgalmazni.

(Borítókép: Oregoni Állami Egyetem)

Tűzön sétál át és vakon lépcsőt mászik a féltestű robot Néha még az embereknek is problémát okoz esés nélkül haladni a lépcsőkön, de a 'vak' robot egy speciális tanulási programnak köszönhetően megoldja a dolgot.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.