Minden eddiginél messzebbre jutott a SpaceX Mars-rakétája

2024 / 03 / 14 / Bobák Áron
Minden eddiginél messzebbre jutott a SpaceX Mars-rakétája
A Starship harmadik tesztje sem teljesen a terveknek megfelelően végződött, de az űreszköznek ezúttal már sikerült elérnie az orbitális pályára álláshoz szükséges sebességet.

Elon Musk vállalata csütörtökön, magyar idő szerint 14.25-kor bocsátotta fel harmadik alkalommal a Starship-rendszert, amely magából a Starship űrhajóból, valamint a Super Heavy névre keresztelt hordozórakétából áll. Az első két teszten alapvetően nem az történt, amit a SpaceX eltervezett: az első alkalommal a Starship nem tudott szétválni a Super Heavytől, így néhány perccel az indulás után megsemmisítette magát, míg a második alkalommal az űreszköznek már sikerült elérnie a világűrt, de még emelkedés közben ismét megsemmisült. Ha nem is ment minden a tervek szerint, a tesztek arra mindenképpen jók voltak, hogy a mérnökök a belőlük nyert adatok alapján kijavítsák a hibákat, aminek pozitív hozadékai a március 14-i tesztnél is egyértelműen megnyilvánultak.

A világ jelenlegi legnagyobb és legerősebb rakétája a SpaceX Boca Chica-i bázisáról indult útjára, majd nagyjából 2 perc és 45 másodperccel az indítás után sikeresen levált a gyorsítórakétáról. A Super Heavy ezután a tervek szerint kontrollált leszállás hajtott volna végre a Mexikói-öböl vizén, azonban a visszatérés során nem minden hajtóműve kapcsolt be, így ez a szimuláció ezúttal nem sikerült a SpaceX-nek.

Maga a Starship a különválást követően tovább emelkedett, és hamarosan sikerült elérnie a szökési sebességet, vagyis azt a sebességet, ami ahhoz szükséges, hogy egy űreszköz elérje a Föld körüli pályát. Ez a jelenlegi teszt során nem volt cél, a tervek szerint az űrhajó nagyjából 65 perccel az indítás után az Indiai-óceánba csapódott volna. Ez szintén nem sikerült, ugyanis a földi irányítás a visszatérés során elveszítette a kapcsolatot a Starshippel, amivel két fontos funkciót így is sikerült demonstrálni: az űrhajó sikeresen nyitotta ki a raktere ajtaját, valamint a kriogénikus üzemanyagot is sikerült továbbítani az egyik üzemanyagtartályából a másikba.

A teszt tehát alapvetően sikeresnek tekinthető, amire a SpaceX-nek nagy szüksége is volt: bár a Musk által tervezett emberes Mars-missziónak egyelőre nincs kitűzött dátuma, a NASA a Starshipet használná holdkompként az első emberekkel végrehajtott Artemis-misszióknál is; az első ilyen küldetésre a legújabb tervek szerint 2026-ban kerülhet sor, vagyis a SpaceX-nek nagyjából két éve maradt, hogy 100%-osan megbízhatóvá tegyék a Starshipet.

Javítás: a cikk eredeti verziójában tévesen állítottuk, hogy a Starship a visszatérés során ismét beindította a hajtóműveit, erre azonban nem került sor, mert már előtte megszakadt vele a kapcsolat.

(Borítókép: SpaceX)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.