Minden eddiginél több oxigént sikerült előállítani a Marson

2023 / 01 / 02 / Bobák Áron
Minden eddiginél több oxigént sikerült előállítani a Marson
A bolygóra 2021 elején megérkezett Perseverance marsjáró tele van izgalmas eszközökkel, de mind közül az egyik legérdekesebb a MOXIE névre keresztelt berendezés, amely képes oxigént előállítani a Mars ritkás légköréből.

A 17 kilogrammos készülék elektromossság segítségével bontja oxigénre valamint szén-monoxidra a légkörben található szén-dioxidot, amely a Mars atmoszférájának 96%-át alkotja. A NASA szerint a kapacitása nagyjából egy nagyobb fáéval egyezik meg, ami azt jelenti, hogy óránként mintegy 10 gramm oxigént tud előállítani.

A NASA már több tesztet is elvégzett a MOXIE-val, nemrég pedig büszkén számoltak be róla, hogy november 28-án minden eddiginél több oxigént sikerült előállítaniuk, egész pontosan óránként 10,56 grammot. Hogy ez sok vagy kevés, az nézőpont kérdése: a NASA adatai szerint egy felnőtt embernek naponta nagyjából 0,84 kilogramm, vagyis 840 gramm oxigénre van szüksége az életben maradáshoz, ami óránként 35 gramm oxigént jelent, vagyis a MOXIE kapacitása arra nem elég, hogy fedezze az űrhajósok oxigénszükségletét, ugyanakkor itt hangsúlyozottan egy demonstrációs eszközről van szó, aminél ez nem is volt szempont. A MOXIE tervezése során több kompromisszumot is meg kellett hozni, hiszen az eszköz a Peresverance részét képezi, emiatt pedig muszáj volt akkorára gyártani, hogy beférjen a marsjáróba. A tervezett végleges változattal ellentétben emellett nem is működik folyamatosan, hanem a teszteket a marsjáró küldetéséhez igazítják. Ennek ellenére az elmúlt két évben a NASA már minden évszakban és napszakban kipróbálta a MOXIE-t, amely eddig rendkívül jól vizsgázott.

Újabb rekord: a Perseverance oxigént állított elő a Mars felszínén Ez nem csak a Marsra küldött emberek miatt fontos, de üzemanyag is előállítható lesz így a vörös bolygóról visszatérő rakétáknak.

Az amerikai űrügynökség elsősorban nem azért akar oxigént előállítani a Marson, hogy az űrhajósoknak legyen mit belélegezni, hanem hogy képesek legyenek helyben rakétaüzemanyagot előállítani a visszaútra, amit ha a Földről kéne odaszállítani, jelentős többletsúlyt jelentene. Viszonyításképpen: az űrügynökség számításai szerint egy emberes küldetéshez nagyjából 25-30 tonna oxigénre lenne szükség, amelyből mindössze 2-3 tonna lenne az, amit az űrhajósok ellélegeznek az ottartózkodásuk alatt, míg a maradékra a rakétaüzemanyag miatt lenne szükség.

Ebből a szempontból jó hír, hogy a NASA számításai szerint egy megfelelően nagy berendezéssel akár kétszázszor annyi oxigén is előállítható lenne, mint amilyen kapacitással a MOXIE rendelkezik, igaz, ehhez több energiára is lesz szükség. Míg a Perseverance 100 watt teljesítménnyel működteti a MOXIE-t, addig egy ekkora berendezés működéséhez már nagyjából 25-30 kW energiára lenne szükség - ezt itt a Földön egy komolyabb, tetőre szerelhető napelemrendszer képes biztosítani.

(Borítókép: R. Lannom/NASA/JPL-Caltech)

Első lépés a terraformáláshoz? – jelentős mennyiségű oxigént termel a Marson a Perseverance MOXIE készüléke A MOXIE akkora, mint egy uzsonnás doboz, és annyi oxigént állít elő a Mars CO2-gazdag légköréből, mint egy fa, ráadásul a most lefutott tesztsorozat alapján rendkívül megbízhatóan. Ez az első eset, hogy az emberiség egy égitest saját nyersanyagát használja fel életfontosságú anyagok termeléséhez, és nem odaszállítja.


Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
A várhatóan július végén induló Polaris Down misszió nem csak azért lesz különleges, mert ez lesz az első alkalom, hogy kereskedelmi küldetés ketetében asztronauták űrsétát tesznek, hanem azért is, mert itt vetik be először élesben a SpaceX erre a célra kifejlesztett űrruháját.
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.