Minden eddiginél több oxigént sikerült előállítani a Marson

2023 / 01 / 02 / Bobák Áron
Minden eddiginél több oxigént sikerült előállítani a Marson
A bolygóra 2021 elején megérkezett Perseverance marsjáró tele van izgalmas eszközökkel, de mind közül az egyik legérdekesebb a MOXIE névre keresztelt berendezés, amely képes oxigént előállítani a Mars ritkás légköréből.

A 17 kilogrammos készülék elektromossság segítségével bontja oxigénre valamint szén-monoxidra a légkörben található szén-dioxidot, amely a Mars atmoszférájának 96%-át alkotja. A NASA szerint a kapacitása nagyjából egy nagyobb fáéval egyezik meg, ami azt jelenti, hogy óránként mintegy 10 gramm oxigént tud előállítani.

A NASA már több tesztet is elvégzett a MOXIE-val, nemrég pedig büszkén számoltak be róla, hogy november 28-án minden eddiginél több oxigént sikerült előállítaniuk, egész pontosan óránként 10,56 grammot. Hogy ez sok vagy kevés, az nézőpont kérdése: a NASA adatai szerint egy felnőtt embernek naponta nagyjából 0,84 kilogramm, vagyis 840 gramm oxigénre van szüksége az életben maradáshoz, ami óránként 35 gramm oxigént jelent, vagyis a MOXIE kapacitása arra nem elég, hogy fedezze az űrhajósok oxigénszükségletét, ugyanakkor itt hangsúlyozottan egy demonstrációs eszközről van szó, aminél ez nem is volt szempont. A MOXIE tervezése során több kompromisszumot is meg kellett hozni, hiszen az eszköz a Peresverance részét képezi, emiatt pedig muszáj volt akkorára gyártani, hogy beférjen a marsjáróba. A tervezett végleges változattal ellentétben emellett nem is működik folyamatosan, hanem a teszteket a marsjáró küldetéséhez igazítják. Ennek ellenére az elmúlt két évben a NASA már minden évszakban és napszakban kipróbálta a MOXIE-t, amely eddig rendkívül jól vizsgázott.

Újabb rekord: a Perseverance oxigént állított elő a Mars felszínén Ez nem csak a Marsra küldött emberek miatt fontos, de üzemanyag is előállítható lesz így a vörös bolygóról visszatérő rakétáknak.

Az amerikai űrügynökség elsősorban nem azért akar oxigént előállítani a Marson, hogy az űrhajósoknak legyen mit belélegezni, hanem hogy képesek legyenek helyben rakétaüzemanyagot előállítani a visszaútra, amit ha a Földről kéne odaszállítani, jelentős többletsúlyt jelentene. Viszonyításképpen: az űrügynökség számításai szerint egy emberes küldetéshez nagyjából 25-30 tonna oxigénre lenne szükség, amelyből mindössze 2-3 tonna lenne az, amit az űrhajósok ellélegeznek az ottartózkodásuk alatt, míg a maradékra a rakétaüzemanyag miatt lenne szükség.

Ebből a szempontból jó hír, hogy a NASA számításai szerint egy megfelelően nagy berendezéssel akár kétszázszor annyi oxigén is előállítható lenne, mint amilyen kapacitással a MOXIE rendelkezik, igaz, ehhez több energiára is lesz szükség. Míg a Perseverance 100 watt teljesítménnyel működteti a MOXIE-t, addig egy ekkora berendezés működéséhez már nagyjából 25-30 kW energiára lenne szükség - ezt itt a Földön egy komolyabb, tetőre szerelhető napelemrendszer képes biztosítani.

(Borítókép: R. Lannom/NASA/JPL-Caltech)

Első lépés a terraformáláshoz? – jelentős mennyiségű oxigént termel a Marson a Perseverance MOXIE készüléke A MOXIE akkora, mint egy uzsonnás doboz, és annyi oxigént állít elő a Mars CO2-gazdag légköréből, mint egy fa, ráadásul a most lefutott tesztsorozat alapján rendkívül megbízhatóan. Ez az első eset, hogy az emberiség egy égitest saját nyersanyagát használja fel életfontosságú anyagok termeléséhez, és nem odaszállítja.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.