Minden eddiginél többen bicikliztek idén júniusban Budapesten

2021 / 07 / 07 / Bobák Áron
Minden eddiginél többen bicikliztek idén júniusban Budapesten
A Budapesti Közlekedési Központ forgalomszámláló eszközei több mint 418 ezer elhaladást mértek idén júniusban, ami 23%-os emelkedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A Magyar Kerékpárosklub közleménye szerint ezzel júniusi kerékpáros forgalom megdöntötte az eddigi rekordot is, ugyanis tavaly júliushoz képest is 6,5%-kal többen döntöttek a bicikli mellett. Az adatokból kiderül, hogy a legnépszerűbb útvonal a budai rakparton vezető kerékpárút, ahol összesen 175 852 elhaladást mért a forgalomszámláló egy hónap alatt, de a BKK által figyelt bicikliutak szinte mindegyikén 20% feletti volt a forgalomnövekedés a tavaly júniusi állapothoz képest.

  • Az Árpád hídon 94 562 kerékpározót mérték júniusban, ami majdnem 20%-os növekedés az egy évvel korábbihoz képest.
  • A Hungária körút 50 326 kerékpározója 25%-kal teljesítette túl az előző év azonos hónapját.
  • A Múzeum körúton egy irányban mért 59 667 kerékpáros mintegy 20%-kal több a tavaly júniusinál, amiben szerepet játszhat, hogy sokan inkább bringáznak, mint hogy a 3-as metrót pótló buszokkal utazzanak.
  • A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton 11.5%-os növekedést jelentett az ott elhaladó 38 166 kerékpározó.

A napi átlagos kerékpárforgalomból az is látszik, hogy a biciklisek száma nem csak a hétvégén növekedett, de a legtöbb helyen hétköznap is magasabb forgalmat mértek, mint a tavalyi évben. A Magyar Kerékpárosklub szerint a rekordmennyiségű kerékpáros forgalomban nagy szerepe volt a nyári útfelújításoknak is, erre utal, hogy több helyen is éppen ezeknek a munkálatoknak a kezdetén mérték a napi rekordokat. " Ebből következtethető, hogy sokan az autó helyett, a dugók és a parkolóhely-vadászat elkerülésére választják a kerékpárt" - vonják le a következtetést a Facebookon közzétett bejegyzésükben, amelyben további javaslatokat is megfogalmaznak arra vonatkozólag, hogyan lehetne tovább növelni a budapesti kerékpáros forgalmat.

(Borítókép: Arpad Kurucz/Anadolu Agency/Getty Images)

További cikkek a témában:

Újra lehet közbringát bérelni Budapesten, ráadásul olcsóbban, mint eddig A Budapesti Közlekedési Központ csütörtökön indította újra a MOL Bubit, amit az elmúlt fél évben jelentősen átalakítottak mind a biciklik minőségét, mind a szolgáltatás árát illetően.

Nagy siker a nagykörúti kerékpársáv, kérdés, hogy marad-e A Magyar Kerékpárosklub adatai szerint az ideiglenes kerékpársáv májusi kialakítása óta meghatszorozódott a Nagykörút kerékpáros forgalma, ami így a második legnépszerűbb kerékpáros útvonallá vált a városban. A BKK most kérdőívben kéri ki a budapestiek véleményét, hogy maradjon-e.

Térképre tették Budapest bringaboltjait A Magyar Kerékpárosklub interaktív térképe igazi hiánypótló munka.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.