Minden szülő telefonján ott a helye: Gyermek elsősegély alkalmazás

2023 / 08 / 10 / Felkai Ádám
Minden szülő telefonján ott a helye: Gyermek elsősegély alkalmazás
Sose legyen nagy baj, de ha mégis, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány által fejlesztett ingyenes alkalmazás segít mentőt hívni, és azt is gyorsan és érthetően elmagyarázza, hogy a segítség megérkezéséig mit tegyünk.

A Gyermek elsősegély mobil applikáció ingyenes, és egyrészt útmutatást ad, hogy mikor kell mentőt hívni, másrészt rövid, 10 másodperces videókban elmagyarázza azt is, hogy mit tegyünk vészhelyzetekben a mentők érkezéséig. Az applikáció, amely a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával készült, segít a balesetmegelőzésben is – olvasható az applikációt fejlesztő, Magyar Gyermekmentő Alapítvány honlapján.

Mint az az applikáció fülszövegében olvasható:

“Az ingyenes applikációt a gyermekmentők készítették az érvényes szakmai ajánlások és sok éves mentési tapasztalataik szerint, hogy segítséget nyújtson szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak egészségügyi vészhelyzetek esetén. A balesetek kezdetétől számított legmeghatározóbb első 10 perc a laikus segítő kezében van, ezért fontos, hogy az ilyen esetekre felkészültek legyenek.

A felhasználók megtudhatják milyen esetben hívjanak mentőt, mit tegyenek a segítség érkezéséig és hogyan előzhetik meg a gyermekkorban előforduló baleseteket.

Minden betegség/sérülés szöveges leírása előtt egy 10 másodperces videóban látható mit kell tenni a mentő érkezéséig, amely nagyban segíti az azonnali helyes cselekvést. Szükség esetén mentőhívásra is van lehetőség az applikáción keresztül.”

Korábban mi is beszámoltunk több hasonló kezdeményezésről is: a Semmelweis Egyetem HELP alkalmazása például legalábbis részben hasonló célzattal készült, de mint azt az erről írt cikkünkben kifejtettük – ez inkább egy rendkívül fejlett döntéstámogató rendszer.

Ingyenes applikációt fejlesztett a gyerekbetegségek felismerésére a Semmelweis Egyetem Mit tegyünk hétvégén, amikor a háziorvos nem elérhető? Rohanjunk ügyeletre, hívjunk mentőt, vagy csak túl sokat aggódunk? A Semmelweis Egyetem most ehhez nyújt egy, az OGYÉI által is jóváhagyott applikáció formájában segítséget.

A Gyermek elsősegély applikáció ezért inkább az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő alkalmazására hasonlít, amihez hasonlóan egy gyors, segélykérő szoftver, ami viszont kifejezetten gyerekekkel kapcsolatos vészhelyzeti esetekhez készült.

Elérhető az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő alkalmazása Ahogy mondani szokták: ha csak egy alkalmazást töltesz le a telefonodra, ez legyen az. De ez viszont tényleg legyen!

A Gyermek elsősegély gyors videókban mutatja be, hogy mit kell tennünk a mentő kiérkezéséig – ezek az anyagok egyébként elérhetőek a Magyar Gyermekmentő Alapítvány YouTube csatornáján is, és így fest egy tipikus videó – ebben a konkrét esetben azt fejtik ki, hogy mit tegyünk, ha a gyerek magasból esett le:

Azt viszont az applikáció is hangsúlyozza, hogy ez nem vált ki egy elsősegély tanfolyamot – a Magyar Gyermekmentő Alapítvány egyébként tart ingyenes elsősegély tanfolyamokat is a gyerekek ellátására, amikről itt lehet részletesebben olvasni.

A Gyermek elsősegély elérhető Android és iOS telefonokra egyaránt.

(Kép: Pixabay/aiamkay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.