Ingyenes applikációt fejlesztett a gyerekbetegségek felismerésére a Semmelweis Egyetem

2023 / 06 / 14 / Felkai Ádám
Ingyenes applikációt fejlesztett a gyerekbetegségek felismerésére a Semmelweis Egyetem
Mit tegyünk hétvégén, amikor a háziorvos nem elérhető? Rohanjunk ügyeletre, hívjunk mentőt, vagy csak túl sokat aggódunk? A Semmelweis Egyetem most ehhez nyújt egy, az OGYÉI által is jóváhagyott applikáció formájában segítséget.

Ma mutatta be egy sajtótájékoztató keretében a Semmelweis Egyetem (SE) a gyerekbetegségek felismerésére kifejlesztett, ingyenes applikációját, a HELP-et. A HELP elérhető, vagyis ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból is, illetve elérhető ezen a linken is. Mint az kiderül az Egyetem közleményéből:

“A Semmelweis HELP névre hallgató applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés, stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek. A hazai szinten egyedülálló fejlesztés az egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei által létrehozott tudásbázison alapul, amely több, mint 220 gyermekbetegséget tartalmaz.”

Amint pedig az elhangzott a sajtótájékoztató folyamán, az applikációnak akad elsőre talán meglepő célja is, ez pedig az SE eddigi irányvonalát követve a lakossági edukáció az egészségtudatossággal kapcsolatban. Hangsúlyozták viszont, hogy az alkalmazás nem váltja ki a konkrét orvos-beteg találkozót, valamint diagnózist sem ad, ez pusztán a szülő döntését támogatja azzal kapcsolatban, hogy mikor kell professzionális segítséghez fordulni.

Mindez pedig tehát kiegészül a dezinformáció elleni harccal is, hiszen manapság rengetegen tájékozódnak az internetről a betegségeik kapcsán – mint az elhangzott, Magyarországon a betegek 70 százaléka alkalmazza erre a célra a világhálót, ami magasabb az EU 50 százalékos átlagánál. Kérdés azonban ezen információ minősége és megbízhatósága – a HELP tehát egy ilyen ellenőrzött forrás kíván lenni, ami mögött az egyik legtekintélyesebb hazai egyetem áll, és amit tehát az OGYÉI is jóváhagyott.

Nem mellesleg pedig tehát az applikáció teljesen ingyenes.

A használat pofonegyszerű, a nyitóoldalon választhatunk a “tünetellenőrzés” és a “vészhelyzet” opciók között – ez utóbbi egyébként adott esetben riasztja a 112-t is. A tünetellenerőzés pedig vagy keresőszavak alapján zajlik, vagy az oldalt kattintható “testábra” segítségével. A használathoz meg kell adnunk a gyermek életkorát és a biológiai nemét, a használat azonban anonim, az adatokat mindössze tudományos célokra használják fel név nélkül.

A HELP ötletgazdája Kovács Eszter, a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatóságának igazgatóhelyettese, Dr. Krivácsy Péter pedig az alkalmazás orvosszakmai vezetője. Dr. Krivácsy ismételten kiemelte, hogy ez tehát egy döntéstámogató rendszer, “nem diagnosztizál, nem telefondoktor, az egy teljesen más eljárásrend.” A fejlesztéssel kapcsolatos nehézségek kapcsán elmondta, hogy fontos volt tekintettel lenni olyasmire, mint hogy például “eltérhet a nyelvi kifejezés eszköze”. Az orvos példaként a hasmenést említette, aminek ugyebár akad népies megnevezése is – és a rendszer felismeri ezt is, ha valaki tünetként ezt adja meg. A rendszer ezt követően vázolja a szóba jöhető kórképet, ez viszont mégegyszer tehát: nem diagnózis, pusztán segít a szülőknek információn alapuló döntést hozni.

Dr. Krivácsy szerint egyébként egy ilyen fejlesztés lényegében sosem zárul le, és innentől mi, tehát a felhasználók is hozzájárulunk az applikáció működtetéséhez. Így azt kérte tőlünk, hogy türelemmel és valós szituációkban használjuk, mert ha valaki csak elképzelt helyzetekben nyomogat, úgy a HELP sem fog megfelelően működni, egyszerűen azért, mert az általunk elképzelt helyzetek nem életszerűek. Az orvos még a következőket tette hozzá:

“Az applikáció emellett automatikusan tanácsokat is ad például a helyes lázcsillapításról, sebkötözésről vagy fájdalomcsillapítás módszereiről, ha úgy tapasztalja, hogy ezek a problémák fennállhatnak. A weboldalon pedig egy tudástár is elérhető, amely ABC-rendben sorolja fel a gyermekbetegségeket, azok leírásával, kezelésével és tünetenyhítéssel kiegészítve.”

Az applikáció célja még az egészségügyi ellátórendszerek leterheltségének a csökkentése, és tervben van hasonló applikáció fejlesztése a 18 év feletti korosztály számára is (pl. szülészet-nőgyógyászat, kardiológia területeken). Az applikációt egyébként 90 ember tesztelte féléven keresztül. Újságírói kérdésre elhangzott, hogy a szükséges forrás felét a Richter Gedeon Nyrt. biztosította, ami jelenleg három évre elég, és ezalatt éves szintes tízmilliós nagyságrendű összeget kell elképzelni.

(Kép: Pixabay/Victoria_Regen)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.