Mindenhova követi a lakókat az új háztartási robot és éjjel is szemmel tartja őket

2023 / 02 / 06 / Bobák Zsófia
Mindenhova követi a lakókat az új háztartási robot és éjjel is szemmel tartja őket
Az otthoni robotok speciális kategóriájának képviselője nem házimunkára való, hanem arra, hogy folyamatosan monitorozza a lakást és a benne tartózkodókat is.

A kínai Enabot cég régóta fejleszti az EBO termékcsaládhoz tartozó robotokat, amelyek a többi otthoni robottól eltérően nem valamilyen háztartási munkára, hanem megfigyelésre alkalmasak: az EBO különböző verziói tulajdonképpen guruló biztonsági kamerák, amelyek szórakoztató funkcióval is rendelkeznek. A kisméretű, gömbalakú és a kijelzőjén lévő szemek miatt 'barátságos' küllemmel ellátott gépet a lakók állandó szemmel tartására tervezték, emellett a feladatkörükbe tartozik a társaság biztosítása is az otthon lévők számára és a kapcsolat fenntartása a távol lévő családtagokkal.

A legújabb verziót, az EBO X-et a 2023-as CES-en mutatták be és az év második felében lesz elérhető a vásárlók számára. Az EBO X, definíciója szerint, egy családi robottárs, valójában egy 4K-s, éjjellátó kamerával, Harman AudioEFX-szel felszerelt hangszóróval, Amazon Alexa virtuális asszisztenssel és vSLAM (visual simultaneous localization and mapping) navigációval működő gépesített biztonsági őr, ami arcfelismerő technológiával azonosítja az útjába kerülő személyeket, igény szerint követi is őket és rendszeres időközönként ránéz azokra, akiknek az ellenőrzésével megbízták. Bár egy mindentlátó és folyton mozgásban lévő kameráról a lakásban nem feltétlenül a megnyugtató szó jut eszünkbe elsőként, de az eszközt éppen az otthoni élet nyugalmának megalapozására tervezték.

Az Enabot leírása szerint elsődleges funkciója, hogy az időseket és gyerekeket, vagyis azokat, akik bizonyos helyzetekben esetleg segítségre szorulhatnak, óvja,

ezért például automatikusan felismeri, ha valaki aggodalomra okot adó pozícióban van (a földön fekszik) vagy segélykérő hangokat ad ki.

A gép a lakásban körülbelül 5 km/h-ás sebességgel közeledik és a navigációs rendszerének köszönhetően bárhova eljut, amennyiben nem állja útját egy egy centinél magasabb küszöb. A beépített funkciói között található a gyógyszerek bevételére figyelmeztető program is: ennek aktiválásakor a megfelelő családtag felkutatása után hangos, szóbeli felszólítást ad arra, hogy végezze el a tevékenységet. Bár a folyamatos megfigyelés az okosotthon rendszerek hasznos részét is képezheti, de az EBO X ennek új szintjét képviseli, kérdés, hogy mekkora igény mutatkozik majd az állandóan őrködő robottárs iránt, az EBO termékek korábbi sikere azonban arra utal, hogy sokak számára a robotok jelenléte egyre megszokottabb részét képezi az otthoni életnek.

(Fotó: Enabot)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.