Megszületett a megállapodás, Elon Musk tényleg megveszi a Twittert

2022 / 04 / 26 / Bobák Áron
Megszületett a megállapodás, Elon Musk tényleg megveszi a Twittert
A világ leggazdagabb embere 44 milliárd dollárt, azaz csaknem 15 ezer milliárd forintot fizet a világ egyik legnagyobb közösségi oldaláért.

Hetekig tartó huzavona után a Twitter igazgatótanácsa hétfőn elfogadta Elon Musk ajánlatát, amivel megnyílt az út, hogy a Tesla és SpaceX tulajdonosa felvásárolja a Twittert - számolt be róla a The New York Times. Az ajánlat szerint Musk részvényenként 54,20 dollárt fizet a közösségi oldalért, ami 38 százalékkal magasabb ár, mint ahol a cég részvényei álltak Musk felvásárlási szándékának a bejelentése előtt, igaz, még így is jócskán elmarad a tavaly februári rekordárfolyamtól, amikor a cég részvényeit 77 dollárért jegyezték a Wall Streeten.

Musk összesen mintegy 44 milliárd dollárért, vagyis több mint 15 ezer milliárd forintért vásárolja meg a Twittert, ami még az ő, 268 milliárd dollárra becsült vagyonához képest is jelentős összeg, igaz, ennek a pénznek a nagy részét nem saját zsebből, hanem különböző hitelekből készül fedezni. Ahogy azt az április 20-án, az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek (SEC) elküldött dokumentumokban részletezte, a Morgan Stanley befektetési bank és más hitelezők különböző konstrukciókban mintegy 25,5 milliárd dollár hitelt folyósítanak a felvásárlásra, míg az összeg fennmaradó részét tőkefinanszírozásból teremti elő. Utóbbiról - ahogy azt a The New York Times cikke megjegyzi - egyelőre nem lehet tudni, hogy honnan származik, így az is elképzelhető, hogy Musk a saját pénzével száll be a felvásárlásba.

Elon Musk teljesen átveheti a hatalmat a Twitter felett Elon Musk április elején szerzett 9 százalékos részesedést a Twitterben, amivel azonnal a cég legnagyobb részvényesévé vált. Hétfőn azonban az is kiderült, hogy korábbi állításával ellentétben a milliárdos mégsem ül be a cég igazgatótanácsába, ami elemzők szerint arra utal, hogy Musk úgynevezett ellenséges felvásárlásra készül.

A Twitter igazgatótanácsát állítólag éppen a finanszírozási kötelezettségvállalásokról szóló dokumentumok győzték meg arról, hogy komolyan kell venniük Musk ajánlatát, így egy vasárnapi, zárt körű megbeszélést követően hétfőn személyesen is találkoztak Muskkal, hogy a felvásárlás részleteiről tárgyaljanak. A 11 tagú testület végül egyhangúlag támogatta az ajánlat elfogadását, ami komoly fordulat a korábbi álláspontjukhoz képest, hiszen eleinte úgy tűnt, hogy az igazgatótanács kifejezetten ellenzi az üzletember érdeklődését.

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet április 4-én hozta nyilvánosságra, hogy márciusban Musk 9,2%-os részesedést szerzett a Twitterben, amellyel a vállalat legnagyobb részvényesévé vált. Miközben a milliárdos azonnal elkezdte megosztani az ötleteit arra vonatkozólag, hogyan lehetne átalakítani a napi 217 millió aktív felhasználóval rendelkező oldalt, az is világossá vált, hogy nem szándékozik beülni a Twitter igazgatótanácsába, amit sokan azonnal úgy értelmeztek, hogy Musk a Twitter teljes bekebelezésére készül. Az igazgatótanács tagjai a rájuk vonatkozó szabályok szerint legfeljebb a cég részvényeinek 14,9 százalékát birtokolhatják, Musk viszont ezzel a manőverrel elkerülte, hogy a szabályozás rá is vonatkozzon. Ahogy már akkor is írtuk, a Twitter igazgatótanácsának van rá lehetősége, hogy hatékonyan akadályozzák az ellenséges felvásárlásra irányuló kísérleteket, miután pedig április 14-én kiderült, hogy Musk valóban ellenséges felvásárlásra készül, a vezetőség életbe is léptette a "méregpirulának" nevezett opciót: ez azt mondja ki, hogy amennyiben a részvényesek közül bárki 15 százaléknál nagyobb részesedést szerez a cégben, akkor a többi részvényes kedvezményes áron vásárolhat a cég részvényeiből, ezzel nagyon megnehezítve, hogy valaki teljes kontrollt szerezzen a Twitter felett.

Hogy mik lehetnek Musk céljai a felvásárlással, azt egyelőre mindenki csak találgatja. A Tesla tulajdonosa az elmúlt években gyakorlatilag a szócsöveként használta a közösségi oldalt, emellett viszont gyakran kritizálta is a Twittert, például azért, mert az szerinte "már nem igazodik a szólásszabadság elveihez". Musk a felvásárlás jóváhagyása után közzétett tweetjében is a szólásszabadság fontosságát hangsúlyozta: "A szólásszabadság a működő demokrácia alapja, a Twitter pedig ennek a digitális főtere, ahol az emberiség jövője szempontjából létfontosságú kérdéseket megvitatják"- írta, kihangsúlyozva, hogy minden eddiginél jobbá akarja tenni a Twittert új funkciók bevezetésével, az algoritmus nyílt forráskódúvá tételével, a spam botok likvidálásával és a felhasználók hitelesítésével. "A Twitterben rendkívüli lehetőség lakozik - alig várom, hogy együtt dolgozhassak a céggel és a közösséggel ennek kiaknázásán".

Egy korábbi bejegyzésében Musk annak is hangot adott, hogy reméli, hogy a legnagyobb kritikusai is maradnak a Twitteren, mert "ezt jelenti a szólásszabadság". Mások ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nagyon komoly veszélyeket rejt magában, hogy az amerikai nyilvánosság egyik legfontosabb fóruma egy ember kezébe kerül, hiszen így sem a befektetők, sem a szabályozó testületek nem szólhatnak bele abba, mit csinál Musk a Twitterrel.

(Borítókép: Scott Olson/Getty Images)

Másfél millió forintot ajánlott Elon Musk egy twitterezőnek, ha megszünteti a fiókot, ami a magángépe útjait követi A Jack Sweeney nevű egyetemista ugyanakkor tízszer ennyit szeretett volna, most pedig úgy tűnik, hogy ez a hajó mindkettejük számára elúszott.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.