Mire való az az aprócska lyuk a telefon kamerája és a vaku között?

2021 / 01 / 21 / Perei Dóra
Mire való az az aprócska lyuk a telefon kamerája és a vaku között?
Manapság egyetlen lépést sem teszünk okostelefonunk nélkül, hiszen segítségükkel tartunk kapcsolatot környezetünkkel, de velük tervezünk és szervezünk, maradunk fittek, tanulunk nyelvet, fotózunk és tájékozódunk. Vagyis annyira rutinszerűen használjuk, hogy könnyen elsiklunk az apró részletek felett. Ilyen az a pici lyuk is, ami mérete ellenére fontos funkciót tölt be.

Milyen apró lyuk?

A kérdés jogos, ugyanis nem minden telefontípuson található ilyen. Az Apple modellek többségén azonban igen, így a dolog hazánkban is százezereket érint. Hogy hol is keressük pontosan? Nos, a telefon hátoldalán, a hátlapi kamera és a vaku közvetlen közelében, a bal felső oldalon. A felhasználók többsége már bizonyára kiszúrta ezt, de nem tulajdonított nagy jelentőséget neki. Ám ez még nem jelenti azt, hogy nincs is haszna.

Tönkreteszi-e a telefont, ha nem a megfelelő töltővel töltjük? A Samsung legújabb telefonja, a Galaxy S21 az iPhone 12-höz hasonlóan már töltő nélkül érkezik, így jó tudni, hogy mivel érdemes tölteni és mivel nem a telefonunkat.

Hangok és zörejek

A telefonnal nem csupán beszélgetéseket indíthatunk, hiszen gyakran előfordul, hogy hangot is rögzítünk, például egy-egy videó készítésénél, Facebook-élőzéskor vagy, adott esetben munkánk során, például interjúk rögzítéséhez is szükség lehet rá. Ám ahogy a telefonbeszélgetésekre sem feltétlenül a szoba vagy az iroda csendjében kerül sor, időnként a hangfelvételeket sem tudjuk hangszigetelt, nyugodt körülmények között felvenni. A háttérzaj azonban akár élvezhetetlenné is teheti a videó- vagy hangminőséget.

Na de mi köze ennek egy pici lyukhoz?

Az, hogy a fent említett kis lyuk pontosan ennek elkerülésére, csökkentésére való, vagyis kiszűri a zavaró háttérhangokat. A kis mikrofon folyamatosan analizálja és szűri a külvilág zajait, így segít például abban is, hogy Siri megértse kérdéseinket. Ahogy funkciója, úgy elhelyezése sem a véletlen műve:

azért került épp oda, ahova, hogy távol legyen attól a mikrofontól, ami telefonálás közben a mi hangunkat rögzíti.

A hátsó lyukkal rendelkező telefonokon ugyanis két másik mikrofon is található. A hátoldal alján egy – ez a fő mikrofon –, és egy másik is az elülső oldalon (felül egy vékony, rácsos valami). Telefonálás közben ez nem működik, videórögzítésnél azonban igencsak hasznos.

További cikkek a Rakétán:

Így töltsd fel az új telefonodat, hogy sokáig tartson az akkumulátora Tényleg ártalmas az akksinak a gyorstöltés? És még néhány dolog, amit érdemes tisztázni.

Milyen gyakran kell kikapcsolni a számítógépet? A lassú számítógép mindenki rémálma, de csak kevesen gondolnak rá, hogy a problémák jelentős része megoldható egy egyszerű szokással.

Érdekel, hogy mit tudnak rólad a tech cégek? Ennek az oldalnak a segítségével könnyedén kiderítheted GDPR ide vagy oda, a gyakorlatban néha még az európai felhasználóknak is nehézkes hozzáférniük a róluk tárolt adatokhoz. Ebben segít a JustGetMyData nevű weboldal.

(Fotó: Getty Images Hungary)

 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.