Mire való az az aprócska lyuk a telefon kamerája és a vaku között?

2021 / 01 / 21 / Perei Dóra
Mire való az az aprócska lyuk a telefon kamerája és a vaku között?
Manapság egyetlen lépést sem teszünk okostelefonunk nélkül, hiszen segítségükkel tartunk kapcsolatot környezetünkkel, de velük tervezünk és szervezünk, maradunk fittek, tanulunk nyelvet, fotózunk és tájékozódunk. Vagyis annyira rutinszerűen használjuk, hogy könnyen elsiklunk az apró részletek felett. Ilyen az a pici lyuk is, ami mérete ellenére fontos funkciót tölt be.

Milyen apró lyuk?

A kérdés jogos, ugyanis nem minden telefontípuson található ilyen. Az Apple modellek többségén azonban igen, így a dolog hazánkban is százezereket érint. Hogy hol is keressük pontosan? Nos, a telefon hátoldalán, a hátlapi kamera és a vaku közvetlen közelében, a bal felső oldalon. A felhasználók többsége már bizonyára kiszúrta ezt, de nem tulajdonított nagy jelentőséget neki. Ám ez még nem jelenti azt, hogy nincs is haszna.

Tönkreteszi-e a telefont, ha nem a megfelelő töltővel töltjük? A Samsung legújabb telefonja, a Galaxy S21 az iPhone 12-höz hasonlóan már töltő nélkül érkezik, így jó tudni, hogy mivel érdemes tölteni és mivel nem a telefonunkat.

Hangok és zörejek

A telefonnal nem csupán beszélgetéseket indíthatunk, hiszen gyakran előfordul, hogy hangot is rögzítünk, például egy-egy videó készítésénél, Facebook-élőzéskor vagy, adott esetben munkánk során, például interjúk rögzítéséhez is szükség lehet rá. Ám ahogy a telefonbeszélgetésekre sem feltétlenül a szoba vagy az iroda csendjében kerül sor, időnként a hangfelvételeket sem tudjuk hangszigetelt, nyugodt körülmények között felvenni. A háttérzaj azonban akár élvezhetetlenné is teheti a videó- vagy hangminőséget.

Na de mi köze ennek egy pici lyukhoz?

Az, hogy a fent említett kis lyuk pontosan ennek elkerülésére, csökkentésére való, vagyis kiszűri a zavaró háttérhangokat. A kis mikrofon folyamatosan analizálja és szűri a külvilág zajait, így segít például abban is, hogy Siri megértse kérdéseinket. Ahogy funkciója, úgy elhelyezése sem a véletlen műve:

azért került épp oda, ahova, hogy távol legyen attól a mikrofontól, ami telefonálás közben a mi hangunkat rögzíti.

A hátsó lyukkal rendelkező telefonokon ugyanis két másik mikrofon is található. A hátoldal alján egy – ez a fő mikrofon –, és egy másik is az elülső oldalon (felül egy vékony, rácsos valami). Telefonálás közben ez nem működik, videórögzítésnél azonban igencsak hasznos.

További cikkek a Rakétán:

Így töltsd fel az új telefonodat, hogy sokáig tartson az akkumulátora Tényleg ártalmas az akksinak a gyorstöltés? És még néhány dolog, amit érdemes tisztázni.

Milyen gyakran kell kikapcsolni a számítógépet? A lassú számítógép mindenki rémálma, de csak kevesen gondolnak rá, hogy a problémák jelentős része megoldható egy egyszerű szokással.

Érdekel, hogy mit tudnak rólad a tech cégek? Ennek az oldalnak a segítségével könnyedén kiderítheted GDPR ide vagy oda, a gyakorlatban néha még az európai felhasználóknak is nehézkes hozzáférniük a róluk tárolt adatokhoz. Ebben segít a JustGetMyData nevű weboldal.

(Fotó: Getty Images Hungary)

 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784 ez esetben nem egy évszám, hanem egy épület, méghozzá a világ első robotbarát épülete, amelyet a technológiával való kísérletezéshez terveztek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.