Mit tudnak az oroszok saját fejlesztésű processzorai?

2023 / 02 / 01 / Felkai Ádám
Mit tudnak az oroszok saját fejlesztésű processzorai?
Oroszország nem a mikroelektronika Mekkája, hogy így fogalmazzunk, de azért akadnak házi processzoraik – mit tud az Elbrus-8SV?

Mint azt a Tom's Hardware írja, Oroszországnak nem sok, de két ismertebb saját processzorgyártója is van: az Elbrus és a Baikal. Önmagukban ezek talán nem lennének érdekesek, de most a nyugati szankciók árnyékában nagyobb figyelmet kaphatnak, mivel több komolyabb márka, így sem az AMD, sem az Intel nem szállít már chipeket az országba. Mindez érintheti az orosz haditechnikát, amely kapcsán már korábban felmerült, hogy nyugati háztartási eszközökből szereltek ki ezekhez félvezetőket:

Tele van amerikai chipekkel az ukránok által lefoglalt orosz hadifelszerelés Ez az információ nem fest kedvező képet az orosz hadiipar jelenlegi helyzetéről, de egyben rámutat arra is, hogy mennyire nehéz a félvezetők piacán betartatni a szankciókat.

Azonban kérdés, hogy hol állnak ezek az orosz chipek teljesítményben a világhoz képest. Nos, ennek kapcsán kaphatunk némi bepillantást hála egy orosz youtubernek, aki némi tesztnek vetette alá az Elbrus-8SV chipet. Csodát azért nem kell várni, a teszthez eleve a STALKER és a Morrowind játékokat használták, amelyek közül az előbbi 2007-ben, az utóbbi 2002-ben került piacra, tehát a húszas éveik körül járó, vagy azt alulról karcolgató szoftverekről beszélünk.

Mint azt a Tom's Hardware írja a processzor specifikációról: az Elbrus-8SV egy nyolc magos processzor, amit a SPARC Technologies Moszkvai Központja (MCST) az eredeti Elbrus-8S utódjaként fejlesztett ki. A 8SV dupla teljesítménnyel rendelkezik az elődhöz képest: 576 szimpla pontosságú és 288 dupla pontosságú GFLOP-t kínál. Ezenkívül a nyolcmagos processzor 16 MB L3 gyorsítótárat oszt meg az egyes magok között, tehát magonként 2 MB-ot. Az Elbrus-8SV legfeljebb négy csatornás DDR4-2400 ECC memóriát támogat 68,3 GB/s memória-átviteli sebességgel.

Mint azt a szaklap írja, mindettől nem fognak állak koppani a padlón a meglepetéstől, tehát messze nem beszélhetünk lenyűgöző teljesítményről, de az orosz piacon ennyire futja. A YouTube csatorna a fenti videóban az Elbrus-8SV processzort 32 GB DDR4 ECC memóriával és egy öregecske Radeon RX 580-zal párosította. További érdekesség, hogy a tesztrendszer az orosz hazai Elbrus OS 7.1 operációs rendszert használja, ami Linux 5.4-en alapul.

Az eredmények alapján a Morrowind relatíve szépen vagy legalábbis megbízhatóan futott, habár a képfrissítés 30 és 200 képkocka per másodperc között ugrált attól függően, hogy éppen mennyire volt komplex az adott jelenet. A STALKER.: Call of Pripyat azonban már megfektette az orosz chipet. A Call of Pripyat egyébként az eredeti Stalker egyik nagyobb kiegészítője, így kicsit később jelent meg az alapjátéknál, ami egész pontosan 2009-et jelent, vagyis egy „mindössze” 14 éve szoftverről van szó. A STALKER esetén a 30 FPS-es frissítés csak kósza vágyalomnak tűnt, mert jellemzően 10 és 20 FPS között mozgott a képfrissítés közepes grafikai beállítások mellett. Sőt a szoftver időnként ki is fagyott. A STALKER eggyel korábbi kiegészítője, a Clear Sky is hasonló teljesítményt hozott.

Érdemes megjegyezni, hogy a STALKER játékok ukrán fejlesztések (a legújabb felvonás épp a háború miatt késik is), és az egyik fejlesztő, Vlagyimir Jezsov elesett a harcokban – a többgyerekes Jezsov amúgy önkéntesként szolgált az ukrán seregben, ahogy a STALKER játékok több más fejlesztője is.

A chipekre visszatérve: az Elbrus-8SV tehát nem igazán alkalmas a retro-videójátékozásra sem, a modern címekkel pedig esélye sem lenne a nyomorultnak, már csak a kompatibilitás hiányának az okán is. Az MCST egyébként már kifejlesztette a most tesztelt processzor utódját, a 16 magos Elbrus-16C-t. Hogy ez miként teljesít majd, az szintén kérdéses, elsősorban azért mert nem nagyon akad, aki legyártaná ezt a chipet, mivel Tajvan betiltotta minden 25 MHz-es vagy annál gyorsabb processzor exportját – az új Elbrus pedig ebbe a kategóriába esne.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/Bru-nO)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.