Mit válasszunk KATA helyett? – Az ingyenes online kalkulátor segíthet új vállalkozási formát választani

2022 / 07 / 18 / Felkai Ádám
Mit válasszunk KATA helyett? – Az ingyenes online kalkulátor segíthet új vállalkozási formát választani
Júliusban a kormány módosította a könnyű és egyszerű adózást a kisvállalkozóknak lehetővé tevő KATA-t, és az új szabályok értelmében rengetegen kiszorulnak. Sok százezer kisvállalkozó keres most új vállalkozási/adózási módot – az ingyenes, összehasonlító online kalkulátor nekik segíthet.

A napokban mindenhonnan a KATA-val (ha épp nem a rezsivel) kapcsolatos hírek ömlenek, de ha valaki mégis lemaradt, akkor a lényeg annyi, hogy ezt az átlátható, elemeiben ugyan többet kritizált vállalkozási formát a kormány drasztikusan átalakította – a Portfolio nyomán a legfontosabb új szabály az, hogy „a KATA-soknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele” (a taxisok kivételével). Magyarán egy KATA-s vállalkozó az új szabály értelmében nem számlázhat cégnek, ami a jelenlegi 450 ezer katás vállalkozó jelentős részét arra kényszeríti, hogy kilépjen ebből a vállalkozási formából. Az ő opcióikról így írt a Portfolio egy másik, az RSM Hungary tanácsadó cég szakértő csapatával közösen jegyzett cikkben:

„Az RSM várakozásai szerint az új feltételeknek meg nem felelő kisvállalkozók lehetőségei szűkülnek, az érintetteknek nincs más választásuk, mint a magasabb adóteherrel járó egyéni vállalkozói adózást, jobb esetben az átalányadózást választani.”

A pontos számok nyilván sokakat érdekelnek, és ezért többen is könyvelőt kell, hogy felkeressenek. Előzetesen azonban nyújthat némi fogódzót, vagy legalábbis adhat egyféle (bár persze közel sem teljes képet) a FairConto Zrt. 2022-es bérkalkulátora, amely ezen a honlapon érhető el.

A Magyar Vállalkozók közössége Facebook oldalon a kalkulátorról azt írták, hogy ez néhány nap alatt, több könyvelő tesztelésének eredményeként készült el, amelyhez a fenti linken részletes leírást is olvashatunk. Habár a kalkulátor több paramétert is figyelembe vesz, akadnak hiányosságai, az egyik ilyen például, amelyet az egyik hozzászóló is megemlített, hogy a főállású átalányadózóknak a minimálbér alapulvételével TB járulékot és szociális hozzájárulási adót (Szochót) kell fizetni, akkor is, ha a havi jövedelmük nulla – és például a táblázat ezzel a torzító hatással már nem számol.

Vagyis a könyvelőt nem fogja nekünk megspórolni, viszont egyfajta előzetes képet kaphatunk a kalkulátor segítségével.

(Kép: Pixabay/stevepb)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.