Ezzel a módszerrel tehetjük kevésbé zavaróvá az okostelefonunkat

2023 / 01 / 20 / Bobák Zsófia
Ezzel a módszerrel tehetjük kevésbé zavaróvá az okostelefonunkat
Néhány egyszerű beállítás elvégzésével leszámolhatunk az állandóan érkező értesítésekkel és változtathatunk mindennapjaink menetén.

A mobiltelefonok technológiájának tekintetében rengeteg minden változott 1973. április 3-a óta, mikor a világon elsőként kezdeményezett hívást a Motorola mérnöke, Martin Cooper egy kézben tartható, vezeték nélküli telefonról New York utcáin sétálva. A kezdetleges prototípus még több mint egy kilogrammot nyomott, ami a mai modellek 180-200 grammos súlyával összehasonlítva rendkívül nehéznek tűnik és a hátsózsebben sem fért volna el könnyedén, a DynaTAC 8000X ugyanis 23x13x4,5 centiméter nagyságú volt, de egyébként sem lehetett volna egész napos használatra alkalmazni, mivel néhány órás beszélgetés után tíz órás töltési időt igényelt az akkumulátora.

A jelenleg forgalmazott mobiltelefonok már egy egészen más dimenziót képviselnek, tulajdonképpen miniatűr számítógépek és személyi asszisztensek is egyben, amelyek olyan sok szempontból nyújtanak segítséget és szórakoztatást vagy éppen társaságot a mindennapok során, hogy gyakran észre sem vesszük, mennyi időt töltünk a használatukkal.

Bár az okostelefonok kétségkívül megkönnyítik az életünket, de a digitális világból való kikapcsolódásnak és a privát szféránk átmeneti visszaszerzésének is megvannak a maga előnyei:

a stressz kezelésének például hatásos módszere lehet, ha egy időre elszakadunk a képernyőtől és más feladatokra fókuszálunk. Egyszerű és semmilyen szakértelmet nem igénylő módszerrel segíthetünk magunknak a telefonunktól való (átmeneti) elszakadásban, ehhez pedig csak egy dologra van szükség: kapcsoljuk ki az értesítéseket.

A mobilunkra érkező értesítések viszonylag ritkán szólnak valamilyen halaszthatatlanul fontos hírről vagy teendőről, a telefon pittyenése mégis arra ösztönöz, hogy azonnal nézzük meg, ki és miért keres minket. Bár a programok frissítésére, egy e-mail vagy más üzenet érkezésére és egyéb történésekre való emlékeztető hasznos funkció, de mivel statisztikák szerint akár 40-80 értesítést is kaphatunk átlagban egy nap (ez függ többek között a telefonra telepített alkalmazások számától is), ezért érdemes szelektálni vagy időnként akár teljesen kikapcsolni ezek fogadásának lehetőségét. A legegyszerűbb módszer persze a telefon lenémítása, de a kíváncsiságunk akkor is nagy kísértést jelenthet és arra ösztönözhet, hogy gyakorta pillantsunk a képernyőre.

IPhone

Amennyiben átmeneti nyugalmat szeretnénk, állítsuk be egyenként a telefonon található alkalmazásoktól származó értesítések engedélyeit, hogy személyre szabott módon működjön a funkció, ne kapjunk alapértelmezett módon mindenhonnan mindig üzeneteket. A beállítások pontos menete a különböző iOS verziónál valamivel eltérhet.

A beállítások menüben az értesítések menüpont kiválasztása után dönthetünk a zárolási képernyőn megjelenő értesítések megjelenítési módjával kapcsolatban: a számlálás lehetőségre kattintva csak az értesítések számát jelzi ki a telefon, a pakli lehetőség appok szerint csoportosítja az értesítéseket, a lista lehetőségben az értesítések listában jelennek meg. Ha azt szeretnénk, hogy csak a számunkra fontos üzenetek érkezzenek ide, akkor az értesítés stílusa alatti alkalmazáslistából válasszunk, hogy melyiknél kapcsoljuk be vagy ki az értesítések engedélyezése beállítást. Ha engedélyezzük az értesítés küldését, még akkor is van lehetőség a módosításra, beállíthatjuk ugyanis a kézbesítési időt (későbbi kézbesítéssel) és a hangjelzést is.

Emellett választhatjuk a fókusz funkciót is, amennyiben nem kikapcsolni, csak valamilyen elfoglaltság idejére késleltetni szeretnék az értesítések érkezését. Ezt a beállítások menüpontból érhetjük el és szükség esetén megadhatjuk azokat a kivételeket is (appokat és személyeket), amik/akik a fókusz használata közben is küldhetnek értesítéseket nekünk. Az engedélyek rendezése után a beállítások opcióval módosíthatjuk a zárolási képernyőn való megjelenítést: kikapcsolhatjuk az értesítések jelzéseit vagy a fókusz idejére elhalványíthatjuk a képernyőt.

Android

Az értesítések küldésének vagy megjelenítésének módjait könnyen megváltoztathatjuk: a beállítások menüben válasszuk az értesítések opciót, majd az értesítések alpont alatt (bizonyos típusú készülékeken az alkalmazásbeállítások/összes alkalmazás szakaszban) egyenként vagy összesítve is szelektálhatunk az appok között. Egy-egy alkalmazásnévre koppintva kikapcsolhatjuk az értesítések engedélyezését teljes egészében (ehhez húzzuk balra a "kapcsolót", hogy szürkére váltson) vagy kikapcsolhatjuk az alkalmazásikonon megjelenő értesítési jelzést, ami egy pont vagy szám formájú is lehet. Beállíthatjuk ezen felül az értesítési hangot (erre kattintva, a hang menüben le is némíthatjuk a jelzést), a zárképernyő értesítésekre koppintva választhatjuk a ne jelenítse meg lehetőséget és dönthetünk arról is, hogy ne zavarj módban engedjük-e az alkalmazásnak az értesítések küldését.

Ha nem akarjuk kikapcsolni az értesítéseket, de valamivel kevésbé zavaróvá szeretnénk tenni a fogadásukat, akkor az értesítések menüben a további értesítési beállításokon belül kikapcsolhatjuk a képernyő ébresztése opciót értesítés beérkezése esetén. A ne zavarjanak mód emellett lehetőséget kínál arra is, hogy ideiglenes, meghatározott időre elnémítsuk a telefont, így a jelzések és kapott üzenetek hangjai sem vonják el a figyelmünket.

A funkció pontos beállítási lehetőségei készülékenként eltérhetnek, de több verzió esetében a következőképpen konfigurálhatjuk: csúsztassunk le két ujjal a képernyő tetejéről, majd koppintsunk a szerkesztés elemre (egy ceruza ikon), hogy megjelenjen az összes rendező kapcsoló. Válasszuk ki közülük a hold ikonnal jelzett ne zavarj módot és engedélyezzük a használatát. Ebben az állapotban a hívások és üzenetek hangja néma módba kerül és a szalagcím értesítések nem jelennek meg. A teljes némításra koppintva az időtartamot is megadhatjuk, majd válasszuk a kész opciót.

(Fotó: Getty Images/Westend61/BitsandSplits)

Egyszerűen ellenőrizhetjük, mennyi időt töltünk nap mint nap a telefonunk nyomkodásával A statisztikák szerint 2021-ben globálisan több mint négymilliárdan fizettek elő mobilnetre, az okostelefonokon való netezés és az alkalmazások használata miatt pedig átlagban akár három-négy órát is bámulhatjuk a képernyőt napi rendszerességgel.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.