Mobiltöltés menetszéllel, séta közben

2020 / 10 / 04 / Justin Viktor
Mobiltöltés menetszéllel, séta közben
A klasszikus, "miért is nem nekem jutott ez eszembe" ötlet. Olyan egyszerű, hogy egy általános iskolás is könnyedén megértheti, mégis hatalmas piacot és profitot hozhat feltalálójának. Nekünk pedig egyszerű és mindig kéznél, illetve "lábnál" lévő mobil feltöltési lehetőséget.

Szélenergia másképp

A szélenergiát már elég régóta használjuk, mondhatni hétköznapivá vált és sehol nem emel szemöldököt ha erről esik szó. Vagy mégis? Az egyik legújabb fejlesztés garantáltan cáfolja a fentieket, és mind méreteiben, mind a felhasználási területet tekintve újat hoz.

A pekingi Institute of Nanoenergy and Nanosystems kutatói a Cell Reports Physical Science folyóiratban megjelent cikkben jelentették be egy olyan új készülék kifejlesztését, ami már csupán másfél méter per szekundum szélsebességnél képes a mobil készülékek töltéséhez szükséges energia előállítására.


Az egyszerű ötlet szerint a szél átfúj ezeken a műanyag csíkokon, ezek ide-oda lengenek, egymással ellentétes töltéseket hozva létre, melyeket összegyűjtve váltakozó áram állítható elő. (Kép: Chen et al./Cell reports physical science)

Nanogenerátor

Egy szélcsendes napon, egy aktívan sétáló ember, mozgás közben ennél jelentősen nagyobb légáramlatot kelt. "Amint a sétáló karjára rögzítettük nanogenerátorunkat, a lengő kar légárama bőven elegendő az áramtermeléshez" - mondta el Ya Yang szerző egy közleményben.

A készülék egy triboelektromos nanogenerátor, vagyis az elektromosság egy szigetelőből és egy attól elválasztott másik felületből származik. A B-TENG márkanéven bejelentett prototípus erős, 8 méter per szekundumos szélben 2,5 milliwattot termelt.

A mérete kisebb, mint egy hitelkártya, és még így is képes a működéshez szükséges energiával ellátni 100 darab sorosan kapcsolt LED lámpát, és három perc alatt képes feltölteni egy izmosabb kondenzátort.

B-TENG

A B-TENG belsejében két műanyag szalagból készült szalag lengedezik, melyek mindegyike egy-egy ezüst elektródát hordoz, egy cső belsejében. Amikor a levegő átáramlik a csövön, a műanyag csíkok periodikusan egymásnak csapódnak, és újra elválnak egymástól. A folyamat feltölti őket statikus elektromossággal, akárcsak a megfelelő anyagból készült szőnyegek a hozzájuk dörzsölődő cipőket.

Ahelyett azonban, hogy szikrakisülés keletkezne - ahogy azt az említett szőnyeg és cipő esetében már valószínűleg mindannyian megtapasztalhattuk - hogy így szabaduljon fel a töltés, váltakozó áram indukálódik, a műanyag csíkok azon ciklikus, töltéseket kicserélő  összecsapódása alapján.

"A célunk nem a meglévő szélenergia-előállítási technológia cseréje. A célunk olyan kérdések megoldása, melyeket a hagyományos szélturbinák nem tudnak megoldani" - mondta el Yang.

“A B-TENG nagyrészt olcsó műanyagokból készülhet, bár a jelenlegi változathoz néhány olyan anyagot is felhasználtunk, melyek nem alkalmasak a kereskedelmi változatokhoz.”

Optimális széljárás esetén a B-Teng a rendelkezésre álló szélenergia 3,2 százalékát képes árammá alakítani, ami messze elmarad a nagyüzemi szélenergia eszközöktől, de kivételesen hatalmas, a hasonlóan apró eszközök világában. Yang azt reméli, hogy ez az érték növelhető, és a jövőbeni berendezések majd a háztetőkön elhelyezve egész épületeket működtethetnek olyan helyeken, ahol a napenergia nem áll elegendő mértékben rendelkezésre.

(Forrás: IFLS Kép: Pixabay, INN)


 


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.