Modern Baywatch - a repülő mentőgyűrű 50 km/h-val menti az embereket a vízben 2024 / 05 / 04 / Bobák Zsófia

A kínai Didiok Makings elkészítette azt a repülő mentőgyűrűt, ami jelentősen leegyszerűsítheti a vízimentők munkáját és potenciálisan életeket menthet olyan helyzetben, mikor a segítség nehezen vagy lassan jutna el a baleset helyszínére. A TY-3R Flying Lifebuoy nevű eszköz műholdas helymeghatározás révén azonosítja a megfelelő pontot, ahol a kellő magasságban lebeg leszállás előtt, más esetekben pedig távoli irányítással repül a vízben lévő emberhez, ahol egy hagyományos mentőgyűrűhöz hasonlóan funkcionál, vagyis a bajbajutott bele tud kapaszkodni, amíg a helyszínre nem érkezik a mentőcsapat. A drón nem tudja ugyan kiemelni az embereket a vízből, de mivel sokkal gyorsabban odaérhet a hozzájuk, mint a lassabban bevethető egységek, megfelelő támogatást nyújthat és kiegészítésként szolgálhat a mentés idején. Az eszköz erős (40-50 km/-ás) szélben is tud repülni és stabilan lebegni és 50 km/h-ás sebességgel halad a víz fölött. Amennyiben eljutott a fuldokló személyhez, leszáll a vízre és azonnal leállítja a rotorokat, így biztonságos támasztékot nyújt, de beépített berendezéseknek köszönhetően hang-, és fényjeleket tud kibocsátani és szükség esetén fel is emelkedik, hogy az arra járó hajók, csónakok észleljék a balesetet. A TY-3R Flying Lifebuoy használatához a vízimentők külön kiképzést kapnak és rendszeres tréningeken sajátítják el az alkalmazásának szabályait. A WHO 2023-as adatai szerint világszerte 236 ezer ember vált fulladás áldozatává egy év alatt 2019-ben, az ilyen jellegű balesetek során pedig leggyakrabban gyerekek esnek áldozatul. A repülő mentőgyűrű persze minden problémát nem tud megoldani, csak a nyílt vízben történő eseteknél segíthet, de ott növelheti a sikeres mentések számát. (Fotó: Didiok Makings)
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.