A műanyaghulladékból öntött mobiltöltő a jövő nagy dobása lehet

2020 / 04 / 01 / Perei Dóra
A műanyaghulladékból öntött mobiltöltő a jövő nagy dobása lehet
Egy angliai dizájnstúdió nemrégiben előrukkolt egy, a Föld mintájára márványozott, Bluetooth-al ellátott hangszóróval és telefontöltővel, hogy így tartsa körforgásban a kidobott műanyag szemetet.

A brightoni székhelyű Gomi fenntartható termékek gyártására szakosodott, ez a környezetbarát telefontöltő azonban magasan kiemelkedik eddigi innovációik közül, ugyanis anyagát száz százalékban használt, kézzel préselt műanyagok, illetve újrahasznosított akkumulátorok adják. - olvasható a DesignBoom beszámolójában. A tizenkétezer mAh kapacitású akkumulátorokat egyedi márványmintázatú burkolattal látták el, gyártásuk pedig leginkább a kenyérkészítés folyamatához hasonlítható; képzeljünk el egy összefüggő megolvasztott műanyagmasszát, amiből letépnek egy-egy kisebb darabot, hogy aztán formaprés alá tegyék. A két USB-portos, negyven fontért, vagyis körülbelül tizenhatezer forintért kapható mobiltöltők a tervezők ígérete szerint az iPhone7-es készülékeket hatszor, a Samsung 8-as telefonokat pedig négyszer képesek feltölteni.

"Az elmúlt kilenc hónapban ötszáz kilogramm műanyagból gyártottunk töltőket, ezzel is csökkentve a hulladéklerakókba kerülő szemét mennyiségét. Ez a szám remélhetőleg pedig hamarosan a tízszeresére is növekedhet. – fogalmazott Tom Meades, tervező.

Hozzátette: az eszköz már most nagy sikert aratott a fogyasztók körében, pedig ők egyszerűen csak hétköznapi tárgyakat gyártanak kidobásra ítélt anyagokból. A Gomi tavaly februárban debütált az Egyesült Királyságban egy szintén műanyag hulladékból préselt, Bluetooth-szos hangszórószettel, miután egy felmérésben kimutatták, hogy Földünk műanyag-szennyezettségének nyolcvanöt százalékát a strandokon eldobált palackok és nejlonzacskók teszik ki, amiből Nagy-Britannia egymagában is 1,2 milliárdot termel, ráadásul szinte semmit sem hasznosít újra.


A Gomi újrahasznosított műanyagból készült hangszórója.

A stúdió másik nagy dobása a tavaly ősszel megrendezett Berlini Filmfesztiválra tervezett hulladék trófeák, melyekhez egyenként kétszáz használt nejlonzacskót préseltek 1,2 kilós, formázott dísztárgyakká. Céljuk, hogy a jövőben minél több márkával együttműködve tervezhessen elektronikai cikkeket és azokhoz alkatrészeket újrahasznosított hulladékból. Bár sok projekt még várat magára,

a cég már most ingyen javítja saját termékeit, illetve a vásárlók visszaküldhetik az elromlott töltőket, hogy azokból újak készülhessenek.

(Fotó: Kickstarter, Gomi)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az egyik legismertebb sportlap MI-generálta cikkeket publikálhatott, kitalált szerzők neve alatt
Az egyik legismertebb sportlap MI-generálta cikkeket publikálhatott, kitalált szerzők neve alatt
A Sports Illustrated dolgozói felháborodtak, a lap tulajdonosa hárít.
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.