Működőképes DNS-alapú számítógépet építettek

2020 / 01 / 19 / Felkai Ádám
Működőképes DNS-alapú számítógépet építettek
A fáma egész pontosan nem számítógépről, hanem ahhoz hasonló rendszerről szól, ami módosított DNS-ből áll, és működik annyira, hogy kiszámolhassák vele a kilencszáz négyzetgyökét.

A biológusok 1994 óta fontolgatják a DNS számítástechnikai felhasználását. Akkoriban kezdtek ugyanis rájönni, hogy miként lehet egy DNS szálon információt tárolni, majd egy számítógéphez hasonlóan: visszafejteni azt. Ám egy új tanulmány szerint nehéz a gép működtetéséhez szükséges logikát matematikai műveletek megoldására felhasználni. Ez a mostani épp ezért is jelentős előrelépés, és a kutatók szerint a DNS-számtógépek egy nap akár le is válthatják szilícium-alapú társaikat.

A mostani kísérletben szereplő eszköz lényegében szerkesztett DNS szálakat tartalmazó üvegcsékből áll. Ezek aztán más, a bemeneti oldalt adó DNS szálakhoz kapcsolódhatnak, és öt különböző hullámhosszúságú fényt bocsáthatnak ki attól függően, mely DNS szálak vannak jelen. Egy hagyományos számítógépben a feszültség jelenléte vagy hiánya jelent egy adott bitet a tranzisztorban. Ebben a rendszerben azonban minden bitért egy-egy megfelelő DNS-szál vagy annak a hiánya a felelős. Tehát ha az 1 négyzetgyökét akarjuk megjeleníteni, akkor elég csak az A szálat használnunk. Ám a 484 négyzetgyöke esetén kicsit bonyolultabb a helyzet: a bemeneti oldal binárisan 0111100100, és ekkor az egyeseket a következő szálak jelentik: C, F, G, H, I míg az A, B, D, E és J szálak hiánya jelenti a nullát.

Ezeknek megfelelően a platform a következő öt hullámhosszak egyikén, illetve ezek közül egyszerre akár több hullámhosszon világíthat: kék, narancs, mustár, piros és zöld – ezek adják az öt szemjegyből álló kimeneti oldalt. A hullámhossz jelenléte vagy hiánya jelenti a bináris számrendszer egyesét és nulláját. Tehát a 484 esetén a bemeneti oldal 0111100100, ami a kimeneti oldalon úgy jelenik meg, hogy világít a kék, a mustár és a piros, míg a zöld és a narancs nem, és ebből születik meg az ötbites bináris szám, a 10110, tehát a 22, a 484 négyzetgyöke.

A kutatók ezzel a géppel egészen a 900-ig eljutottak, ennek a gyöke ugyanis a legnagyobb szám, amely a rendszerrel még megjeleníthető.

Félreértés azonban ne essék: a „DNS-számítógép” nem számológép, hanem kizárólag a fent leírt négyzetgyökszámításra való, kísérleti rendszer.

A technológia tehát egyelőre még gyerekcipőben jár, de a szakértők szerint idővel akár olyan problémákat is megoldhatnak ezek az eszközök, amelyek a hagyományos számítógépeknek túl bonyolultak, ha nem egyenesen lehetetlenek.

(Kép: pixabay, forrás: gizmodo)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.