Musk szerint a Tesla bizonyos feltételek mellett elfogadhat bitcoint – magához is tért az árfolyam

2021 / 06 / 16 / Felkai Ádám
Musk szerint a Tesla bizonyos feltételek mellett elfogadhat bitcoint – magához is tért az árfolyam
Kisregénnyi kéziratra elég már a bitcoin (BTC) árfolyam-ingadozásairól szóló hírek lejegyzett szómennyisége, és most némileg azt is érezhetik egyesek, hogy a kör bezárult, hiszen Musk szerelmes csókjától a kripotvaluta új szárnyakat kapott.

A BTC árfolyamára bár több körülmény is hatott a közelmúltban – a kínai szigorítás, egy félreértett FBI üzenet, melyből úgy tűnhetett, a valuta védelme nem teljes, és feltörhető (lásd lenti cikk) –, de ezek közül mégis ki szokták emelni Elon Musknak a Twitteren elhintett megjegyzéseit, aminek két oka lehet. Egyrészt Musk kisebb megdöbbenést okozott, amikor bejelentette, hogy a Tesla mégsem fogadja el ezt a fizetőeszközt, másrészt mindezzel remekül szemléltethető, hogy egy-egy tweettel mennyire mozgatható az árfolyam.

Négy év után a mostani lesz a legfontosabb Bitcoin frissítés A Taproot elnevezésű frissítés akár az Ethereumra is válasz lehet, de elsősorban nem klímavédelmi szempontból.

A most szóban forgó bejegyzés ironikus módon egy olyan cikk apropóján született, amely épp Musk twitteres tevékenységét kritizálta – a Cointelegraph Magda Wierzyckát, a dél-afrikai Sygnia vagyonkezelő fejének a véleményét közelte, aki szerint (és ezzel többen is egyetértenek a világhálón) Musk manipulálja a BTC-árfolyamát, és emiatt az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek már rég vizsgálatot kellett volna indítania.

Musk erre írta válaszként, hogy az állítás pontatlan, a Tesla a BTC-állományának mindössze 10 százalékától szabadult meg, attól is csak azért, hogy meggyőződhessen arról, hogy a kriptovaluta könnyedén eladható anélkül, hogy ez hatással lenne a piaci mozgásokra. A válasz annyiban furcsa, hogy nem az eredeti cikkben megfogalmazott állítást cáfolja, hiszen Magda Wierzycka kifejezetten Musknak a közösségi médiában tett tevékenységére utalt, nem pedig a Tesla BTC-készletének a kezelésére. Természetesen elképzelhető, hogy Musk nem olvasta el a cikket, csak a Twitteren belinkelt cikkhez mellékelt szöveget, amiben szimplán csak árfolyam-manipulációról van szó.

Vicces helyzet, de akármi is állt a különös válasz hátterében, voltaképp csak az derült ki (ismét), hogy Musk bejegyzései bizony meg-megmozdítják a BTC árfolyamát, igaz, ez most pozitív irányban történt, méghozzá a tweet másik része miatt. Ebben ugyanis a Tesla feje arról ír, hogy a vállalat mégiscsak elfogadja ezt a kriptót, abban az esetben amennyiben meggyőzően kiderül, hogy a bányászott BTC 50 százaléka megújuló energiaforrásból származik, és hogy a megújulók használata növekedést mutat a bányászatban.

Musk azt nem említette, hogy ezt az 50 százalékot miként lehetne ellenőrizni, és a CNN-nek a Tesla sem adott mindezzel kapcsolatban választ. Az viszont biztos, hogy ezt követően a BTC árfolyama 12,5 százalékot nőtt, és 39 400 dolláros árfolyamon elkezdte megközelíteni a 40 000 dolláros lélektani (és technikai szempontból is fontos) határt. Jelenleg a BTC egyébként 39 000 dollár környékén áll.

A kriptovaluta „zöld fordulata” szempontjából pedig akár fontos is lehet, hogy hivatalosan is megalakult a Bitcoin Mining Council (BMC) méghozzá Musk nélkül. Ez utóbbi annyiban nem váratlan fordulat, hogy bár Musk maga is a BMC mögé állt, de mivel épp a személye felvetette a közösségen belül annak lehetőségét, hogy prominens figurák centralizálnák a valutát, így nyilván szimbolikus gesztus a távolmaradása – tehát, hogy ilyen tervekről nincs szó. Ami azt illeti, a BMC olyannyira nem törekszik „hatalomátvételre”, hogy az is felmerülhet akár, hogy egyáltalán lesz-e jelentősége. Jelenleg ugyanis ez egy olyan, észak amerikai bányászokat tömörítő szervezet, amely célja, hogy hangsúlyozza a bányászatban a megújulókra történő áttérés fontosságát és az átlátható működést. Vagyis egy önkéntes és nyílt fórumról van szó, amely „puha” eszközökkel (oktatás, felvilágosítás stb.) térítené a BTC-bányászatot a környezetvédelmi megfontolások szerint is elfogadható irányba.

Egyes kritikusok szerint azonban gondot jelenthet ezen cél eléréseben a kínai reprezentáció hiánya, hisz a világ BTC-jének 75 százalékát bányásszák az ázsiai országban, és épp ott jellemzően szénerőművek által termelt áramot használnak ehhez a tevékenységhez. Mások szerint viszont mivel Kína épp leszámolni készül a bányászati tevékenységgel, így a kínai bányászok távolmaradásának sincs igazából következménye hosszú távon a BMC tervei szempontjából.

További cikkek a témában:

Harmadszorra immár egyetlen emojival küldte padlóra Musk a bitcoint Rejtélyeset tweetelt a Tesla atyja, amit követően a kriptovaluta ismét zuhant egyet.

Így lesz a tehénlepényből kriptovaluta Walesben A tehénlepény kapcsán kiderül, miként fest a zöld energia a kriptobányászatban az Egyesült Királyságon belül, és hogy miért nem feltétlen jelent megoldást a „zöld fordulat” a kriptovaluták jelenlegi problémáira úgy általában.

Musk nagyon nyomja a Dogecoint, és talán együttműködne az Ethereummal Vitalik Buterin vetetette fel, hogy akár szorosabbra is lehetne fűzni az együttműködést az Ethereum és a Dogecoin között – amivel Musk is egyetért.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.