Nagyobb volt a baj a Starship tesztjénél, mint ahogy a közvetítésben látszott

2023 / 05 / 01 / Bobák Áron
Nagyobb volt a baj a Starship tesztjénél, mint ahogy a közvetítésben látszott
A SpaceX sokkal korábban fel akarta robbantani az imbolygó rakétát, csakhogy az önmegsemmisítő rendszer nem működött.

A The New York Times beszámolója szerint ezt maga a cég alapítója, Elon Musk mondta el szombaton a Twitter Spaces-ben tartott élő műsorban, ahol számos eddig nem ismert részletet osztott meg a Starship első, felemásra sikerült tesztjéről. Ahogy arról mi is írtunk, a SpaceX másfél héttel ezelőtt első alkalommal tesztelte a teljes Starship-rendszert, amelynek keretében az űrhajó már a Super Heavy hordozórakétával együtt emelkedett a magasba, és a célkitűzés szerint az alacsony Föld körüli pályát kellett volna elérnie. Erre végül nem került sor, ugyanis a Starship néhány perccel az indítás után imbolyogni kezdett, majd nagyjából 35 kilométeres magasságban darabjaira robbant.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a SpaceX szándékosan robbantotta fel a rakétát, miután az a hajtóművei meghibásodása miatt instabillá vált. Musk erről azt mondta, hogy a biztonsági rendszer a 33 Raptor-hajtóműből hármat még az indítás előtt lekapcsolt, amitől a Starship már az indításnál is kicsit megdőlt, ennél viszont nagyobb problémát jelentett, hogy nagyjából fél perccel az indítás után egy újabb hajtómű mondta fel a szolgálatot, megrongálva több másik hajtóművet is. Ez vezetett el odáig, hogy az indítás utáni 85-ik másodperctől a rakéta már nem tudta tartani az irányt, majd elkezdett össze-vissza pörögni. A problémát érzékelve a SpaceX mérnökei úgy döntöttek, hogy aktiválják az önmegsemmisítő rendszert, csakhogy az elsőre nem akart működni, így a parancs kiadása után még nagyjából 40 másodperc telt el, mire a Starship végre felrobbant.

Musk ennek is meglátta a jó oldalát, hiszen ahogy rámutatott, a késlekedésnek köszönhetően kiderült, hogy a rakéta szerkezeti integritása még annál is jobb, mint várták, hiszen a Starship a hosszú másodpercekig tartó pörgéstől sem esett darabjaira. A SpaceX vezére hozzátette, hogy a következő indításnál valószínűleg több robbanóanyagot fognak bepakolni a Starshipbe, hogy hasonló esetben azonnal megsemmisüljön a rakéta.

Musk magáról a tesztről úgy nyilatkozott, hogy az "nagyjából az elvárásainak megfelelően zajlott", vagy talán kicsit túl is szárnyalta azt. Ugyanakkor azt ő is elismerte, hogy a robbanással végződő küldetés nem tekinthető teljes sikernek, pláne, hogy az indítás során egy másik váratlan esemény is történt: a 30 Raptor-hajtómű egy "kőtornádót" generált, hatalmas porfelhőt és jelentős mennyiségű törmeléket hagyva maga után. A több száz hektáron szétszóródó kavicsok a helyieket is felbosszantották, az esetet pedig már az amerikai légügyi hatóság (FAA) is vizsgálja. Musk szerint ez a jövőben nem fog megismétlődni, ugyanis a beton helyett egy vízzel hűtött acéllemezt fognak használni az indítóálláson, ami a mostani tesztre még nem készült el.

Ha az FAA vizsgálata nem akadályozza ezt meg, akkor Musk szerint a következő tesztre akár hat-nyolc héten belül sor kerülhet, ennyi idő ugyanis elég lesz arra, hogy új rakétát építsenek és kijavítsák az indítóállásban keletkezett károkat. Musk hozzátette, hogy bár egyáltalán nem biztos, hogy a következő teszten sikerül elérniük a Föld körüli pályát, de mivel idén a várakozásai szerint még négy vagy öt tesztet fognak végezni a Starshippel, így nagyjából 80% esélyt lát arra, hogy már 2023-ban elérik ezt a célt.

(Borítókép: Jonathan Newton/The Washington Post via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.