Felszállás közben darabjaira robbant a SpaceX marsrakétája

2023 / 04 / 20 / Bobák Áron
Felszállás közben darabjaira robbant a SpaceX marsrakétája
Az indítás ezúttal már sikeres volt, ám a Starship nem tudott leválni a Super Heavy hordozórakétáról.

A SpaceX csütörtökön másodszor veselkedett neki, hogy Föld körüli pályára állítsák a világ legnagyobb rakétáját, miután a hétfői, első tesztet a nyomáscsökkentő szelep meghibásodása miatt az utolsó percekben le kellett fújni. Az utolsó pillanatos izgalmak ezúttal sem maradtak el, hiszen alig fél perccel az indítás előtt a visszaszámlálást le kellett állítani a hordozórakéta nyomás alá helyezésének csúszása miatt, de mint később kiderült, az eredetileg 15.28-ra kiírt indítás emiatt csak néhány percet csúszott.

A 120 méteres magasságával a világ legnagyobb rakétájának számító Starship végül magyar idő szerint 15.33-kor hagyta el a kilövőállást, majd megkezdte útját a világűr felé. Az eredeti tervek szerint a Super Heavy gyorsítórakéta a szétválás után a Mexikói-öbölben hajtott volna végre egy kontrollált leszállást a vízen, míg a Starship a Föld körüli pálya elérése után Hawaii partjaitól néhány száz kilométerre csapódott volna a Csendes-óceánba. A becsapódásra azonban végül a tervezettnél jóval korábban sor került, ugyanis a Starship és a Super Heavy nagyjából az indítás utáni második percben esedékes szétválása nem sikerült, a rakéta pedig ezután kontrollálatlanul forogni kezdett, majd kisvártatva darabjaira robbant.

A csütörtöki teszt ezzel együtt is sikeresnek tekinthető, hiszen mivel ezeknek a teszteknek a célja az, hogy a Starship és a Super Heavy rendszereinek megbízhatóságát teszteljék, így - ahogy az a közvetítés során többször is elhangzott - a hajtómű beindításától kezdve gyakorlatilag minden teljesített tesztfázis sikerként könyvelhető el. A SpaceX elsődleges célja a Starshippel, hogy embereket juttassanak vele a Marsra, de az űrhajó emellett is nagyon komoly szerepet játszik az űrrel kapcsolatos jövőbeli tervekben: a NASA például ezt az űrhajót fogja használni holdkompként az első emberes Artemis-küldetések során, és mivel a Starship egyszerre akár 150 tonna hasznos terhet is képes eljuttatni az alacsony Föld körüli pályára, így a műholdak és egyéb űreszközök űrbe való eljuttatását is jóval olcsóbbá teheti.


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Hány ember tartózkodik jelenleg az űrben?
Hány ember tartózkodik jelenleg az űrben?
Most, hogy már két űrállomás üzemel folyamatosan és a kereskedelmi űrutazások is fellendülőben vannak, néha egész sokan utaznak egyszerre az űrbe. Ha kíváncsiak vagyunk rá, jelenleg éppen hányan és név szerint kik tartózkodnak a Földön kívül, egyszerűen utánajárhatunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.