Felszállás közben darabjaira robbant a SpaceX marsrakétája

2023 / 04 / 20 / Bobák Áron
Felszállás közben darabjaira robbant a SpaceX marsrakétája
Az indítás ezúttal már sikeres volt, ám a Starship nem tudott leválni a Super Heavy hordozórakétáról.

A SpaceX csütörtökön másodszor veselkedett neki, hogy Föld körüli pályára állítsák a világ legnagyobb rakétáját, miután a hétfői, első tesztet a nyomáscsökkentő szelep meghibásodása miatt az utolsó percekben le kellett fújni. Az utolsó pillanatos izgalmak ezúttal sem maradtak el, hiszen alig fél perccel az indítás előtt a visszaszámlálást le kellett állítani a hordozórakéta nyomás alá helyezésének csúszása miatt, de mint később kiderült, az eredetileg 15.28-ra kiírt indítás emiatt csak néhány percet csúszott.

A 120 méteres magasságával a világ legnagyobb rakétájának számító Starship végül magyar idő szerint 15.33-kor hagyta el a kilövőállást, majd megkezdte útját a világűr felé. Az eredeti tervek szerint a Super Heavy gyorsítórakéta a szétválás után a Mexikói-öbölben hajtott volna végre egy kontrollált leszállást a vízen, míg a Starship a Föld körüli pálya elérése után Hawaii partjaitól néhány száz kilométerre csapódott volna a Csendes-óceánba. A becsapódásra azonban végül a tervezettnél jóval korábban sor került, ugyanis a Starship és a Super Heavy nagyjából az indítás utáni második percben esedékes szétválása nem sikerült, a rakéta pedig ezután kontrollálatlanul forogni kezdett, majd kisvártatva darabjaira robbant.

A csütörtöki teszt ezzel együtt is sikeresnek tekinthető, hiszen mivel ezeknek a teszteknek a célja az, hogy a Starship és a Super Heavy rendszereinek megbízhatóságát teszteljék, így - ahogy az a közvetítés során többször is elhangzott - a hajtómű beindításától kezdve gyakorlatilag minden teljesített tesztfázis sikerként könyvelhető el. A SpaceX elsődleges célja a Starshippel, hogy embereket juttassanak vele a Marsra, de az űrhajó emellett is nagyon komoly szerepet játszik az űrrel kapcsolatos jövőbeli tervekben: a NASA például ezt az űrhajót fogja használni holdkompként az első emberes Artemis-küldetések során, és mivel a Starship egyszerre akár 150 tonna hasznos terhet is képes eljuttatni az alacsony Föld körüli pályára, így a műholdak és egyéb űreszközök űrbe való eljuttatását is jóval olcsóbbá teheti.


Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
"Ki nem állhatom az esőt" - többek között ez volt az üzenet tartalma, amelyet az űrügynökség Deep Space Network hálózatán küldtek a Vénuszra.
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
A leendő marsrakétát hamarosan ötödik alkalommal is tesztelik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.