Nagyon bizarr mód, de elképzelhető, hogy valami gyorsabban haladhat a fénynél

2023 / 01 / 03 / Felkai Ádám
Nagyon bizarr mód, de elképzelhető, hogy valami gyorsabban haladhat a fénynél
A fény vákuumban tapasztalható sebességénél semmi sem lehet gyorsabb. Vagy mégis? Egy új tanulmány szerint el lehet képzelni, hogy valami gyorsabb a fénynél a relativitáselmélet alapelveinek a megsértése nélkül, csak rendkívül fura feltételekre van ehhez szükség.

A lengyel Varsói Egyetem és a Szingapúri Nemzeti Egyetem tudósai olyan úttörő felfedezést tettek, amely potenciálisan megváltoztathatja a fizika törvényeinek megértését. A kutatók szerint ugyanis elképzelhető, hogy a tárgyak a fénysebességnél gyorsabban haladjanak (szuperluminális sebesség) anélkül, hogy megsértenék a relativitáselmélet alapelveit. A Physical Review D folyóiratban megjelent cikkben a tudósok a „speciális relativitáselmélet kiterjesztését” javasolják, amely három idődimenziót kombinál egyetlen térdimenzióval a hagyományos három térbeli és egy idődimenzió helyett – számol be róla a Science Alert.

A modell feltételezése alapján a szuperluminális objektumokat úgy kell elképzelni, mint egy, a térben buborékként kitáguló részecskét, miközben maga az objektum több idősíkot is „megtapasztal”. Ezáltal a vákuumban a fény sebessége állandó maradna, ha ezt valaki megfigyelné. A kutatók úgy vélik tehát, hogy ez az új modell megőrzi Einstein posztulátumát a fénysebesség vákuumban való állandóságáról, még a szuperluminális megfigyelők esetében is. A posztulátum kapcsán korábban ugyanis csak a fénysebességnél lassabban haladó megfigyelőkre gondoltak (lényegében mind ilyen megfigyelők vagyunk értelemszerűen, ha csak ezeket a sorokat nem olvassa egy isteni képességű szuperhős).

A fénynél gyorsabb utazás (faster than light travel/FTL) fogalma régóta a sci-fi területe, de ez az új tanulmány bizonyítékkal szolgál arra, hogy az FTL akár a létező fizika korlátai között is lehetséges. Andrzej Dragan, a Varsói Egyetem fizikusa így fogalmaz:

„Nincs alapvető oka annak, hogy a bemutatott, a fénysebességnél nagyobb sebességgel haladó fizikai rendszerekkel relációban mozgó megfigyelők ne legyenek kitéve ennek (tehát a fénysebesség átlépésének).”

A mostani kutatás egy olyan korábbi tanulmányra épül, melyben többen, a mostani csapat kutatói közül is részt vettek. Eszerint a szuperluminális perspektívák segíthetnek összeboronálni a kvantummechanikát Einstein speciális relativitáselméletével – magyarán ezen a módon akár a fizika két azon ága is egyesíthető, amelyeket ismerten nehéz egyetlen átfogó elméletté egybedolgozni. Azt a kutatók is elismerik, hogy a fentebb említett, 1+3 téridő-modell új kérdéseket vet fel, ám szerintük a speciális relativitáselmélet kiterjesztése a fénynél gyorsabb vonatkoztatási keretek beépítésére már a kvantumtérelméletből történő kiegészítést igényelhet, amely épp ezért egyesítheti a speciális relativitáselméletet a kvantummechanikával és a klasszikus térelmélettel.

Ha tehát ez az új teória helytálló, akkor jelentős következményekkel járhat a világegyetem alapvető természetének megértésében. Mint Krzysztof Turzyński, a Varsói Egyetem fizikusa fogalmaz:

„Remélem, hogy eredményeinket felhasználhatjuk a standard modellben a Higgs-részecske és más részecskék tömegével összefüggő spontán szimmetriatörés jelenségének jobb megértésére, különösen a korai univerzumban.”

(Kép: Pixabay/Karsten73)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
Miután 1968 februárjában Echol Cole és Robert Walker hulladékrakodó munkások életüket vesztették egy kukásautó szeméttömörítőjében, Memphisben hónapokon át minden nap az utcára vonultak a köztisztasági alkalmazottak, hogy emberhez méltóbb bánásmódot, valamint magasabb béreket és a szakszervezetük elismerését követeljék a kormányzattól. Az események azonban nem várt fordulatot vettek, mikor Martin Luther King az oldalukra állt.
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.