Nagyon furán kezdett viselkedni az aszteroida, amit eltalált a NASA korábban

2023 / 09 / 10 / Felkai Ádám
Nagyon furán kezdett viselkedni az aszteroida, amit eltalált a NASA korábban
A NASA tavaly szeptemberben a DART küldetés keretében tesztelte, hogy le tudnának-e téríteni egy Földet fenyegető aszteroidát a pályájáról. A szóban forgó égitest azonban váratlanul kezdett viselkedni, és minderre ráadásul egy egyetemi tanár jött rá a hallgatóival.

Közel egy évvel ezelőtt került sor a NASA úttörő missziójára, a Double Asteroid Redirection Test (DART) elnevezésű tesztre, amellyel sikeresen megváltoztatták a Dimorphos aszteroida pályáját, amely a nagyobb Didymos aszteroida körül kering. A teszt kezdetben 32 perccel csökkentette a Dimorphos pályáját, ami jelentős sikernek számított a küldetés célja szempontjából.

Jonathan Swiftnek, a kaliforniai Thacher Iskola tanárának és csillagász-diákcsoportjának legutóbbi megfigyelései alapján azonban a Dimorphos ahelyett, hogy visszatért volna eredeti keringési sebességéhez, továbbra is lassul, és pályája mostanra 34 perccel csökkent. Erre a váratlanra fejleményre a kutatók elkezdték keresni a magyarázatot.

Ahogy azt a NASA néhány héttel az ütközést követően bejelentette: az aszteroida keringését körülbelül fél órával, 11 óra 55 percről 11 óra 23 percre csökkentette. Tekintettel arra, hogy az űrügynökség “sikeresnek tekinthető minimum keringési periódusváltásként” 73 másodpercet jelölt ki, ez azt jelentette, hogy a DART-teszt átütő sikert aratott.

Az eredeti elképzelések szerint viszont a Dimorphosnak vissza kellett volna térnie az eredeti sebességéhez, ám mint azt Jonathan Swiftnek, a kaliforniai Thacher Iskola tanárának és csillagász-diákcsoportjának legutóbbi megfigyelései alátámasztották, a Dimorphos, amely a Holdhoz hasonlóan kering a nagyobb Didymos aszteroida körül, a DART-tal történő ütközést követően is lassul, és a pályája mostanra 34 perccel változott meg. Ez a 34 perc pedig jelentős eltérés a várttól – számol be róla a New Scientist nyomán a Futurism.

Mint azt Swift elmondta:

“A kapott szám valamivel nagyobb volt, 34 perces változás. Ez pedig már kényelmetlenül következetlen (az eredeti várakozásokhoz képest).”

Bár a NASA a DART utáni eredeti vizsgálatai során közölte, hogy a pályalassulás hibahatára plusz-mínusz két perc volt, a pálya változása mégis megdöbbentő eredmény. Egyes elméletek ezt például azzal magyarázzák, hogy a becsapódás talán valahogy kimozdította a Dimorphost a Didymos árapály-ereje alól – de jelenleg nincs megnyugtató válasz.

A NASA egyébként hamarosan közzétesz egy beszámolót a DART legfrissebb eredményeiről.

(Kép: NASA)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
Végérvényesen kiderült, hogy az antianyag kapcsán sem létezik az antigravitáció, hanem a gravitáció ugyanúgy hat rá, mint a rendes anyagra. Ezek szerint tehát Einsteinnek (megint) igaza volt.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.