Nagyon furán kezdett viselkedni az aszteroida, amit eltalált a NASA korábban

2023 / 09 / 10 / Felkai Ádám
Nagyon furán kezdett viselkedni az aszteroida, amit eltalált a NASA korábban
A NASA tavaly szeptemberben a DART küldetés keretében tesztelte, hogy le tudnának-e téríteni egy Földet fenyegető aszteroidát a pályájáról. A szóban forgó égitest azonban váratlanul kezdett viselkedni, és minderre ráadásul egy egyetemi tanár jött rá a hallgatóival.

Közel egy évvel ezelőtt került sor a NASA úttörő missziójára, a Double Asteroid Redirection Test (DART) elnevezésű tesztre, amellyel sikeresen megváltoztatták a Dimorphos aszteroida pályáját, amely a nagyobb Didymos aszteroida körül kering. A teszt kezdetben 32 perccel csökkentette a Dimorphos pályáját, ami jelentős sikernek számított a küldetés célja szempontjából.

Jonathan Swiftnek, a kaliforniai Thacher Iskola tanárának és csillagász-diákcsoportjának legutóbbi megfigyelései alapján azonban a Dimorphos ahelyett, hogy visszatért volna eredeti keringési sebességéhez, továbbra is lassul, és pályája mostanra 34 perccel csökkent. Erre a váratlanra fejleményre a kutatók elkezdték keresni a magyarázatot.

Ahogy azt a NASA néhány héttel az ütközést követően bejelentette: az aszteroida keringését körülbelül fél órával, 11 óra 55 percről 11 óra 23 percre csökkentette. Tekintettel arra, hogy az űrügynökség “sikeresnek tekinthető minimum keringési periódusváltásként” 73 másodpercet jelölt ki, ez azt jelentette, hogy a DART-teszt átütő sikert aratott.

Az eredeti elképzelések szerint viszont a Dimorphosnak vissza kellett volna térnie az eredeti sebességéhez, ám mint azt Jonathan Swiftnek, a kaliforniai Thacher Iskola tanárának és csillagász-diákcsoportjának legutóbbi megfigyelései alátámasztották, a Dimorphos, amely a Holdhoz hasonlóan kering a nagyobb Didymos aszteroida körül, a DART-tal történő ütközést követően is lassul, és a pályája mostanra 34 perccel változott meg. Ez a 34 perc pedig jelentős eltérés a várttól – számol be róla a New Scientist nyomán a Futurism.

Mint azt Swift elmondta:

“A kapott szám valamivel nagyobb volt, 34 perces változás. Ez pedig már kényelmetlenül következetlen (az eredeti várakozásokhoz képest).”

Bár a NASA a DART utáni eredeti vizsgálatai során közölte, hogy a pályalassulás hibahatára plusz-mínusz két perc volt, a pálya változása mégis megdöbbentő eredmény. Egyes elméletek ezt például azzal magyarázzák, hogy a becsapódás talán valahogy kimozdította a Dimorphost a Didymos árapály-ereje alól – de jelenleg nincs megnyugtató válasz.

A NASA egyébként hamarosan közzétesz egy beszámolót a DART legfrissebb eredményeiről.

(Kép: NASA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Messier 82-ben tízszer olyan gyorsan keletkeznek a csillagok, mint a Tejútrendszerben. A különleges galaxist a James Webb Űrteleszkóp térképezte fel az infravörös tartományban mérő műszereivel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.