Nagyon nem örülnek a hatóságok a YouTube videónak, amelyen dízelautóvá alakítanak át egy Teslát

2022 / 09 / 29 / Felkai Ádám
Nagyon nem örülnek a hatóságok a YouTube videónak, amelyen dízelautóvá alakítanak át egy Teslát
Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal finoman szólva sem szórja az ilyesmire két kézzel a lájkokat, a youtubert figyelmeztették is.

A tisztelt olvasóval is szembejött talán az a mém, amelyen benzingenerátorról fut az a töltőállomás, amelyre rácsatlakoztattak egy Teslát, és aminek Elon Musk nagyon nem örül:

Azt viszont el sem tudjuk képzelni, mit szólna a Tesla feje ahhoz, hogy az egyik elektromos autójukba valaki dízelmotort szerel. Márpedig épp ez a terve Rich Benoit-nak, egy youtubernek, akik egy totálkáros motorú Teslát alakítana át egy öreg dízelautó felhasználásával. Elon Musk véleménye az ügyben tehát nem ismert, nem úgy, mint az Amerikai Környezetvédelmi Hivatalé (Environmental Protection Agency/EPA), akik nagyon nem örülnek, és meg is kérték Benoit-át, hogy hagyjon fel ezzel a barkácsolgatással – számol be róla a Motherboard.

Miként a lap írja: Benoit azután kapta meg a levelet az EPA-tól, hogy több videót is közzétett a dízelmotoros átalakítás kapcsán. Az egyik videóban egy régi kenyérszállító teherautóval közlekedik a városban, miközben az fekete füstöt lövell ki a kipufogójából. Egy másikban kihúzza a motort ebből az özönvíz előtti teherautóból, és berakja a Teslába. Az EPA figyelmeztetése nem volt konkrét, de Benoit egészen biztos volt abban, hogy a két videó közül az egyik keverte bajba.

Benoit később úgy magyarázza, hogy az igazi probléma az lehet, hogy a teherautó egy olyan dízeljármű, amely még a kibocsájtási előírások előtti korszakból származik. Ezzel önmagában még nem is lenne probléma, ám mivel a motort átszerelte a Teslába, így a Teslának az egyébként legális motorral már a Tesla gyártási évének megfelelő kibocsájtási számokkal kellene rendelkeznie – amire ez a motor tehát nem képes, még ha a teherautóban legálisan is lehetett használni.

A youtuber elmondta azt is, hogy az EPA levele elég békésen fogalmazott – a hivatal bármiféle pontosítás nélkül kilátásba helyezte, hogy visszavonják a kocsi forgalmiját, bírsággal viszont nem fenyegették meg őt. Mivel nem konkretizálták, így mindössze Benoit feltételezése az is, hogy az átalakított Tesláról lehet szó. A youtuber feltételezése szerint egyébként valószínűleg az egyik nézője értesíthette a hatóságot.

Benoit amúgy nincs az elektromos autók ellen, épp mostanában vett egy Riviant, de úgy érzi, hogy például Észak-Karolinában, amerre megfutatta ezt az autót, nincsen ehhez megfelelő infrastruktúra kiépítve, így szerinte Biden elnök azon terve sem feltétlen tartható, hogy 2035-re az USA-ban újonnan csak elektromos járműveket lehessen értékesíteni. A Motherboard megkereste az ügyben az EPA-t, de nem érkezett válasz tőlük.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.