Nagyon sokáig megmaradhat a koronavírus az emberi szervezetben

2020 / 03 / 13 / Felkai Ádám
Nagyon sokáig megmaradhat a koronavírus az emberi szervezetben
Egy új tanulmány alapján rendkívül sokáig is megmaradhat akár a koronavírus az emberi szervezetben – nem napokról, hetekről van szó.

A tanulmányt az egyik legnevesebb orvosi lap, a The Lancet publikálta a héten szerdán. A vizsgálatok arra jutottak, hogy a vírus néhány páciens esetén több mint egy hónapig is megmaradhat a légutakban.

Ráadásul néhányan az említett páciensek közül vírus elleni szereket is kaptak, de ezek sem tudták a koronavírus élethosszát befolyásolni.

A publikációban 19 orvos vett részt, és 191 kínai páciens orvosi feljegyzéseit vették alapul. Ezekben a feljegyzésekben szerepeltek demográfiai adatok, klinikai információk, terápiás eljárások, valamint laboreredmények is. A 191 beteg közül 137-en meggyógyultak, és azóta a kórházat is elhagyták, 54-en azonban meghaltak.

Az eredmények szerint a súlyos állapotú páciensek testében a vírus átlagosan 19 napon át megmaradt, a kritikus állapotú pácienseknél ez az időhossz átlag 24 napra nyúlt. Átlagosan azoknál, akik végül elhagyhatták a kórházat, 20 napig volt a vírus kimutatható. Akik az életük vesztették, azokon a halál beálltáig ki lehetett mutatni a vírus jelenlétét. Gyógyult betegnél a legrövidebb idő a vírus kimutatása szempontjából 8 nap volt.

Ugyanakkor – és ez az igazán megdöbbentő adat – a vírus bizonyos esetekben akár 37 napig is kimutatható maradt.

A szerzők végkövetkeztetése, hogy ezek az adatok kihatással lehetnek a betegek izolációjával kapcsolatos idő megállapítására és a vírus elleni terápiák hosszára is.

Nyilván mindenki hallott már a fertőzés gyanúja esetén elrendelhető két hetes házi karanténről, amellyel kapcsolatban a magyar kormány itt szolgál információkkal. A lényeget azért kiemelnénk:

„A koronavírus cseppfertőzéssel és nagyon gyorsan terjed, ezért a tömeges járvány megelőzéséhez az a legfontosabb, hogy ne fertőzzük meg egymást. Ezért azokat a magyar állampolgárokat, akik potenciálisan fertőzöttek hatósági házi karanténra kötelezhetik. Ez egy rendkívüli járványügyi intézkedés. A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

A hatósági házi karanténra kötelezett személy a járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Otthonában vendéget nem fogadhat Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni. Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a hatósági házi karanténra kijelölt személynek a háztartási szemetet pedig dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni. Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.”

Kérdés, hogy ez a tanulmány miképpen változtathat a kéthetes karanténon. Mivel ez a két hét működik az Egyesült Államokban is, a CBC News megkérdezte ezzel kapcsolatban a saját szakértőjét.

Az orvosszakértő, Dr. David Agus válasza szerint túlzás lenne a fenti tanulmány alapján következtetést vonni le arról, hogy meddig lehet valaki fertőző.

Dr. Agus szerint a tanulmány nagyon fontos a COVID-19 tüneteket mutató páciensek esetén, ugyanakkor nagyon óvatos lenne azzal kapcsolatban, hogy a fenti adatokból következtessen arra, hogy meddig lehet valaki fertőző. A fertőzés hosszának a tudományos megállapítása ugyanis egyelőre még várat magára.

(Kép: flickr/Jordan Salkin, koronavirus.gov.hu)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.