Nagysebességű repülés elektromos hajtóművel? – A Duxion motorjával ez valóság lehet (videó) 2023 / 11 / 09 / Felkai Ádám

A kanadai Duxion Motors nemrég jelentős mérföldkövet ért el a forradalmian új eJet Motorjának földi tesztjével – amit a lenti videóban meg is tekinthetünk. A vállalat szerint a szabadalmaztatott elektromos sugárhajtóműve készen áll a nagy sebességű elektromos repülés megvalósítására. Az eJet motor egy új állandó mágneses technológiát alkalmaz, hogy a legkedvezőbb teljesítmény-tömeg arányt a legkönnyebb és legkompaktabb kivitelezés mellett biztosítsa, végül talán lehetővé téve a repülés nagy zöld álmát: a sugárhajtású repülőgépek villamosítását. A cég integrált légcsatornás ventilátor-rendszere úgynevezett kényszerkonvektív hűtéssel egészíti ki a folyadékhűtő rendszert, ezzel is növelve a teljesítménysűrűséget és a megbízhatóságot. A rugalmas kialakításnak köszönhetően pedig a hajtómű többféle repülőgépvázra is felszerelhető. Mint Rick Pilgrim, a Duxion Motors elnök-vezérigazgatója fogalmaz: „Az eJet Motor a világ első keréktárcsás sugárhajtású motorja, amely a meglévő sugárhajtómű tolóerejének megfelelő teljesítménnyel rendelkezik, de károsanyag-kibocsátás nélkül. Az eJet Motor újszerű, méretezhető, és úgy konfigurálható, hogy a repülőgépvázak széles bázisát szolgálja ki.” A prototípust a kanadai Prince Edward-szigeten lévő Summerside-ban tesztelték sikeresen mind alacsony, mind pedig nagy sebességű használat szimulálása mellett. Tegyük hozzá, hogy a nagyobb távolságú repülés esetén a szűk keresztmetszet elsősorban az akkumulátor lehet – az elektromos repülőgépekkel kapcsolatos kísérletekről korábban itt is írtunk már. (Forrás: InceptiveMind, kép: Duxion Motors)
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.