Nagysebességű repülés elektromos hajtóművel? – A Duxion motorjával ez valóság lehet (videó) 2023 / 11 / 09 / Felkai Ádám

A kanadai Duxion Motors nemrég jelentős mérföldkövet ért el a forradalmian új eJet Motorjának földi tesztjével – amit a lenti videóban meg is tekinthetünk. A vállalat szerint a szabadalmaztatott elektromos sugárhajtóműve készen áll a nagy sebességű elektromos repülés megvalósítására. Az eJet motor egy új állandó mágneses technológiát alkalmaz, hogy a legkedvezőbb teljesítmény-tömeg arányt a legkönnyebb és legkompaktabb kivitelezés mellett biztosítsa, végül talán lehetővé téve a repülés nagy zöld álmát: a sugárhajtású repülőgépek villamosítását. A cég integrált légcsatornás ventilátor-rendszere úgynevezett kényszerkonvektív hűtéssel egészíti ki a folyadékhűtő rendszert, ezzel is növelve a teljesítménysűrűséget és a megbízhatóságot. A rugalmas kialakításnak köszönhetően pedig a hajtómű többféle repülőgépvázra is felszerelhető. Mint Rick Pilgrim, a Duxion Motors elnök-vezérigazgatója fogalmaz: „Az eJet Motor a világ első keréktárcsás sugárhajtású motorja, amely a meglévő sugárhajtómű tolóerejének megfelelő teljesítménnyel rendelkezik, de károsanyag-kibocsátás nélkül. Az eJet Motor újszerű, méretezhető, és úgy konfigurálható, hogy a repülőgépvázak széles bázisát szolgálja ki.” A prototípust a kanadai Prince Edward-szigeten lévő Summerside-ban tesztelték sikeresen mind alacsony, mind pedig nagy sebességű használat szimulálása mellett. Tegyük hozzá, hogy a nagyobb távolságú repülés esetén a szűk keresztmetszet elsősorban az akkumulátor lehet – az elektromos repülőgépekkel kapcsolatos kísérletekről korábban itt is írtunk már. (Forrás: InceptiveMind, kép: Duxion Motors)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.