NASA-partnercéget dolgoztatna a helyi szeméttelepen egy walesi férfi

2021 / 12 / 20 / Palotai Nándor
NASA-partnercéget dolgoztatna a helyi szeméttelepen egy walesi férfi
Korábban egy űrsikló roncsai után kutattak, most egy figyelmetlen informatikus milliárdokat érő, elveszett merevlemezét kellene megkeresniük a szeméttelepen.

James Howell, egykori informatikus még a nagy bitcoin-robbanás előtt bányászott némi – akkor még értéktelennek számító – bitcoint. A walesi férfi azonban 2013-ban figyelmetlenségből véletlenül kidobta azt a merevlemezt, amire a hozzáférési kulcs volt elmentve, enélkül pedig azóta sem tud hozzájutni a bitcoinjaihoz.

„Egy üres, 20GB-os merevlemezt találtam csak a fiókomban, a többezer bitcoin helyett” – nyilatkozta Howell a CBS News újságírójának.

Howell 2013-ig összesen 7500 bitcoint bányászott, ami már akkoriban is körülbelül 300 millió forintot ért, azonban ezen cikkünk írásakor érvényes árfolyamon számolva ez a 7500 bitcoin már több mint 112 és fél milliárd forintos vagyont jelent.

Értelemszerűen Howell azonnal a helyi hatóságok segítségét kérte a merevlemez megtalálásában, azonban a hatóságok egyelőre hallani sem akarnak az ötletről, mivel a helyi szeméttelep átkutatása hatalmas összegeket emésztene fel, a merevlemez megtalálása pedig egyáltalán nem garantált, egy sikertelen kutatás költségeit pedig nem tudni, hogy ki vállalná magára. Howell már nyolc éve próbálja meggyőzni az illetékeseket, év elején még 21 milliárd forintnak megfelelő összeget is felajánlott, de ezt is elutasították.

NASA-partnercéget hívna a szeméttelepre

A walesi férfi azóta sem adja fel: több mérnökkel, környezetvédővel és adatmentéssel foglalkozó szakemberrel is felvette a kapcsolatot, hogy tételesen is meg tudja cáfolni a városvezetők ellenérveit. A közelmúltban Howell felvette a kapcsolatot az adatmentésre specializálódott Ontrack nevű céggel is, mely korábban a NASA partnereként dolgozott a tragikus körülmények között lezuhant Columbia űrsikló roncsainak kutatásában.

„Képesek voltak megmenteni adatokat egy lezuhant űrsiklóból is, egyelőre nem úgy tűnik, mintha egy szeméttelep gondot okozna nekik” – nyilatkozta bizakodva a The Sunnak Howell.

A férfi korábban már azt állította, hogy mesterséges intelligencia alkalmazásával a keresést 9-12 hónap alatt be lehetne fejezni, továbbá, hogy a tervéhez már befektetőket is talált hedge fundok formájában. Saját, műholdképek alapján felállított becslése szerint az elveszett merevlemez egy nagyjából 200 négyzetméteres területen lehet, maximum 15 méter mélyen. A jövőben a merevlemezén tárolt vagyon akár az egymilliárd dollárt is elérheti, és ha a város vezetése nem tesz a megkerüléséért, akkor az „inkompetencia a tanács részéről” – összegezte véleményét az évtized figyelmetlenségét elkövetett walesi.

(Fotó: Getty Images, borítókép: Pixabay)

Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava Stefan Thomasnak még két lehetősége van beütni a jelszavát a privát kulcsát tároló rendszerbe - ha ezeket elvéti, az eszköz örökre hozzáférhetetlenné teszi azokat.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.