NASA-partnercéget dolgoztatna a helyi szeméttelepen egy walesi férfi

2021 / 12 / 20 / Palotai Nándor
NASA-partnercéget dolgoztatna a helyi szeméttelepen egy walesi férfi
Korábban egy űrsikló roncsai után kutattak, most egy figyelmetlen informatikus milliárdokat érő, elveszett merevlemezét kellene megkeresniük a szeméttelepen.

James Howell, egykori informatikus még a nagy bitcoin-robbanás előtt bányászott némi – akkor még értéktelennek számító – bitcoint. A walesi férfi azonban 2013-ban figyelmetlenségből véletlenül kidobta azt a merevlemezt, amire a hozzáférési kulcs volt elmentve, enélkül pedig azóta sem tud hozzájutni a bitcoinjaihoz.

„Egy üres, 20GB-os merevlemezt találtam csak a fiókomban, a többezer bitcoin helyett” – nyilatkozta Howell a CBS News újságírójának.

Howell 2013-ig összesen 7500 bitcoint bányászott, ami már akkoriban is körülbelül 300 millió forintot ért, azonban ezen cikkünk írásakor érvényes árfolyamon számolva ez a 7500 bitcoin már több mint 112 és fél milliárd forintos vagyont jelent.

Értelemszerűen Howell azonnal a helyi hatóságok segítségét kérte a merevlemez megtalálásában, azonban a hatóságok egyelőre hallani sem akarnak az ötletről, mivel a helyi szeméttelep átkutatása hatalmas összegeket emésztene fel, a merevlemez megtalálása pedig egyáltalán nem garantált, egy sikertelen kutatás költségeit pedig nem tudni, hogy ki vállalná magára. Howell már nyolc éve próbálja meggyőzni az illetékeseket, év elején még 21 milliárd forintnak megfelelő összeget is felajánlott, de ezt is elutasították.

NASA-partnercéget hívna a szeméttelepre

A walesi férfi azóta sem adja fel: több mérnökkel, környezetvédővel és adatmentéssel foglalkozó szakemberrel is felvette a kapcsolatot, hogy tételesen is meg tudja cáfolni a városvezetők ellenérveit. A közelmúltban Howell felvette a kapcsolatot az adatmentésre specializálódott Ontrack nevű céggel is, mely korábban a NASA partnereként dolgozott a tragikus körülmények között lezuhant Columbia űrsikló roncsainak kutatásában.

„Képesek voltak megmenteni adatokat egy lezuhant űrsiklóból is, egyelőre nem úgy tűnik, mintha egy szeméttelep gondot okozna nekik” – nyilatkozta bizakodva a The Sunnak Howell.

A férfi korábban már azt állította, hogy mesterséges intelligencia alkalmazásával a keresést 9-12 hónap alatt be lehetne fejezni, továbbá, hogy a tervéhez már befektetőket is talált hedge fundok formájában. Saját, műholdképek alapján felállított becslése szerint az elveszett merevlemez egy nagyjából 200 négyzetméteres területen lehet, maximum 15 méter mélyen. A jövőben a merevlemezén tárolt vagyon akár az egymilliárd dollárt is elérheti, és ha a város vezetése nem tesz a megkerüléséért, akkor az „inkompetencia a tanács részéről” – összegezte véleményét az évtized figyelmetlenségét elkövetett walesi.

(Fotó: Getty Images, borítókép: Pixabay)

Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava Stefan Thomasnak még két lehetősége van beütni a jelszavát a privát kulcsát tároló rendszerbe - ha ezeket elvéti, az eszköz örökre hozzáférhetetlenné teszi azokat.

 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.