21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét

2021 / 01 / 19 / Bobák Áron
21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét
Néhány napja már írtunk róla, hogy néhány ember bizony nagyon rosszul járt azzal, hogy a bitcoin árfolyama történelmi magasságokba emelkedett - és elsősorban nem azok, akik nem vettek időben a kriptovalutából, hanem akiknek volt bitcoinjuk, csak elveszítették vagy elfelejtették a hozzá tartozó jelszót.

Így járt James Howells is, aki a Business Insider beszámolója szerint négy éven keresztül bányászott bitcoint, ám 2013 nyarán a számítógépe merevlemezét - rajta a digitális tárcájával - egyszerűen kidobta. A walesi IT-szakember biztos volt benne, hogy készített biztonsági mentést a merevlemezéről, ám mire rájött, hogy mégsem, már késő volt. Ugyan elment a newporti hulladéklerakóhoz, ám azonnal konstatálta, hogy a merevlemezt soha nem fogja tudni megtalálni a hatalmas területen. Howells elmondása szerint a kidobott merevlemezen mintegy 7500 bitcoin volt, ami már akkoriban is szép summát, nagyjából 300 millió forintot ért, azonban a kriptovaluta ára azóta a 240-szeresére emelkedett, így Howellsnek mai árfolyamon mintegy 210 millió fontja, azaz

85 milliárd forintja lenne.

Howells most a kriptovaluta rekordárfolyamának láttán úgy döntött, hogy még egyszer megpróbálja visszaszerezni a merevlemezt, így ajánlatot tett a newporti városvezetésnek: amennyiben segítenek visszaszerezni a hardvert, a teljes összeg negyedét, vagyis negyedét nekik adja, amit szétoszthatnak a város 300 ezer lakója között. Ez azt jelentené, hogy fejenként mindenki 177 fontot, vagyis kábé 71 ezer forintot kapna. Howell a céget is bőkezűen jutalmazta volna, akik segítenek felásni a hulladéklerakót, ugyanis ők a tárca tartalmának a felét kapták volna meg, így Howellsnek maradt volna a negyede. A férfi abban nem reménykedett, hogy a merevlemez épségben előkerül, viszont úgy gondolta, hogy az adatvisszaállító-specialisták képesek lesznek belőle kinyerni a szükséges kódokat.

A newporti városvezetés azonban gyorsan keresztül húzta Howells számításait: a városháza szóvivője a CNN-nek elmondta, hogy a tanács többször is közölte Howellsel, hogy nincs engedélyük feltúrni a szeméttelepet, és egy ilyen beavatkozás nagyon komoly környezeti hatásokkal járna a környező területekre nézve. "A hulladéklerakó felásása, a hulladék tárolása és kezelése több millió fontba kerülhetne, miközben semmi sem garantálja, hogy megtalálnánk [a merevlemezt - a szerk.] vagy hogy az még mindig működne" - nyilatkozta a szóvivő.

Howells így legfeljebb azzal vigasztalhatja magát, hogy nem ő az egyetlen, aki pórul járt. A The New York Times cikke szerint a jelenleg létező 18,5 millió bitcoinnak mintegy negyede lehet elveszett tárcákban, amelyek összértéke meghaladja a 140 milliárd dollárt, azaz a 41 ezer milliárd forintot.

(A cikkben szereplő képek illusztrációk, Fotó: Getty Images)

További cikkek a témában:

Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava Stefan Thomasnak még két lehetősége van beütni a jelszavát a privát kulcsát tároló rendszerbe - ha ezeket elvéti, az eszköz örökre hozzáférhetetlenné teszi azokat.

A Facebooknál is értékesebb idén a bitcoin Az új év második napján a Bitcoin áttörte a 30 ezer dolláros határt, cikkünk születésekor pedig bő 34 ezer dollárt kell fizetnünk egyetlen egyért a digitális eszközből. A kérdés az, hogy meddig tarthat a mostani emelkedés, mielőtt jön az összeomlás, ha egyáltalán jönnie kell.

Egymilliárd dollárnyi bitcoint foglalt le az Egyesült Államok Szerdán felbolydult a kripto-világ: közel hetvenezer bitcoint, vagyis nagyjából 975 millió dollárt mozgatott meg valaki a rendszeren belül. Péntekre kiderült, hogy ki áll a rejtélyes tranzakció mögött.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.