21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét

2021 / 01 / 19 / Bobák Áron
21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét
Néhány napja már írtunk róla, hogy néhány ember bizony nagyon rosszul járt azzal, hogy a bitcoin árfolyama történelmi magasságokba emelkedett - és elsősorban nem azok, akik nem vettek időben a kriptovalutából, hanem akiknek volt bitcoinjuk, csak elveszítették vagy elfelejtették a hozzá tartozó jelszót.

Így járt James Howells is, aki a Business Insider beszámolója szerint négy éven keresztül bányászott bitcoint, ám 2013 nyarán a számítógépe merevlemezét - rajta a digitális tárcájával - egyszerűen kidobta. A walesi IT-szakember biztos volt benne, hogy készített biztonsági mentést a merevlemezéről, ám mire rájött, hogy mégsem, már késő volt. Ugyan elment a newporti hulladéklerakóhoz, ám azonnal konstatálta, hogy a merevlemezt soha nem fogja tudni megtalálni a hatalmas területen. Howells elmondása szerint a kidobott merevlemezen mintegy 7500 bitcoin volt, ami már akkoriban is szép summát, nagyjából 300 millió forintot ért, azonban a kriptovaluta ára azóta a 240-szeresére emelkedett, így Howellsnek mai árfolyamon mintegy 210 millió fontja, azaz

85 milliárd forintja lenne.

Howells most a kriptovaluta rekordárfolyamának láttán úgy döntött, hogy még egyszer megpróbálja visszaszerezni a merevlemezt, így ajánlatot tett a newporti városvezetésnek: amennyiben segítenek visszaszerezni a hardvert, a teljes összeg negyedét, vagyis negyedét nekik adja, amit szétoszthatnak a város 300 ezer lakója között. Ez azt jelentené, hogy fejenként mindenki 177 fontot, vagyis kábé 71 ezer forintot kapna. Howell a céget is bőkezűen jutalmazta volna, akik segítenek felásni a hulladéklerakót, ugyanis ők a tárca tartalmának a felét kapták volna meg, így Howellsnek maradt volna a negyede. A férfi abban nem reménykedett, hogy a merevlemez épségben előkerül, viszont úgy gondolta, hogy az adatvisszaállító-specialisták képesek lesznek belőle kinyerni a szükséges kódokat.

A newporti városvezetés azonban gyorsan keresztül húzta Howells számításait: a városháza szóvivője a CNN-nek elmondta, hogy a tanács többször is közölte Howellsel, hogy nincs engedélyük feltúrni a szeméttelepet, és egy ilyen beavatkozás nagyon komoly környezeti hatásokkal járna a környező területekre nézve. "A hulladéklerakó felásása, a hulladék tárolása és kezelése több millió fontba kerülhetne, miközben semmi sem garantálja, hogy megtalálnánk [a merevlemezt - a szerk.] vagy hogy az még mindig működne" - nyilatkozta a szóvivő.

Howells így legfeljebb azzal vigasztalhatja magát, hogy nem ő az egyetlen, aki pórul járt. A The New York Times cikke szerint a jelenleg létező 18,5 millió bitcoinnak mintegy negyede lehet elveszett tárcákban, amelyek összértéke meghaladja a 140 milliárd dollárt, azaz a 41 ezer milliárd forintot.

(A cikkben szereplő képek illusztrációk, Fotó: Getty Images)

További cikkek a témában:

Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava Stefan Thomasnak még két lehetősége van beütni a jelszavát a privát kulcsát tároló rendszerbe - ha ezeket elvéti, az eszköz örökre hozzáférhetetlenné teszi azokat.

A Facebooknál is értékesebb idén a bitcoin Az új év második napján a Bitcoin áttörte a 30 ezer dolláros határt, cikkünk születésekor pedig bő 34 ezer dollárt kell fizetnünk egyetlen egyért a digitális eszközből. A kérdés az, hogy meddig tarthat a mostani emelkedés, mielőtt jön az összeomlás, ha egyáltalán jönnie kell.

Egymilliárd dollárnyi bitcoint foglalt le az Egyesült Államok Szerdán felbolydult a kripto-világ: közel hetvenezer bitcoint, vagyis nagyjából 975 millió dollárt mozgatott meg valaki a rendszeren belül. Péntekre kiderült, hogy ki áll a rejtélyes tranzakció mögött.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.